Een Koninklijke stunt

FC Dordrecht verslaat titelfavoriet Willem II

De meest kapitaalkrachtige club in de Jupiler League werd aan de Krommedijk met de schamele verliezersfooi afgescheept. FC Dordrecht beleefde een glorieuze avond tegen voormalig eredivisionist Willem II, dat na een flonkerende eerste helft van de thuisploeg niet meer kon ontsnappen: 3-2.

Tegen FC Volendam en FC Emmen had FC Dordrecht al voetballend laten zien waartoe de ploeg in staat is. Het geringe rendement stond in die duels triomfen in de weg, maar dat werd helemaal goed gemaakt tegen Willem II. De Tilburgers, die de eerste divisie in ijltempo willen verlaten, kregen vooral in de eerste 45 minuten geen poot aan de grond. De voor rust toegebrachte schade (3-1) bleek een sterk fundament voor een sensationele Dordtse triomf én dus koninklijk stuntwerk.

Voor de eerste maal sinds 24 maart 1994 stonden beide ploegen tegenover elkaar. Bij die laatste gelegenheid, toen nog in de eredivisie, won FC Dordrecht met 3-0. Een herhaling van die score was binnen vijf minuten al onmogelijk. Pawel Wojciechowski wrong zich door de Dordtse verdedigingsmuur en kon afleggen op Donny de Groot, die de openingstreffer op een presenteerblaadje kreeg aangeboden.

Die vroege tegentreffer demotiveerde FC Dordt geenszins. Vooral op het middenveld heerste de swingende thuisploeg in het vervolg als een grootvorst. De driehoek Hulst-Kousemaker-Rijsdijk (invaller voor de geblesseerde Danny Post) functioneerde prima en daverde over het geroutineerde trio Haemhouts, Guijt en Mulder heen. Binnen het kwartier waren de rollen omgedraaid, met Hulst tweemaal als beul van Willem II. Zijn eerste treffer was heerlijk (een kiezelhard schot van zestien meter), het tweede wapenfeit stijlvol ingeknikt na goed voorbereidend werk van Roderick Gielisse.

Willem II kreeg nadien geen vat op het Dordtse spel, dat frivool bleef. Op aangeven van Shayron Curiel maakte Hulst zijn glaszuivere hattrick perfect en ging FC Dordrecht met een heerlijk gevoel richting kleedkamer.

Coach Jurgen Streppel van Willem II herstructureerde zijn middenveld met het inbrengen van Ricardo Ippel voor Hans Mulder. De Tilburgers trachtten meteen na de pauze energiek de aansluitingstreffer te forceren, maar die pogingen bleven vruchteloos. Stef Doedée dook ongestraft over een bal heen, aan de overzijde kon Hulst een actie van Jessy Mayele net niet bekronen voor zijn vierde treffer.

FC Dordrecht diende de slotfase met tien man vol te maken, nadat arbiter Rogier Honig een sliding van linksback Nick Coster veel te zwaar met rood bestrafte. Verder dan de 3-2 van Danny Guijt kwam het echter niet, waardoor de eerste fraaie scalp van het seizoen voor de aan klantenbinding doende formatie van Theo Bos een feit was.

Opstellingen:

FC Dordrecht: Doedée; Gielisse, Versluis, Lima, Coster; Hulst, Kousemaker, Rijsdijk (76. Amevor); Mayele (73. Achterberg), Lopes, Curiel (84. Patijn).

Willem II: Meul; Gravenbeek, Keller (69. Vossenbelt), Swinkels, Piqué; Haemhouts, Guijt, Mulder (46. Ippel); Schreurs, De Groot, Wojciechowski (75. Janga).

Bijzonderheden: Arbiter Rogier Honig gaf direct rood aan Nick Coster van FC Dordrecht en gele kaarten aan diens ploeggenoot Josimar Lima en Danny Schreurs en Danny Guijt van Willem II.

Tekst: Arco Bomgaars
Bron: AD De Dordtenaar

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.