Een ideale combinatie

Virgil Breetveld zes dagen per week met voetbal bezig

Virgil Breetveld (44) was in de tachtiger jaren als profvoetballer van Feyenoord, SVV, Dordrecht’90, De Graafschap en Fortuna Düsseldorf bijna dagelijks met voetballen bezig. Nu draait in zijn leven opnieuw minimaal zes dagen per week alles om voetbal: als assistent-trainer van FC Dordrecht en als hoofdtrainer van Wieldrecht.

Een mooi leven. ,,Zeker. Ik besef het nu ook. Een groot verschil met toen ik nog voetballer was. Dan sta je er niet bij stil wat voor een rijk leven je hebt. Ik heb daar toevallig pas nog een discussie over gehad met de keepers van FC Dordrecht. ‘Wat doen jullie vrienden?’ heb ik gevraagd. ‘Gaan die elke morgen vroeg de deur uit, zitten heel de dag op kantoor en komen dan ‘s avonds laat thuis?’ Ja dus. Ik heb dat zelf ook een aantal jaar gedaan. Van acht tot zes uur op kantoor zitten. Dan is trainer of voetballer zijn toch onbetaalbaar en fantastisch werk. De vrijheid, de buitenlucht. Voetballers beseffen dat alleen niet altijd. Ik nu wel en ik geniet ervan. Met volle teugen.”

Alleen op zondag is Virgil Breetveld in principe vrij. ,,Op die dag denk ik toch al weer aan de week die komen gaat. Aan de eerste training bij FC Dordrecht op maandag. ‘s Morgens in het krachthonk en ‘s middags op het veld. En aan de eerste training bij Wieldrecht op dinsdagavond. Meestal evalueer ik op zondag voor mezelf de wedstrijden van vrijdagavond en die van zaterdagmiddag. Na twee nederlagen heb ik een ‘je weet wel-weekeinde.’ Ik neem die emotie toch nog steeds mee naar huis. Na twee overwinningen geniet ik nog een beetje na.”

Heel soms kunnen de werkzaamheden bij de twee voetbalclubs elkaar overlappen. ,,Ik had mijn jawoord al aan Wieldrecht gegeven op het moment dat FC Dordrecht in beeld kwam. Wieldrecht gaat dus voor. De bekerwedstrijd van FC Dordrecht tegen IJsselmeervogels was op een trainingsavond van Wieldrecht. Ik heb toen gewoon Wieldrecht getraind. Bij de bekerwedstrijd tegen AZ kreeg ik echter van de mensen bij Wieldrecht te horen dat ik zo’n mooie wedstrijd niet mocht laten lopen. Marco ten Braak, mijn vaste assistent op de trainingsavonden en een ervaren trainer, heeft de honneurs voor mij bij Wieldrecht waargenomen. Een mooi gebaar natuurlijk.”

Werken met profs en amateurs zijn twee verschillende dingen. ,,Ik heb als amateurtrainer in de voorbije jaren al de nodige ervaring opgedaan. Toch moest ik in het begin van het seizoen wel weer even omschakelen. Ik was al bijna twee maanden met de profs van FC Dordrecht aan het werk toen ik bij Wieldrecht begon. Die twee niveaus mag en kan je niet met elkaar vergelijken. Ik moet wel zeggen dat mijn groep van Wieldrecht dingen snel oppikt en ik nu niet echt meer een knop hoef om te zetten.”

Ook assistent en hoofdtrainer zijn twee verschillende rollen. ,,Ik werk met Theo Bos op basis van gelijkwaardigheid. Ik praat over alles mee en merk dat daar naar geluisterd wordt. Maar Bos blijft natuurlijk eindverantwoordelijk. Ik moet zeggen dat ik door mijn rol bij FC Dordrecht wel anders kijk naar mijn assistenten bij Wieldrecht dan ik vroeger deed. Ger Schepen, hij zit op zaterdag naast me op de bank, en Marco ten Braak zijn bovendien twee mensen met veel kennis van zaken.”

De toekomst: ,,Ik heb geen idee hoe die eruit ziet. Eén dezer dagen zit ik zowel bij FC Dordrecht als bij Wieldrecht om de tafel. Ik heb het bij beide clubs prima naar mijn zin. De rol als assistent bij een profclub en hoofdtrainer bij een amateurclub is voor mij dé ideale combinatie. Of ik ooit mijn diploma betaald voetbal ga halen? Dat weet ik nog niet.”

Bron: AD De Dordtenaar
Tekst: Jan Volwerk

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.