Eén eretreffer in Arnhem

De drie competitiewedstrijden in de eredivisie begin jaren negentig leverden Dordrecht in de historie tegen Vitesse geen enkel punt op.

Twee van de drie werden – onder de naam Dordrecht’90 – zelfs verloren zonder een Dordts doelpunt. In seizoen 1991-1992 wist Gerrie Slagboom wel het net te vinden op Nieuw Monnikenhuizen. Zijn treffer vlak voor tijd was slechts een eretreffer. SVV Dordrecht’90 eindigde in seizoen 1991-1992 op de 15e plaats, de beste notering voor de Dordtenaren ooit in de eredivisie.

1994-1995 | Vitesse – Dordrecht’90 | 2-0
1992-1993 | Vitesse – Dordrecht’90 | 3-0
1991-1992 | Vitesse – SVV Dordrecht’90 | 4-1

4 september 1991: Vitesse – SVV Dordrecht’90

SVV Dordrecht’90 was naar Arnhem gekomen voor minimaal een punt. En na een klein half uurtje voetballen wees alles nog op het bereiken van de doelstelling, gezien de 0-0 op het scorebord. De Dordtse formatie van Hans Verèl speelde een behoudend concept, waarin Zier Tebbenhof vaak als enige echte spits fungeerde. Slechts Phillip Cocu en Hans van Arum konden Joop Hiele met het hoofd enigszins bedreigen. Na 28 minuten maakte Huub Loeffen echter wreed een einde aan de Dordtse droom. Cocu speelde Van Arum aan, die Loeffen vervolgens met een slimme voetbeweging vrij voor Joop Hiele zette. Met een beheerste stiftbal liet Loeffen het net bollen.

Nog geen drie minuten later kon de aanhang van ‘Vitas’ al weer opveren. Ditmaal speelde John van den Brom loepzuiver in op Loeffen, die na zijn bewaker Maarten Atmodikoro van zich te hebben afgeschud andermaal vrij door het centrum mocht doorstomen en het scorebord naar 2-0 liet verspringen.

Het laatste beetje hoop van SVV Dordrecht’90 werd vijf minuten voor de rust de grond ingeboord. René Eijer zette voor, Willy Boessen raakte de bal half waarna Hans van Arum de bal tot bij Huub Loeffen bracht en die hoefde het speeltuig alleen nog maar over de doellijn te lopen voor zijn glaszuivere hattrick: 3-0.

Na de pauze veranderde er in het spelbeeld weinig. Vitesse legde enkele fraaie combinaties op de mat en SVV Dordrecht’90 kwam niet verder dan enkele speldenprikken. Het hoogtepunt van de avond kwam van het rechterbeen van international John van den Brom. Met een prachtige volley van 20 meter zette hij de Dordtenaren op een 4-0 achterstand.

Vlak voor tijd kwamen de bezoekers nog aan het eerreddende doelpunt toe. Een voorzet van invaller Dirk van der Laan werd door Gerrie Slagboom koppend tot achter Raimond van der Gouw verlengd. Maar meer zat er voor SVV Dordrecht’90 die avond in Arnhem niet in.

Scoreverloop:
1-0 Huub Loeffen
2-0 Huub Loeffen
3-0 Huub Loeffen
4-0 John van den Brom
4-1 Gerrie Slagboom

Opstellingen
Vitesse: Raimond van der Gouw, Edward Sturing, John van den Brom, Theo Bos, Arjan Vermeulen, Martin Laamers, Huub Loeffen (88. Dennis Krijgsman), René Eijer, Bart Latuheru, Hans van Arum, Phillip Cocu.
SVV Dordrecht’90: Joop Hiele, Errol Refos, Ries Fok (72. Dirk van der Laan), Michel Vonk, Willy Boessen, Jerry Simons, Maarten Atmodikoro, Peter Barendse (67. Dean Gorré), Gerrie Slagboom, Zier Tebbenhof, Warry van Wattum.

Bijzonderheden: arbiter ronald Kloeg gaf voor de ogen van 4.479 toeschouwers gele kaarten aan Peter Barendse (aanmerkingen) en Michel Vonk (vasthouden bijna doorgebroken tegenstander) van SVV Dordrecht’90.

Toelichting bij foto: SVV Dordrecht’90-libero Ries Fok (links) kan slechts toekijken hoe John van den Brom Vitesse op fraaie wijze naar 4-0 knalt.

Foto: Michel Sterrenberg

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.