Dordtse legende Cor van der Gijp overleden

Voetballegende Cor van der Gijp is overleden. De jongste van de vier fameuze Dordtse broers is 91 jaar geworden. In de jaren vijftig, de beginperiode van het betaalde voetbal in Nederland, maakten Freek, Janus, Wim en Cor naam als de legendarische voorhoede van Emma. Een transfer naar Feyenoord volgde waarna Cor van der Gijp in Rotterdam-Zuid uit zou groeien tot topscorer aller tijden.

Met zijn talent als doelpuntenmachine bereikte Van der Gijp het Nederlands elftal. In 13 interlands kwam hij tot 6 treffers voor Oranje. Voor Feyenoord scoorde Cor van der Gijp in 233 wedstrijden 177 keer.

De naam Van der Gijp maakt tot op heden nog immer furore in Nederland via neef René. In de dagelijkse talkshow kwam “ome Cor” regelmatig ter sprake. Met name over zijn trainersperiode bij Veendam tussen 1972 en 74. Het seizoen daarop zou Cor van der Gijp trainer bij FC Dordrecht als interim opvolger van de vroegtijdig naar PEC Zwolle vertrekkende Hans Alleman. Nog voor het contract getekend was, zag Van der Gijp echter van de samenwerking af.

In de jaren tachtig probeerde FC Dordrecht opnieuw om de befaamde naam aan zich te binden, maar zowel de functie als adviseur als daarna elftalcoördinator waren beiden slechts een kort bestaan beschoren.

In die periode speelden zijn beide zoons, Dennis en Michel, aan de Krommedijk in het geel-blauw van DS’79. Dennis haalde het eerste elftal waarvoor hij in 83/84 drie keer scoorde. Het volgende seizoen liet hij zijn contract echter snel ontbinden nadat een bestuurslid, naar aanleiding van een kritisch rapport van de hand van zijn vader, zich laatdunkend over hem had uitgelaten. Alle Van der Gijpen hebben nu eenmaal dat eigenzinnige waarmee ze altijd hun eigen koers gaan.

Cor van der Gijp was een mooi mens, legendarisch met voeten en uitgesproken in zijn mening.

Op de foto uit 1989 samen met Epi Drost, Frans Struis en Cees van der Sluis. Rechts Cor van der Gijp.

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.