Dordtenaar Van der Gijp over succes plaatselijke FC

FC Dordrecht verrast vriend en vijand, maar wekt ook grote interesse van een prominente stadgenoot met de huidige prestaties in de Jupiler League. Dordtenaar en voetbalanalist René van der Gijp volgt nieuwsgierig de resultaten van de koploper, maar toont zich ook terughoudend: ,,Laat FC Dordrecht lekker tot het einde strijden voor de prijzen, maar alsjeblieft niet promoveren met het huidige stadionnetje.”

Het huidige succes van FC Dordrecht, de club die het credo ‘weinig munten, veel punten’ van voorzitter Ad Heijsman thans kleur geeft met een krachtige koppositie, is voor menigeen een flinke surprise. René van der Gijp slaat er niet steil van achterover. ,,Verrassend is het bijna niet meer, als je ziet wat FC Dordrecht al seizoenenlang met een heel klein budget presteert. Dan kun je dit ook geen geluk meer noemen. Technisch manager Marco Boogers heeft een neusje voor het kiezen van de juiste spelers, soms met een krasje maar bijna altijd raak. Maar ik heb ook bewondering voor die trainer, Harry van den Ham. Die krijgt een selectie in handen met huurlingen van allerlei clubs, met Surinamers, Antillianen, Kaapverdianen, Belgen en weet er een mooie ploeg van te maken. Dan moet je wat kunnen.”

De oud-Spartaan nestelde zich voorbije zaterdag voor de televisie om zijn voormalige club in de topper tegen de FC uit zijn stad aan het werk te zien. ,,Ik vond het ongelooflijk hoe FC Dordrecht Sparta de eerste helft van het kastje naar de muur speelde.
Hoe dat kon? Omdat het bij FC Dordrecht allemaal klopt.  Volgens mij is het niet zo moeilijk hoor: FC Dordrecht heeft een sterk centraal duo, veel beweeglijkheid op het middenveld, snelheid aan de buitenkanten en een lange spits die de bal vast kan houden. Dan kijk ik naar Sparta en zie ik een middenveld zonder beweging en een kwetsbaar centrum. Het ging pas lopen toen de ballen bij Sparta lang werden gespeeld.”

Na zestien wedstrijden heeft FC Dordrecht afstand geschapen naar de ploegen die per se willen of moeten promoveren. ,,Maar ik moet er niet aan denken dat we volgend jaar een eredivisie hebben met PEC, NEC, NAC, RKC en FC Dordrecht. Laat FC Dordrecht lekker tot het einde strijden voor de prijzen, maar alsjeblieft niet promoveren met het huidige stadionnetje. Sparta en De Graafschap hebben veel meer te zoeken hogerop. Ik snap trouwens die gemeente Dordrecht niet. Geef die mensen gewoon een nieuw stadion. Geld is er genoeg, er liggen nog best wel ergens Eneco-aandelen die verzilverd kunnen worden. Het zijn nu bijna Middeleeuwse toestanden aan de Krommedijk. Zo’n stadion met de omvang van bijvoorbeeld RKC hoeft helemaal niet zo veel te kosten. En een nieuw stadion voorkomt ook dat Marco Boogers en Ad Heijsman, die 24 uur per dag met die club bezig zijn, over vijf jaar jicht hebben.”

René van der Gijp bekent ruiterlijk dat het alweer even geleden is dat hij een wedstrijd van FC Dordrecht heeft bezocht. ,,Ik zit natuurlijk op vrijdag en maandag in de studio bij VI. Ik was destijds als analist bij de bekerwedstrijd FC Dordrecht – Ajax (in 2009, red.) en heb nog een keer in de voorbereiding FC Dordrecht – Feyenoord gezien. Het wordt weer eens tijd dat ik ga kijken, want het voetbal is echt leuk.”

Tekst: Arco Bomgaars voor AD/De Dordtenaar

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.