Dordtenaar van de Week: Jan van Nieuwenhoven

In de eerste plaats is Jan van Nieuwenhoven supporter van FC Dordrecht. Al bijna 40 jaar ondersteunt hij de Dordtse schapenkoppen bij thuis- en uitwedstrijden. Door weer en wind; in goede en in slechte tijden.

Maar hij is ook al 15 jaar supporterscoördinator. Samen met de stewards begeleidt Jan de supportersbussen bij de uitwedstrijden in de Jupilerleague. Bovenal is Jan supporter. Met een trots gezicht zegt hij dan ook: “Het hoogtepunt van dit seizoen is vier bussen naar Sparta in Rotterdam. Twee jaar geleden gingen we met negen bussen naar Roda JC voor de nacompetitie. Kijk, dat is toch leuk.” Jan vindt dat hij geen politieman hoeft te spelen als de supporters begeleid worden. “Bij FC Dordrecht houden de supporters de boel zelf wel onder controle. Er zijn nooit ongeregeldheden.” Jan wordt ook betrokken bij het overleg over de veiligheid samen met Olav Ouwerkerk en Nico Hoogendoorn. Al 40 jaar volgt hij het wel en wee van de club op de voet. Ook in mindere tijden. “Juist dan is het een genot als er weer goede prestaties geleverd worden”, zegt hij. De hoogtepunten waren in zijn ogen vooral de jaren met Nico de Vries (periode DS’79) en Cees den Braven (met Dordrecht ’90). ,,In die tijden telde onze club landelijk weer mee in de voetbalwereld. Ze hebben beiden Dordrecht weer op de (voetbal)kaart gezet, want toen speelden we weer in de Eredivisie.”

Jan van Nieuwenhoven vindt het te ver gaan om een standbeeld voor hen neer te zetten, maar hij vindt wel dat zowel Nico de Vries als Kees den Braven een ereplaatsje verdient. Wellicht in het nieuwe stadion? Want de plannen voor een nieuw voetbalstadion langs de N3 zijn in een vergevorderd stadium. ,,Ik zou het een blijk van waardering vinden als ze bijvoorbeeld een tribune naar Cees en Nico zouden vernoemen. Dat is een mooi eerbetoon en ik vind dat beiden het verdiend hebben. Ze hebben het betaald voetbal in de Merwestad gewaarborgd en anders was het wellicht anders gelopen.” Jan kijkt uit naar het nieuwe stadion en hij hoopt dat er ook ruimte is voor een bioscoop en andere voorzieningen. Hij gaat er wel vanuit dat er met weemoed terug gedacht zal worden aan het huidige stadion aan de Krommedijk. ,,Dat heeft toch een plaatsje in het hart van de supporters. De Krommedijk is onze historie; het is de bakermat van het betaald voetbal in Dordt. Vroeger met DFC en nu met FC Dordrecht. De sfeer en gezelligheid roepen toch nostalgische gevoelens op”, vindt hij.

Jan van Nieuwenhoven is pas met de VUT gegaan, nadat hij 33 jaar leraar was op het Da Vinci College. Een lange carrière in het onderwijs en hij heeft vele lessen gegeven over talloze onderwerpen. Zelf vindt hij de periode van de Schakelopleiding (zorg en welzijn) de meest plezierige. Hij werkte ook op vele locaties. ,,Ik denk vooral met plezier terug aan de tijd dat we waren ondergebracht bij School Vest. We werkten in twee lokalen en dat was dus heel kleinschalig en vooral gezellig.” Duizenden leerlingen heeft hij onder zijn hoede gehad. Jan was altijd toegankelijk en vormde eigenlijk één geheel met de leerlingen. Er was beslist geen afstand en ze noemden hem bij zijn voornaam. Jan voerde namens het personeel voor de vakbonden ook de gesprekken met de directies. En soms liep het mis. Dan moest er actie worden gevoerd en dan stond Jan van Nieuwenhuizen vooraan. Hij stimuleerde dan ook zijn collega’s om op de barricaden te gaan. ,,Dat komt omdat de meeste leerkrachten niet voorop staan als het om actievoeren gaat. Iemand moet het voortouw nemen en dat deed ik dan meestal. Ik was wel de gangmaker en drukte dan een duidelijk stempel. Maar meestal was dreigen met acties al voldoende, want dan kregen we toch al onze zin”, merkt hij enigszins triomfantelijk op. Jan heeft vier kinderen: Jacko, Gerrie, Loes en Freek en zijn vriendin is Corry. Hij is vooral liefhebber van de muziek van Lou Reed. ,,Ik werd ooit geraakt door zijn muziek. Dat was al in de tijd van de Velvet Underground en dat is nooit verdwenen.”

Hij fietst graag over het Eiland van Dordrecht en aan de Zuidendijk woont hij eigenlijk al buiten de stad. Achter zijn woning was vroeger het domein van wijlen Henri Ufkes. Jan: ,,Ufkes noemden we destijds de Koning van de Zuidendijk. Hij was hier eigenlijk onaantastbaar. Ufkes was natuurlijk ook een groot fan van FC Dordrecht. Dat was positief, maar ik herinner me dat we ook veel felle discussies met hem hebben gehad.”

Bron: De stem van Dordrecht
Tekst: Piet de Meer
Foto: Rini Boon

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.