Dordt verzuimt weer te scoren

Tot aan de winter was FC Dordrecht de meest scorende ploeg in de Jupiler League, maar sinds de intrede van de sneeuw lijkt er pekel in de machine gekomen te zijn. Het spel, de strijd, de passie en de kansen zijn er nog altijd, alleen de doelpunten niet meer. Ook vrijdagavond in de enerverende partij tegen Go Ahead Eagles verzandden zelfs de goed uitgevoerde pogingen. Een deling bleek het maximaal haalbare: 1-1.

De thuisclub, zonder Rogier Molhoek maar wel met de teruggekeerde Kevin Tano in de basis, startte voortvarend. Na de verloren toss stoomde het – dit keer – in de eerste helft in de favoriete richting van de Dike Side. Kalisse vond de handen van Nick Marsman, Rijsdijk strandde op de Eagles-goalie en ook Fortes zag de keeper van afstand redden. Toen waren er nog geen veertien minuten voorbij.

Het openingsoffensief op de ternauwernood speelklaar gemaakte grasmat vrat krachten van het jagende Dordt en maakte een adempauze noodzakelijk. De Eagles kregen meer controle en mochten ook aanvallen gaan denken. Op negentien minuten en vijftien seconden zag Warner Hahn de eerste bal op zich afkomen, het rollertje vond in zijn klemvaste handen echter een veilig eindstation.

Ruim een minuut later had de Dordtse doelman een katachtige reflex nodig om een achterstand te voorkomen.

Even later was het aan de overkant wel raak. Op de knal van Jeffrey Rijsdijk had Marsman geen verweer, de bal vloog buiten bereik van de Go Ahead-keeper in de bovenhoek: 1-0 en het stadion dompelde onder in vreugde.

De gretige hartstocht waarmee Dordrecht op zoek ging naar meer grensde soms aan onstuimigheid hetgeen ten koste ging van de koelbloedigheid. Daarin waren de Eagles zakelijker en waar de defensie zich gewonnen moest geven, stond Marsman paraat. Op een fantastische dieptepass van Wilmer Kousemaker was de keeper buiten zijn strafschopgebied net op tijd ter plaatse om een succesvolle poging van Kevin Tano onmogelijk te maken. Ook daarna hield hij de Dordtse aanval van verder score af waardoor een absoluut mogelijk grotere marge achterwege bleef.

De warmte van de thee gloeide nog in de kelen toen FC Dordrecht – niet voor het eerst zo kort na de rust – een tegentreffer te incasseren kreeg. De ongetwijfeld als voorzet bedoelde bal van Xander Houtkoop zeilde over de mistastende Hahn in de zijkant van het doel: 1-1.

De tegenvaller sloeg harder in dan de bal in het net en de kluts was tijdelijk zoek. In die fase hadden de gasten dan ook de gelegenheid de wedstrijd in eigen voordeel te beslissen, maar dat onheil bleef de Dordtenaren gelukkig bespaard.

Op basis van wilskracht herpakte de thuisclub zichzelf en ging de strijd tegen het zware veld en stugge tegenstander met hernieuwde energie aan. Na ruim een uur bracht Gert Kruys de Belg Andreas Luckermans voor Tano die na een knietje in zijn rug nog maar moeilijk vooruit kon. De Anderlecht-huurling bracht nieuw elan en de Schapekoppen combineerden zich tot drie keer toe op fraaie wijze vrij voor de goal van Go Ahead. Evenzovele malen echter bleef Marsman de grote lig-in-de-weg.

Kruys gokte op de dadendrang van de popelende – maar nauwelijks fitte – Fouad Idabdelhay en bracht een kwartier voor tijd de nieuwe spits ten faveure van Veldwijk. De spits had zich na een jaar afwezigheid op de velden een ander debuut voorgesteld: “Gisteren had ik nog bijna 39 graden koorts maar vandaag ging het wel weer en ik wilde dolgraag. Na vijf minuten was ik mijn echter kwijt, dit had ik misschien beter niet kunnen doen”, sprak Idabdelhay na afloop oprecht.

In de laatste fase gaven beide ploegen alles om alsnog de winst binnen te halen. Go Ahead Eagles kwam daarin het dichtste bij, maar de pegel van Türüc kraakte de kruising. De bal stuitte via de lijn (en in ieder geval volgens de arbitrage niet erover) terug het veld in waar Warner Hahn zich met gevaar voor eigen leden op de rebound stortte. De keeper moest zijn reddingsdaad bekopen met een zware blessure. Zijn schouder was uit de kom geraakt en met een van pijn verwrongen gezicht moest hij zich laten vervangen door Ramon Lujano Benavides die in de slotfase met een knappe redding het gelijke spel voor Dordt op het scorebord hield.

Scoreverloop: 1-0 Rijsdijk (23), 1-1 Houtkoop (47).
Opstelling FC Dordrecht: Hahn (85. Lujano Benavides); Gielisse, Lima, Amevor, Fortes; Post, Rijsdijk, Kousemaker; Kalisse, Veldwijk (74. Idabdelhay), Tano (63. Luckermans).

Foto’s: Erwin Spek

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.