Dordt verliest van twaalf Hagenaars

De competitieopening van 2023 begon hoopvol, maar nog voor het eerst kwart van de wedstrijd was het duidelijk dat het niets zou kunnen worden. Eerst wuifde scheidsrechter Gansner een voor de Dordtse aanhang overduidelijke penalty naar het land der fabelen en amper twee minuten later zwaaide de arbiter met rood naar Jari Schuurman. Probeer dan nog maar eens te winnen.

Voor Dick Advocaat betekende zijn terugkeer op de Krommedijk na 31 jaar eindelijk ook zijn eerste overwinning met ADO Den Haag. De destijds al binnen twee maanden weggezonden trainer zag zijn ploeg nog duidelijk zoeken naar betere tijden, maar maakte dankbaar gebruik van de helpende arbitrale hand. Want de gulle gele gever was nog niet klaar met zijn presentjes. ADO zelf wist met het numerieke overtal niet echt raad en kreeg de grootste kans van Gansner aangereikt. Een onschuldig lijkende struikelpartij was voldoende om nu wel naar de stip te wijzen. Bilate pakte het kadootje  onberispelijk uit: 0-1.

Door de revancheambities van FC Dordrecht voor de eindejaarsuitglijder in Almelo kon toen eigenlijk al een streep getrokken worden. In de rust maakte de aanwezige Cor Lems de alleszeggende opmerking: “Die scheidsrechter is een Hagenaar…”

Dordt was met nieuwe overtuiging aan het duel begonnen en gaf het niet imponerende ADO goed partij. Michele Santoni had zijn ploeg aanzienlijk moeten wijzigen. Longo (ziek geweest) en Balde (twee keer te laat) begonnen naast hem op de bank terwijl Brito en Suray (beiden geblesseerd geraakt in Emmen) helemaal niet bij de selectie zaten. De gretige Pepijn Doesburg met de snelle Jaymillio Pinas en Boubakar Camara op de flanken bleken prima vervangers. Benjamin Reemst completeerde het middenveld. In de vernieuwde samenstelling marcheerde het best soepel.

Doesburg onderstreepte zijn goede optreden met een slimme hakbal waarmee hij twee tegenstanders te kijk zette en Camara een vrije doortocht naar het Haagse doel bood. In extremis kon Asante hem echter nog de voet dwars zetten, al dan niet ten koste van een overtreding.

Het was jammer dat het meteen bijna de laatste actie van Camara was. Om de balans op het middenveld werd hij na het rood voor Schuurman ingeruild voor Jerailly Wielzen.

Na rust probeerde Santoni met Noc en Balde zijn aanval van nieuwe impulsen te voorzien. Het tiental Schapekoppen hield geloof in eigen kunnen en bleef ook zeker kansrijk op een positief resultaat. Publieksfavoriet Alihou Baldo wilde zich bewijzen en dook aan alle kanten de ADO verdediging in. Na een heuse panna bij Van Breemen slalomde de Senegalese international door de Haagse defensie, maar stuitte eindelijk op keeper Koopmans.

Tien minuten voor tijd leek alsnog de verdiende gelijkmaker te vallen. Balde goochelde zich andermaal langs de achterlijn het strafschopgebied binnen en bediende precies op tijd naar Longo die met een schuivertje de aanhang liet juichen. Dit keer was het echter de assistent-scheidsrechter die helpende vlag voor Advocaat opstook. De bal zou volgens zijn visie over de lijn zijn geweest.

Zo redde Den Haag (met de beide staartjes van Joel Zwarts en Jordi Wehrmann nog in het veld) het dus uiteindelijk en bleef Dordt met weer een kater achter, zij het dat deze wel met een hoopvol perspectief omrand was.

Opstelling FC Dordrecht: Bossin; El Azzouzi, Van Huizen, Van der Avert; Reemst, Schuurman (21. rode kaart), Miceli (89. Smolarczyk), Savastano; Camara (26. Wielzen/76. Longo), Doesburg (46. Noc), Pinas (46. Balde).

 

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.