Dordt oogst alleen complimenten

Anderhalve week geleden begon FC Dordrecht aan een supertrio. Met de uitbeurten bij Willem II, Helmond Sport en Cambuur achtereenvolgens op het programma kon de jonge ploeg zich vooraf onmogelijk rijk rekenen. Intern werd het gezien als een testcase: “Hierna kunnen we zien waar we staan”, luidde de voorbeschouwing. De conclusie mag zijn dat de ploeg er staat. In de eerste twee excercities haalde Dordt verrassend met vlag en wimpel de punten binnen, in Leeuwarden liet het in de verrassende openingsfase zien hoe goed het kan voetballen. Alleen moest het de punten in Friesland laten: 2-1.

Met een eerste basisplaats voor Marvin Peersman op de linksbackpositie in plaats van Ricardo Samoender greep FC Dordrecht in een verder ongewijzigde formatie ten opzichte van de triomf in Helmond vanaf de aftrap het initiatief. Bijna een minuut ging de bal van voet tot voet voordat de thuisclub er via een achterbal zelf wat mee mocht doen.

De Dordtse dominantie hield exact een half uur aan waarna de wedstrijd met het eerste Frieze gevaar volledig kantelde. Daar waar de gasten er net niet in geslaagd waren het overwicht in rechtstreeks doelgevaar om te zetten, was het bij Cambuur wel direct effectief. Hemmen stuitte nog op een katachtige Hahn en Bakker ramde uit een half verwerkte vrije trap op de lat. Vervolgens was het de grote en trefzekere spits Michiel Hemmen die raak schoot. En dat alles in amper twee minuten tijd.

In het kolkende stadion slaagde FC Dordrecht er daarna niet meer in de bal in de ploeg te houden. Het verfijnde positiespel verschraalde in opgedrongen onstuimigheid en Friesland werd de baas op het veld.

Na rust wisten de Dordtenaren positioneel geen raad meer met het ontketende Cambuur. Met een even simpele als subtiele voetbeweging verschafte Hemmen zijn ploeggenoot Erik Bakker door het hart van de verdediging vrije doorgang richting Warner Hahn. De ultieme achtervolging van Alisic mocht niet meer baten, de bal verdween hoog en droog in het dak van het doel: 2-0.

De winst voor de Friezen waarmee echter nog allerminst zeker, ook al duurde het even voordat Dordt zijn eigen krachten hervonden had. Pas toen het met verse krachten binnen de lijnen weer vooruit durfde te spelen, kreeg het weer vat op de voor de ruim zesduizend toeschouwers aantrekkelijke wedstrijd.

In de slotfase werd het nog billen knijpen voor de thuisclub. Nadat Mawouna Amevor van dichtbij uit een vrije trap van Jeffrey Rijsdijk de aansluitingstreffer binnen had gekopt (het eerste Dordtse doelpunt in meer dan vijf jaar op Frieze bodem!), werd Cambuur ver terug gedrongen. Lars Veldwijk verschalkte voor de eerste keer zijn kwelgeest Tim Bakens en haalde met links verwoestend uit voor de gelijkmaker. Keeper Telgenkamp ranselde het projectiel echter knap zijn doel uit.

De stromloop in de laatste minuten, met Warner Hahn als extra spits bij de vrije trappen en corners, mocht echter niet meer baten. De ongeslagen uit-status was verbroken, maar over het spel en de resultaten in de eerste periode kan toch vooral tevredenheid bestaan. Er had meer ingezeten, maar daarvoor zal het vernuft in dit soort grote wedstrijden bij een aantal nog moeten groeien. Daarvoor verkeert FC Dordrecht met zoveel jonge spelers ook nog in de opbouw. Voor het vertoonde spel en aanvallende voetbalopvatting mocht het in Leeuwarden de complimenten in ontvangst nemen. De bijbehorende punten gaan dit jaar zeker nog volgen.

Scoreverloop: 1-0 Hemmen (33), 2-0 Bakker (51), 2-1 Amevor (83).

Opstellingen:
SC Cambuur: Telgenkamp; Droste, Dijkstra, Bakens, Vosselman; Bakker, El Makrini, Keurntjes (72. Van der Heide); Schokker (77.Tighadouini), Hemmen, De Leeuw.
FC Dordrecht: Hahn; Fortes (78. Samoender), Lima, Amevor, Peersman (67. Gielisse); Post, Rijsdijk, Alisic; Kalisse, Veldwijk, Mendes Rodrigues (72. Martina).

Bijzonderheden: Scheidsrechter Ketting gaf in deze sportieve wedstrijd gele kaarten aan Peerman en Vosselman van Cambuur.

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.