Dordt draait Emmen dol

‘Surpriseformatie’ zorgt voor grootste uitzege van het seizoen

Koploper FC Dordrecht herstelde zich op de best denkbare wijze van de pijnlijke uitglijder bij MVV. Het ensemble van trainer Harry van den Ham, die een verrassende opstelling had gecomponeerd, kende een bliksemstart bij FC Emmen met drie treffers binnen tien minuten die de loper uitlegden naar een comfortabele triomf: 1-6.

In een tijdsbestek van acht dagen verraste FC Dordrecht tweemaal op totaal verschillende wijze. In Maastricht was de lijstaanvoerder onherkenbaar en mentaal kwetsbaar geweest. In Emmen, niet bepaald een prettige gang vanuit historisch perspectief, sloegen de ‘schapenkoppen’ keihard terug. Van den Ham had danig gesleuteld aan de veldbezetting en kwam in Drenthe met uitermate gewaagde keuzes op de proppen. Ilias Haddad, eigenlijk niet meer weg te denken uit het Dordtse verdedigingshart, was doorgeschoven naar het middenveld met een linie achter zich het duo William Troost-Ekong en Javier Vet als defensief slot op de deur. Net zo verrassend als de positiewisseling van Haddad was de keuze voor Paul Gladon op de nummer tien-positie, als erfgenaam van Yoëll van Nieff. In de spits mocht Jessy Mayele starten en dat ging ten koste van Felitciano Zschusschen die een weinig gelukkige start bij FC Dordrecht had beleefd.

Bekeken door voormalig Dordrecht-huurlling Yoëll van Nieff pakte de ‘surprisesamenstelling’  wonderbaarlijk uit, want binnen tien minuten had de koploper het karwei aan de Meerdijk geklaard. Giovanni Korte, als rechtsbuiten op de plek van de geschorste Rihairo Meulens, had binnen 240 tellen succes met een diagonale schuiver. Het bleek de opmaat voor meer moois met een Dordtse signatuur, want amper een minuut later had Vitesse-huurling Robin Gosens met een heerlijke rake uithaal zijn eerste treffer in Dordtse dienst te pakken. Het vroege doelpuntendrieluik werd gecompleteerd door rechtsback Jeffry Fortes, die nadat de slim wegdraaiende Jessy Mayele binnen de ‘zestien’ was neergelegd door Tim Siekman, koeltjes de aansluitende strafschop benutte.

Emmen, voor FC Dordrecht traditioneel een lastige tegenstander in eigen huis getuige de vier delingen in successie de voorbije seizoenen, was met stomheid geslagen. Trainer Joop Gall greep na een kwartier in door met Wout Weghorst een tweede spits naast Roland Bergkamp te brengen. Een greep die geen soelaas bood, want het naar hartenlust counterende FC Dordrecht kon telkens weer in de gapende gaten op het veld duiken. Binnen het half uur passeerde Paul Gladon, die een ontdekking bleek als diepste en sleurende middenvelder, doelman Peter van der Vlag voor de vierde maal.

Daarmee was de geest vlot uit de wedstrijd, al bleef het opportunistische Emmen ook na de pauze zoeken naar resultaatverbetering. De 1-4 van Wout Weghorst viel te makkelijk, maar daarbij bleef het. FC Dordrecht, waar de deze week gecontracteerde Funso Ojo ook nog zijn opwachtinge maakete, morste eerst nog een paar flinke kansen alvorens de razendsnelle Giovanni Korte en Erixon Danso de overwinning nog kolossalere afmetingen gaven. De grootste triomf van het seizoen hield de Dordtenaren ook na 26 speeldagen fier aan de leiding in de Jupiler League. Natuurlijk, de weg is nog lang en met Eindhoven, VVV en Willem II wachten nog bijzondere zware klussen buitenshuis maar de wijze waarop in Emmen werd gezegevierd was een signaal naar de achtervolgers.

Scoreverloop:
4. Giovanni Korte 0-1
5. Robin Gosens 0-2
10. Jeffry Fortes (strafschop) 0-3
28. Paul Gladon 0-4
52. Wout Weghorst 1-4
75. Giovanni Korte 1-5
84. Erixon Danso 1-6

Opstelling FC Emmen: Van der Vlag; Bakkati, Pedro (68. De Groot), Siekman, Metaj; Rozema, Bannink, Olijve (16. Weghorst); Resida (46. Schokker), Bergkamp, Martinus.
Opstelling FC Dordrecht: Hahn; Fortes, Troost-Ekong, Vet, Peersman; Haddad, Gladon (83. Ojo), Gosens; Korte (79. Snijders), Mayele (75. Zschusschen), Danso.

Bijzonderheden: Arbiter Edwin van de Graaf gaf geel aan Oebele Schokker van FC Emmen en Paul Gladon en Giovanni Korte van FC Dordrecht.

Tekst: Arco Bomgaars voor AD/ De Dordtenaar
Foto: Erwin Spek | Bekijk de fotorapportage

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.