‘Dordt blijft speciaal’

Beugelsdijk nog altijd cultheld bij oude club

Tom Beugelsdijk (22) is een publiekslieveling bij ADO Den Haag. Ook bij zijn oude club FC Dordrecht heeft de noeste mandekker nog een cultstatus. AD Sportwereld ging met hem op pad naar de bekerwedstrijd van zijn vroegere team tegen AZ. ,,Ik ben nu supporter van Dordt.”

Twee uur voor de bekerwedstrijd tegen AZ is Tom Beugelsdijk in het spelershome van FC Dordrecht. Voor een praatje met technisch manager Marco Boogers en om zijn voormalige ploeggenoten succes te wensen. Een stuntje zit erin, drukt hij hen op het hart. Buiten staan de eerste supporters bij de stadionkassa’s. Beugelsdijk wordt van alle kanten aangesproken.

Ook bij de ingang van het GN Bouw Stadion is het duidelijk. Tom Beugelsdijk is nog lang niet vergeten aan de Dordtse Krommedijk. De Hagenaar schudt handen, lacht vriendelijk en maakt wat geintjes. Dit is de plek waar Beugelsdijk zijn profdebuut maakte, de plek waar hij met zijn onverzettelijke speelstijl indruk maakte bij de fans. In zijn eerste seizoen leverde het hem zelfs de titel ‘Rijnmond speler van het jaar’ op, uitgeroepen door de regionale zender RTV Rijnmond.

Afgelopen zomer sloot hij dan eindelijk definitief aan bij ADO Den Haag. De club van zijn hart, waar hij de jeugdopleiding doorliep. Maar als het even kan, zit Beugelsdijk op vrijdagavond te kijken hoe FC Dordrecht het in de Jupiler League doet. Het bezoek aan de bekerwedstrijd tegen AZ deze avond is dan ook geen uitzondering. ,,Ik heb hier twee heerlijke jaren gehad. Als wij zelf niet hoeven te spelen, ben ik van de partij. ‘Dordt’ is gewoon een mooie club. Mijn moeder vroeg zich twee jaar terug af of ik deze stap wel moest maken. Maar ik heb er geen seconde spijt van gehad.”

Maar spelen in kleine vervallen stadionnetjes is Beugelsdijk inmiddels ontgroeid. Hij is een vaste waarde bij ADO Den Haag en speelt tegenwoordig in stadions als De Kuip. Uitgerekend daar ging het afgelopen zondag mis. In de kolkende Kuip verloor hij zijn hoofd en pakte hij rood na een charge op Feyenoorder Lex Immers. Zie daar het grote verschil tussen dit en vorig seizoen. ,,Zo’n wedstrijd tegen Feyenoord ligt onder een vergrootglas. Het publiek, de belangen. Alles is anders. Daar moet je als jonge speler wel mee kunnen omgaan. Ik heb mezelf de laatste tijd veel beter onder controle dan vroeger, maar zondag ging het dus fout. Stom.”

De bekerpot van zijn oude club tegen AZ verloopt niet zoals Beugelsdijk had gehoopt. Bij rust is het al 0-3. Dordrecht komt terug tot 2-3, maar verliest uiteindelijk met 2-4. De verdediger baalt zichtbaar. ,,Ik ben nu gewoon supporter van ‘Dordt’. Er gaat niets boven ADO Den Haag, maar ook FC Dordrecht heeft de laatste jaren een speciaal plekje gekregen.”

Vooral vanwege zijn band met veel mensen bij de club. Met technisch manager Boogers dus, maar zeker ook met zijn oud-trainer Theo Bos die een zware strijd levert met alvleesklierkanker. ,,Bos is echt een wereldvent,” zegt Beugelsdijk. ,,Ik krijg af en toe nog sms’jes van hem over mijn spel. Hij is altijd eerlijk. Ik vind het mooi dat hij me nog altijd volgt.”

Bos, inmiddels vervangen door interim-trainer Harry van den Ham, wordt door de club en supporters door dik en dun gesteund. Symbolisch voor de sfeer bij FC Dordrecht, vindt Beugelsdijk. ,,De fans steunen je altijd. Het zijn er misschien niet veel, maar ze zijn altijd positief. Dat geldt eigenlijk wel voor heel de club.”

Tekst: Daniel Dwarswaard / AD

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.