Dordrecht niet voorbij Emmen

Vol goede moed was de afsluitende wedstrijd tegen Emmen geprogrammeerd. Nog één keer zou de ploeg vlammen om 2012 in stijl te beëindigen en de toppositie op de ranglijst te verstevigen. Die paar dagen na de kraker tegen AZ leken voldoende om moreel, kracht en motivatie te herstellen. Zo was het gevoel in ieder geval voor de aftrap.

De werkelijkheid pakte echter anders uit. Het legioen thuisblijvers – dat zomaar de kerstattentie van de club aan zich voorbij had laten gaan – zorgde voor een decor waarin de wedstrijd uiteindelijk zou blijken te passen. Ondanks de hartgrondige passie in de aanmoedigingen van West en Noord ontsteeg het grootste deel van het schouwspel qua amusement nauwelijks die van het stadiondebat van de woensdag daarvoor.

Aan de stand verplicht trok Dordrecht na de aftrap ten strijde, maar op de stroeve grasmat was er tegen massieve verdedigingsblok uit Emmen geen doorkomen aan. Bovendien moest Jessy Mayele, de aanvalsleider van deze avond, zich na een kwartiertje al met een hamstringblessure laten inwisselen. Zijn vervanger, Lars Veldwijk, kreeg de grootste kans uit het eerste half. De de afgemeten voorzet van Roderick Gielisse werd door de Utrechtse spits echter net over de lat gekopt.

De beste fase beleefde Dordt halverwege toen Emmen-aanvaller Weghorst een hoofdwond in de kleedkamer moest laten verzorgen. De tijdelijke man-meer situatie kon echter niet worden uitgebuit.

Direct na de thee pakte Dordrecht het aanvallende strijdplan met nieuw elan op, maar de weg naar de bevrijdende openingsgoal werd tot twee maal toe door Peter van der Vlag versperd. Bij de derde doelpoging kreeg de Emmen-keeper op de lijn assistentie van verdediger Van der Linden.

FC Dordrecht bleef het proberen en Emmen bleef verdedigen, er was eenvoudig geen doorkomen aan. Pas in de slotfase brak de wedstrijd open. Door de langdurige nul op het scorebord groeide het geloof in eigen kansen bij de moedige Drenten terwijl voor Dordt de tijd begon te dringen. Het meest enerverende deel van de avond zat in de laatste paar minuten. Van der Vlag redde subliem op Veldwijk en luttele tellen later was het Warner Hahn die met een dubbele reflex zijn ploeg op de been hield.

De extra tijd was al aangebroken toen Lars Veldwijk de diepte in werd gestuurd en alleen op weg was naar het Emmen-doel. Jorrit Kunst zag geen andere optie meer dan de noodrem. Ondanks de beschaafde uitvoering daarvan kon de verdediger met een rode kaart vertrekken en leek de door scheidsrechter Van den Heuvel toegekende strafschop de gewenste winst alsnog binnen handbereik te brengen.

“Op het laatste moment heb ik toch teveel nagedacht”, erkende Lars Veldwijk, de vaste strafschoppennemer. “Ik veronderstelde dat Emmen de beelden tegen AZ bekeken zou hebben en koos daarom alsnog voor de andere hoek. Dat had ik dus niet moeten doen”. De spits schoot vanaf elf meter ruim langs de verkeerde kant van de paal.

De nul bleef derhalve onveranderd op het scorebord. Het onverwachte puntje stemde Emmen tot bovenmatige tevredenheid waardoor voor de lange terugweg een kratje bier werd geregeld. Die kerstborrel was de ploeg uit Emmen dan maar gegund.

Door het puntverlies miste Dordt de kans om (naast Sparta dat verrassend de zege aan Veendam had moeten laten) op de tweede plaats de winterstop in te gaan. Direct na de wedstrijd werd dit echter overschaduwd door het nieuws over het vertrek van Harry van den Ham.

Opstelling FC Dordrecht: Hahh; Gielisse, Lima, Amevor, Fortes; Rijsdijk, Post, Alisic; Kalisse (69. Martina), Mayele (16. Veldwijk), Mendes.
Bijzonderheden: Scheidsrechter Karel van den Heuvel gaf Amevor en Alisic een gele kaart.

Foto’s: Michel Sterrenberg

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.