Doelpuntloos de winterstop in

Met een 0-0 gelijkspel tegen FC Emmen nam FC Dordrecht gisteravond afscheid van het jaar 2012 en een verder succesvolle eerste seizoenshelft. Lars Veldwijk had zich tot matchwinnaar kunnen kronen, maar verzuimde in de slotminuut een strafschop te benutten.

Na afloop volgde het nieuws dat Harry van den Ham per direct stopt als interim-trainer van FC Dordrecht. De club beraadt zich nog over zijn opvolging. Gert Kruys was in elk geval een opvallende aanwezige aan de Krommedijk.

Het venijn zat duidelijk in de staart van een verder slap duel. Lars Veldwijk, al na ruim een kwartier substituut voor de geblesseerde Jessy Mayele, had in de slotminuten met de eer kunnen gaan strijken. Maar de huurling van FC Utrecht werd eerst gestremd door doelman Peter van der Vlag en faalde, nadat hij ten koste van een rode kaart was afgestopt door Jorrit Kunst, hopeloos vanaf elf meter.

FC Dordrecht had bij winst nog meer progressie kunnen maken op de ranglijst, maar blijft dus subtopper. Wat de tol is van het succes van de eerste seizoenshelft zal de komende weken tijdens de winterstop moeten blijken. Afrika Cup-ganger Josimar Lima, collega-centrumverdediger Mawouna Amevor en Jeffrey Rijsdijk maakten gedurende de eerste achttien wedstrijden regelmatig indruk en worden nadrukkelijk gevolgd. Het trio is echter voor een langere periode vastgelegd en moet dus bij een tussentijds vertrek geld opbrengen.

Bij afwezigheid van de geschorste Marvin Peersman keerde Jeffry Fortes, de voorbije wedstrijden gelegenheidscontroleur, terug op de voor hem vertrouwde linksbackpositie. Rogier Molhoek, in de met 2-4 verloren bekerontmoeting tegen AZ nog gestart met de aanvoerdersband, begon op de bank. Adnan Alisic, hersteld van een hamstringblessure, maakte zijn rentree in de Dordtse basiself.

In een slechts mondjesmaat gevuld stadion, dat in niets deed denken aan de sfeervolle bekerentourage van enkele dagen eerder, was het in de eerste helft al flink doorbijten voor de getrouwen die wel de gang naar de Krommedijk hadden gemaakt. FC Emmen, dat in het thuisduel op de valreep een punt had geïncasseerd dankzij een rake kopbal van verdediger Kelvin Maynard (1-1), was als eerste dreigend aanwezig voor het doel. Anmar Almubaraki ging vergeefs voor succes in de korte hoek en Narair Mamedov mikte onnauwkeurig. FC Dordrecht werd één keer echt gevaarlijk: Lars Veldwijk kopte een voorzet van Roderick Gielisse op het dak van het doel.

Bij terugkeer uit de kleedkamer zette FC Dordrecht meer druk op de formatie van trainer Joop Gall. Moussa Kalisse trok vanaf rechts naar binnen en besloot met een schot waar doelman Peter van der Vlag enige problemen mee had. Spits Lars Veldwijk draaide zich vrij van Antoine van der Linden en vond Van der Vlag in de korte hoek.

Het bleken incidentele oprispingen in een slaapverwekkende wedstrijd, waarin FC Emmen – dat in het kalenderjaar 2012 slechts vier overwinningen boekte – zich beperkte tot het consolideren van het gelijkspel, middels het begaan van veelal kleine overtredingen en legio slordigheden van de zijde van FC Dordrecht.

Via een vrije trap van Narair Mamedov en een langs een voorzet glijdende Wout Weghorst roken de Drenten zelfs aan een onverdiende voorsprong. In de slotfase kon het alle kanten op, want voordat Veldwijk zijn hoofdrol had opgeëist in dramatische zin had ook FC Emmen via Eldridge Rojer en Almubaraki nog aan de winst geroken.

Opstellingen
FC Dordrecht: Hahn; Gielisse, Lima, Amevor, Fortes; Rijsdijk, Post, Alisic; Kalisse (69. Martina), Mayele (16. Veldwijk), Mendes Rodrigues.
FC Emmen: Van der Vlag; Bakkati, Maynard, Van der Linden, Kunst; Velda, Metaj (74. Görtz), Mamedov ; Wijks (70. Rojer), Weghorst (80. Ter Heide), Almubaraki.

Bijzonderheden: Arbiter Karel van den Heuvel gaf rood aan Jorrit Kunst, die eerder ook al geel had gekregen. Gele kaarten waren er voor Mawouna Amevor en Adnan Alisic van FC Dordrecht.

Tekst: Arco Bomgaars / AD
Foto’s: Proshots

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.