Denker met realiteitszin

Flegmaticus Santy Hulst weet dat het beter kan

Het jaar 2011 was voor Santy Hulst het jaar van de ommezwaai. Hij liet ADO Den Haag definitief achter zich en tekende voor twee seizoenen bij FC Dordrecht, waar hij zich ontpopte tot vaste waarde en thans gedeeld topschutter is. Toch beseft de flegmatieke denker dat het allemaal nog beter kan.

Van huurling tot contractspeler in Dordrecht, van beland op het tweede plan tot basiskracht. Santy Hulst (24) leerde dit kalenderjaar hoe snel dingen kunnen veranderen in de voetballerij. ,,Bij ADO Den Haag was ik op een dood spoor beland. Mijn kansen om in het eerste nog aan de bak te komen, waren verkeken. Mijn spel kwam er daar gewoon niet uit. De verhuurperiode bij FC Dordrecht kwam wat dat betreft als geroepen. Ik kon weer spelen, kreeg vertrouwen van de trainer (Henny Lee, red.). Als ik terug had moeten keren naar Den Haag, dan had ik het liefst weer verhuurd willen worden.”

Dat gebeurde echter niet: FC Dordrecht sprak in de persoon van technisch manager Marco Boogers vertrouwen in Hulst uit en legde hem voor twee jaargangen vast. ,,Ik heb hier het plezier weer teruggekregen en probeer me hier bij FC Dordrecht in de etalage te spelen. Ik zou het mooi vinden om ooit nog eens in Spanje te spelen. Maar ik besef ook dat het in de voetballerij allemaal erg betrekkelijk kan zijn. Vorig seizoen werd ik tegelijkertijd verhuurd met Kai van Hese, die nu in de eerste klasse van het zondagvoetbal bij Quick speelt.”

RCL, AZ, ADO Den Haag, FC Dordrecht. Wie aan carrièreplanning doet, zou zich een andere volgorde wensen op zijn cv. Santy Hulst is er echter nuchter onder en getuigt van realiteitszin: ,,De stap naar AZ was veel te groot. Ik werd geplaagd door spierblessures, de trainingintensiteit was te hoog. Bij ADO ging het goed, tot ik uit beeld raakte en FC Dordrecht op mijn pad kwam. Hier voel ik me prima thuis. Ik ben best sfeergevoelig, voel me prettig in een groep waar ik ook een lolletje kan maken. Bovendien, met veel jonge spelers dit seizoen om me heen voel ik me meer verantwoordelijk.”

Henny Lee ging, Theo Bos kwam maar het vertrouwen in Santy Hulst bleef. In de voorbije twee wedstrijden speelde hij in de rug van spits Cecilio Lopes. Een prettige positiewisseling. ,,Ik speel graag onder een spits, heerlijk om dan de ruimtes in te duiken en voor de goal te komen. Bij AGOVV had ik twee keer moeten scoren. Dat heeft me die wedstrijd wel achtervolgd. Ik blijf dan te veel denken aan dat wat gebeurd is, moet sneller de knop omschakelen en dat achter me laten.”

Zijn op techniek geschoeide spel verraadt creativiteit, maar ook nonchalance. Het is een geluid dat Santy Hulst vaker hoort. ,,Ik ben een flegmaticus, wil het liefst alles op techniek oplossen en mooi doen terwijl het soms ook anders moet en ik erin moet kleunen. Dan lijk ik soms ook lui. Daar moet ik aan werken, dat moet beter,,” aldus Hulst, die fulltime met voetbal bezig is. ,,Ik heb geprobeerd een thuisstudie Spaans en binnenhuisarchitectuur op te pakken, maar dat bleek niets voor mij.”

Zijn statistieken in dit seizoen zijn goed. Zeven doelpunten in de competitie, waarin FC Dordrecht bij de beste negen clubs is neergestreken. ,,Het verschil tussen thuis en uit is nog veel te groot, maar de doelstelling om de play-offs te halen moeten we echt kunnen realiseren,” meent Santy Hulst.

Bron: AD De Dordtenaar
Tekst: Arco Bomgaars

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.