Déjà vu in Utrecht

Op dit moment is FC Dordrecht rode lantaarndrager van de Eredivisie en is FC Utrecht met een slechte reeks bezig. Komende zondag in Stadion Galgenwaard proberen beide teams de weg naar boven in te slaan.

Precies dezelfde situatie deed zich ruim 20 jaar geleden voor. Dordrecht’90 was in seizoen 1992-1993 bezitter van de rode lantaarn in de PTT Telecompetitie en FC Utrecht had een reeks nederlagen achter de rug. Op een zondagmiddag troffen beide teams elkaar in Nieuw Galgenwaard.

Zondag 28 maart 1993: FC Utrecht – Dordrecht’90

Het frank en vrij spelende Dordrecht’90 liet tegen FC Utrecht zeker voor rust een goede indruk achter. Ondanks de afwezigheid van Gerrie Slagboom, Peter Barendse, Robin Schmidt, Pascal Langenhuijsen en de geschorste Warry van Wattum, stak het bij de bezoekers goed in elkaar.

Roël Liefden hield Wlodi Smolarek goed in bedwang en Brian Wilsterman en Michel Langerak hadden geen kind aan respectievelijk Jan Oosterhuis en de hopeloos uit vorm zijnde Pieter Bijl. Hans Kraay junior dichtte als sweeper achterin naar behoren de gaatjes, terwijl centraal op het middenveld Reinier Robbemond brutaal zijn mannetje stond.

Voorin stonden wederom drie spitsen geposteerd, waarbij Jerry Simons (zie foto) zelfs de rol van uitblinker voor zich opnam. Na ruim een kwartier kwam Dordrecht’90 aan de leiding. Uit een vrije trap van Romano Sion kopte Jerry Simons fraai raak: 0-1. Lang duurde de Dordtse vreugde over dit wapenfeit echter niet. Nog geen drie minuten later hielp uitgerekend Dordtenaar Marcel van der Net (zie foto) het zwalkende FC Utrecht aan de gelijkmaker. De door Smolarek bediende Van der Net haalde van zo’n twintig meter uit, Joop Hiele liet de bal van de borst springen, waarna de doorgelopen Utrechtse middenvelder simpel 1-1 kon binnenwerken.

De opvallendste gebeurtenis van het duel vond zeven minuten voor tijd plaats, toen ongeveer 25 ontevreden Utrecht-aanhangers de grasmat opkwamen. Arbiter Frans Houben en de 22 acteurs keken vier minuten vanaf de kant toe hoe de heethoofden met zachte hand weer over de afrastering werden gewerkt.

Bekijk hier de (te) korte samenvatting:

Scoreverloop
0-1 Jerry Simons (16e min.)
1-1 Marcel van der Net (20e min.)

Opstellingen
FC Utrecht: Jan Willen van Ede, Erik van der Meer, Robert Roest, Johan de Kock, Ab Plugboer, Jan Oosterhuis, Marcel van der Net, Pieter Bijl, Patrick Hondeveld (46. Suvat Karadag), Patrick van Diemen, Wlodzimierz Smolarek.
Dordrecht’90: Joop Hiele, Brian Wilsterman, Roël Liefden, Maarten Atomodikoro, Hans Kraay junior, Eric van de Merwe, Reinier Robbemond, Michel Langerak, Romeo Wouden, Romano Sion.

Op de Veemarkt
In de historie tussen beide clubs valt de bijzondere locatie van het bekertreffen in 1982 op. Nieuw Galgenwaard was nog in aanbouw, zodat FC Utrecht haar wedstrijden speelde in een noodstadion op de Veemarkt. De houten tribunes waren onoverdekt en de hele entourage had veel weg van een amateurveld. Toch zaten (en stonden) er op 17 maart 1982 ruim 6.000 toeschouwers. Zij zagen dat DS’79, dat in het KNVB-bekertoernooi reikte tot de drempel van de halve finales – en ondermeer Ajax aftroefde – door FC Utrecht een definitief halt werd toegeroepen met de cijfers 3-1. Cor Lems redde voor DS de eer. Op de foto zien we Cor Lems in actie op de Veemarkt, met achter hem Jan Wouters.

‘Dordts’ toveren in Utrecht
BOOGERS TOVEREN. Deze tekst sierde eind jaren tachtig de marathontribune van stadion Galgenwaard. FC Utrecht-fan Martin Veldhuizen schreef een mooie column over Marco Boogers en zijn bezoek aan Dordrecht
» Lees hier de column

Lichtpuntje
Vijf keer speelde FC Dordrecht in Utrecht. Drie maal werd verloren en tweemaal gelijkgespeeld, met een doelsaldo van 10-4 in het voordeel van de Domstedelingen. Statistische lichtpuntje is dat FC Dordrecht in 4 van de 5 wedstrijden het doel wist te vinden.

Seizoen Wedstrijd Uitslag Dordtse goals Toeschouwers
1994-1995 FC Utrecht – Dordrecht’90 3-1 Ronald Hoop 5.000
1992-1993 FC Utrecht – Dordrecht’90 1-1 Jerry Simons 3.900
1991-1992 FC Utrecht – SVV Dordrecht’90 1-1 Romano Sion 5.000
1987-1988 FC Utrecht – DS’79 2-0 4.600
1983-1984 FC Utrecht – DS’79 3-1 Jaap van der Wiel 8.000

Tekst: Gerard van den Houten

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.