De wind vol in de rug

FC Dordrecht heeft de wind momenteel nadrukkelijk in de rug. De formatie van trainer Henny Lee registreerde bij FC Eindhoven de derde zege in successie (0-1) en nam zo een plek in het linkerrijtje in.

De deur naar de subtop zwaaide in het Jan Louwers Stadion wagenwijd open voor FC Dordrecht, dat voor de derde maal dit seizoen op Brabants grondgebied – evenals bij RKC Waalwijk en Helmond Sport – een driepunter weghaalde. Fraai was het allemaal niet, maar de Dordtenaren verstonden wederom de kunst om efficiënt op resultaat te spelen.

In de aanloop naar het duel met FC Eindhoven haalde Henny Lee aan dat het met de huidige selectie van FC Dordrecht, die de voorbije weken met zes spelers versterkt werd, een must is om voor de play-offs te gaan. Ambities koesteren is één, maar de woorden omzetten in daden gaat de Dordtenaren momenteel goed af.

Dat gebeurde in Eindhoven op gecontroleerde wijze, in een eerste helft die nauwelijks hoogtepunten kende. Opmerkelijk was dat arbiter Michel Winter tweemaal een schwalbe van een aanvaller van de thuisclub bestrafte. Jelle van Kruijssen en Serhat Koç lieten zich naar de leidsman wat al te nadrukkelijk vallen in een duel en kregen een gele prent voorgehouden. FC Dordrecht-doelman Nick van der Ploeg stond pal op schoten van afstand van Sjors Paridaans en Bart van Brakel.

FC Dordrecht, aanvallend tot dan toe flets, sloeg op slag van rust terug. Een slingerinworp van Bart van Hintum vond het hoofd van aanvoerder Cecilio Lopes, die perfect verlengde waarna Renaldo Jongebloet de bal via doelman Ruud Swinkels in het doel prikte. De Dordtse pret halverwege had zelfs nog groter kunnen zijn als een licht getoucheerd schot van de tot dan toe uiterst bleke Moussa Kalisse niet bovenop maar net onder de lat was gedaald.

Na de pauze mocht Björn Vlasblom zijn debuut maken als invaller voor Salif Diao, waardoor Juanito Sequeira de rechtsbackpositie overnam en Vlasblom meer voetbal op het middenveld moest brengen. Uit een steekpassje van Kalisse dook Jongebloet voor Swinkels op, maar de sluitpost was tijdig zijn doel uit om een tweede tegentreffer te voorkomen.

Eindhoven-trainer Ernest Faber, toegetreden tot de staf van Oranje als assistent van bondscoach Bert van Marwijk, was duidelijk ontevreden over zijn aanvallers en bracht tien minuten na de pauze drie verse krachten binnen de lijnen. Ratko vansimpsen bracht daarbij de meeste dreiging, maar FC Dordrecht gaf achterin geen krimp.

Een charge van Sjors Paridaans op Jongebloet reduceerde FC Eindhoven in de slotfase tot een tiental. ,,Ik sprong op tijd op anders had hij me nog harder geraakt,” sprak de matchwinnaar, die geblesseerd uitviel, naderhand. Na een botsing met invaller Erik Quekel, die ook Ruud Swinkels aan het hoofd raakte, viel verdediger Jelle de Bock nog uit en stond FC Eindhoven aan het einde zelfs met negen spelers.

Met de moed der wanhoop gingen de Brabanders in de vijf minuten toegevoegde tijd nog op jacht naar de gelijkmaker, maar de beste kans was voor de gasten. Santy Hulst schoot vrij voor Swinkels te zacht in, waardoor FC Dordrecht weer een minimale zege maximaal liet renderen.

Opstelling FC Eindhoven: Swinkels; Tahapary, De Bock, Van der Rijt, Vanbelle; Van Brakel, Paridaans, Van Boekel (55. Vansimpsen), Rossen; Van Kruijssen (55. Achenteh), Koç (55. N’Koyi).

FC Dordrecht: Van der Ploeg; Diao (46. Vlasblom), Beugelsdijk, Van Muyen, Van Hintum; Hulst, Sequeira, Van der Sloot, Kalisse (69. Curiel); Jongebloet (84. Quekel), Lopes.

Bijzonderheden: Arbiter Michel Winter gaf rood aan Sjors Paridaans van FC Eindhoven. Bovendien was er geel voor Jelle van Kruijssen, Serhat Koç en Ratko Vansimpsen van FC Eindhoven en Tom Beugelsdijk en Björn Vlasblom van FC Dordrecht

Tekst: Arco Bomgaars
Bron: AD De Dordtenaar
Foto: www.fc-eindhoven.nl

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.