De persoon achter Sjaak Schaap: ‘De fans, daar doe je het voor’

Elke thuiswedstrijd staat hij weer vol energie klaar. Tientallen supporters vragen hem elke keer voor een foto, high five of een grappig dansje en met veel plezier doet hij dit al een paar jaar. Achter de mascotte schuilt het verhaal van de 40-jarige Matthijs, die elke selfie met alle liefde neemt.

Voor Matthijs was mascotte zijn niet nieuw. Hij mocht een keer in de huid kruipen van mascotte Coentje van Feyenoord voor een Sinterklaasfeest. Dit was wel in de tijd van Lucius en Drenthe, dus echt al even geleden. Toen hij drie jaar geleden van grasmeester Arie hoorde dat ze bij FC Dordrecht nog een mascotte zochten, zei hij dat hij het best wel zou willen doen. Al snel waren de mensen enthousiast over Matthijs en sinds die tijd is hij trouw bij elke thuiswedstrijd aanwezig als Sjaak Schaap.

Genieten met volle teugen

“Ik vind de interactie met de fans echt prachtig,” vertelt Matthijs als hem gevraagd wordt waarom hij mascotte is. “Bij FC Dordrecht krijg ik alleen maar high fives van kinderen en kroelende fans, in tegenstelling tot bij sommige andere clubs. Ook volwassenen en de harde kern sluiten mij steeds meer in de armen.” Hij voelt zich daarom helemaal thuis bij de club en geniet van elk moment. Toch is het niet altijd knuffelen, als hij bijvoorbeeld langs het uitvak loopt: “Maar stiekem vind ik het wel leuk om een beetje uit te dagen.”

Zijn mooiste moment

Als Matthijs gevraagd wordt wat zijn mooiste moment is, brengt hij ons terug naar de klimaatneutrale wedstrijd van vorig jaar. “Toen waren er een aantal fans met een verstandelijke beperking aanwezig en die beleven de wedstrijd op een geweldige manier. Een meisje bleef maar aan mij hangen en genoot echt. Daar doe je het voor.” Matthijs geniet bij elke wedstrijd weer. “Elke wedstrijd heeft zijn kleine momenten en je doet het echt voor die kinderen.”

Voorlopig trekt onze Sjaak Schaap zijn pak met plezier bij elke thuiswedstrijd opnieuw aan: “Zolang ze het hier goed vinden, blijf ik het doen.” Afgelopen jaar heeft hij ook andere mascottes leren kennen bij het Mascotte Diner. Daar zat hij naast Ally de Aap van Almere City, die nu natuurlijk in de Eredivisie aanwezig is. Stiekem hoopt Matthijs dat ook hij daar binnenkort te zien is: “Laten we hopen dat we naar de Eredivisie gaan.”

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.