De perfecte inhaalrace

FC Dordrecht terug uit geslagen positie tegen Helmond Sport

Drie kwartier lang leek de eerste thuisnederlaag van FC Dordrecht in de maak. Helmond Sport koesterde, geholpen door een openingstreffer binnen 25 tellen, lang een 0-2 voorsprong. Maar met tomeloze veerkracht en mede door een jubileumtreffer van Cecilio Lopes draaide het ensemble van Theo Bos de rollen alsnog om: 3-2.

FC Dordrecht deed het in Oss, maar de ommekeer tegen Helmond Sport was een huzarenstukje van de overtreffende trap. Een uur lang regeerde de onmacht tegen de hermetisch gesloten Brabantse defensie. Maar via de zijkanten vond de thuisploeg toch de sleutel tot de weergaloze en succesvolle inhaalrace.

De nagalm van het eerste fluitsignaal van arbiter Tom van Sichem was nog nauwelijks verstomd toen de eerste Helmondse juichkreten al klonken. FC Dordrecht keek gewillig toe hoe de Duitser Sebastian Stachnik in de vijandelijke laatste linie penetreerde en Daniël Guijo Velasco aanspeelde. Voor de meegeslopen Gillian Justiana was het een koud kunstje om de bal op aangeven van Velasco over de lijn te werken.

FC Dordrecht, waar Wilmer Kousemaker zijn rentree in competitieverband maakte, leek niet gewekt. Helmond Sport kwam in het vervolg nauwelijks in de problemen. Alleen Cecilio Lopes, op jacht naar zijn honderdste goal in het betaalde voetbal, had de gelijkmaker op zijn schoen maar de halve omhaal van de Dordtse aanvoerder draaide uit op een vangbal voor Björn Sengier. Nadat Roderick Gielisse, die zich bij de eerste goal al in de rug had laten verrassen door Guijo Velasco, aan de overzijde het speeltuig zo in de voeten van Zarko Grabovac had geschoven, werden de problemen voor de Bos-elf nog groter. Grabovac passeerde Doedée met een droge schuiver. Helmond Sport, waar voormalig FC Dordrecht-aanvaller Erik Quekel ontbrak vanwege een hamstringblessure, leek op rozen te zitten.

Meteen na de pauze loste huurling Kevin Tano, een week eerder bevlogen spelend tegen zijn huidige club ADO Den Haag, de totaal onzichtbare Jessy Mayele af. Terwijl de eerste fluitconcerten klonken omdat de Dordtse opbouw van achteruit totaal niet op gang kwam, werd de ‘aansluiter’ geboren. Jeffrey Rijsdijk besloot de bal achterin op te halen. Uit zijn rush vloeide een gekraakt schot van Lopes voort, waarna Santy Hulst raak schoot: 1-2.

De inhaalrace was daarmee gelanceerd. Op aangeven van Hulst prikte Cecilio Lopes via de onderkant van de lat zijn honderdste treffer binnen. Een minuut later had Gillian Justiana, na een prima uitgespeelde aanval waarbij de ijzersterke ex-Dordtenaar Juanito Sequeira niet zelfzuchtig was, kans op de 2-3, maar Doedée redde met een perfecte reflex. In de slotfase kon het duel alle kanten op. Invaller Nick Coster kon zijn teen niet tegen een voorzet van Lopes zetten en een schot van Tano miste kracht en overtuiging. Maar via Wilmer Kousemaker, die diagonaal inschoot, pakte FC Dordrecht alsnog de jackpot: 3-2.

Opstelling FC Dordrecht: Doedée; Gielisse, Beugelsdijk, Versluis, Amevor; Hulst, Kousemaker, Rijsdijk; Mayele (46. Tano), Lopes, Achterberg (72. Coster).

Helmond Sport: Sengier; Verberne, Joppen, Haastrup, Van der Linden, Kazlauskas, Sequeira, Guijo Velasco; Stachnik (72. Bossman), Grabovac, Justiana (90. Veerman).

Bijzonderheden: Arbiter Tom van Sichem gaf geel aan Mawouna Amevor, Jeffrey Rijsdijk en Tom Beugelsdijk van FC Dordrecht.

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.