De historische wedstrijd tegen NAC

FC Dordrecht en NAC spelen aardig wat jaren betaald voetbal maar troffen elkaar aan de Krommedijk slechts zesmaal maal in eerste divisie verband. De allereerste ontmoeting was in seizoen 1985-1986. NAC was net gedegradeerd uit de eredivisie. DS’79 overkwam hetzelfde lot een seizoen eerder (1983-1984). Beide clubs hadden het één niveau lager behoorlijk moeilijk. DS’79 eindigde in seizoen ‘85-‘86 op de 15e plek, NAC 13e.

8 mei 1986: DS’79 – NAC (4-1), Slagboom geeft met hattrick visitekaartje af
De competitie mag voor DS’79, ondanks enige periode-aspiraties, van weinig betekenis meer zijn, het verzamelt geruisloos de punten. De Dordtenaren blijken – zonder de belangrijkste pion, Cor Lems – tegen het eind van het seizoen gelijkwaardig aan de meeste opponenten.
Gold voor menigeen de ruime zege (4—1) op NAC als surprise, het positieve resultaat lag in werkelijkheid in de lijn verwachtingen. Niet dat DS’79 gisteren technische hoogstandjes voorschotelde, NAC is echter voor bijna elke ploeg een object geworden om het moreel te versterken. De Brabantse reuzendoder van weleer zakte na de degradatie van vorig seizoen diep weg in het moeras. Een aangeslagen prooi dus voor DS’79.
Vielen er in de eerste 45 minuten weinig boeiende facetten te bespeuren, na de onderbreking bood DS’79 – zoals te doen gebruikelijk voor eigen publiek – des te meer spektakel. Het lusteloze NAC, niet wakker geschud door een waarschuwingsschot (op de paal) van Theo Kuisdom, gaf een veelvoud aan kansen weg. Het gretige DS’79 manoeuvreerde zich spoedig in een gunstige uitgangspositie door twee treffers van Gerrie Slagboom, die later – nadat Hennie Verschoor nummertje drie op het bord had gebracht – nogmaals zijn bijdrage leverde aan de productie. Waardoor Slagboom zich met acht goals aan kop nestelde van DS’ topscorerslijst.

„Ik speel liever bij DS’79 in het eerste dan bij Sparta in het tweede elftal. In de eerste divisie sta je meer in de belangstelling en ik heb het in Dordrecht prima naar m’n zin,” liep Slagboom na afloop vooruit op de contractbesprekingen met Sparta, zijn eigenlijke werkgever. Voordat Gerrie Slagboom (en heel DS’79) het op z’n heupen kreeg, waren NAC’s perspectieven nog hoopvol. Vlak voor de thee caramboleerde een hoekschop van Toon Nelemans via de voet van de onfortuinlijke Hennie Michielsen tegen het net. Het bleek achteraf het enige wapenfeit van NAC.

Scoreverloop DS79 – NAC 4-1 (0—1)
45. Nelemans 0-1
56. Van Campenhout krijgt een Inzet van Matena niet onder controle, Slagboom rond af 1-1
62. Na een hoekschop van Verschoor haalt Slagboom tijdens een scrimmage hard uit: 2-1
73. Verschoor tikt met de punt van zijn schoen een voorzet van Kuisdom in: 3-1
80. Slagboom verfraait met het hoofd een corner van Verschoor: 4-1

Scheidsrechter Bulthuis gaf Sjef de Kort van NAC een gele kaart.

Opstellingen
DS’79: De Goede, Bartelings, Michielsen, Matena, Den Bakker, Stout, Van der Net, Slagboom, Melis (60. Van de Wiel), Kulsdom en Verschoor.
NAC: Van Campenhout, Van den Dungen, De Schepper, De Kort, Dijkstra, Van Dongen, Sweres, Koumans (72. Gabriëls), Nelemans, Van Helmond (84. Remie) en Bannon.
Bewerkt wedstrijdverslag van Wim Huisman (Het Vrije Volk)
Wedstrijdfoto (Henk Veenstra): Doelpuntenmaker Gerrie Slagboom wordt omhelst door Marcel van der Net en Bert Bartelings. Theo Kulsdom (links) viert zijn eigen feestje.

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.