De historische wedstrijd: FC Dordrecht- RKC

Vanuit de amateurs trad RKC in 1984 toe tot het betaald voetbal en draaide direct enkele seizoenen in de top van de Eerste divisie mee.

In het seizoen1987/1988, waarin DS’79 in de Eredivisie uitkwam, haalde RKC het kampioenschap van de Eerste divisie binnen met spelers als Ad van de Wiel, Peter Bosz en Marcel Brands.

Vanaf seizoen 1995/1996 werd ‘Waalwijk’ aan de naam toegevoegd en speelt de club verder als RKC Waalwijk. Na degradatie uit de Eredivisie in 2014 eindigde de Rooms Katholieke Combinatie vorig seizoen helemaal onderaan de Jupiler League, een positie die men momenteel ook inneemt.

Zondag 6 maart 2011: FC Dordrecht gooit tegen RKC Waalwijk in slotfase zege te grabbel
FC Dordrecht had RKC Waalwijk eigenlijk niet op een beter moment kunnen treffen. De Brabanders hadden de 5-1 bekernederlaag eerder die week bij Ajax nog nauwelijks verteerd en misten door schorsingen het kwartet Braber, Ramos (oud FC Dordrecht), Varela (sinds twee weken weer Dordtenaar) en Bandjar. Bovendien was de veelscorende spits Fred Benson geblesseerd.

In de eerste helft had FC Dordrecht weinig of niets te vrezen van de Brabantse opponent in een treffen met veel overtredingen en weinig verheffende momenten. Het Dordtse gevaar voor rust kwam uit een vrije trap van Marcel van der Sloot en een kopbal van Cecilio Lopes.

Na de pauze ging FC Dordrecht aanvallender spelen met Dave Huymans (ingevallen voor Nick Coster) en later ook Moussa Kalisse (verving Erik Quekel) in de gelederen. Halverwege de tweede helft leek het rake schot van linksback Bart van Hintum (zie de samenvatting) de Dordtenaren drie winstpunten op te leveren. Maar de thuisploeg sprong op onprofessionele wijze met de voorsprong om, die in de slotfase volledig verdampte: 1-2. Aan de gelijkmaker van Donny de Groot, die een voorzet van Aaron Meijers heerlijk in het doel volleerde, ging duur balverlies van Marcel van der Sloot op het middenveld vooraf. En de winnende treffer in de derde minuut van de extra tijd van de met kramp rondstrompelende Karim Bridji volgde uit een miskleun van Dave Huymans aan de zijlijn.

De spelers van RKC knepen zichzelf na afloop bijkans in de arm aan de Krommedijk. Zo slecht in de wedstrijd zitten, nauwelijks bij het doel van de tegenstander komen en toch drie punten rijker van het veld. RKC-trainer Ruud Brood deed er in zijn napraatje zelfs nog een schepje bovenop: ,,Ik had nooit gedacht dat we hier een doelpunt zouden maken zoals we speelden. Er zat bij ons helemaal geen lijn in.”

De nederlaag was extra zuur voor de Dordtse doelman Stef Doedée (zie portretfoto), die voor de eerste maal tussen de palen had mogen plaatsnemen. Voormalig RKC’er Doedée had zich attent getoond bij het weinige werk dat hij tot de slotfase had mogen doen, maar was volslagen kansloos op de pegels van De Groot en Bridji.

Opstellingen
FC Dordrecht: Doedée, Longuet (72. Amevor), Beugelsdijk, Van Muyen, Van Hintum; Curiel, Sequeira, Van der Sloot, Coster (46. Huymans), Quekel (62. Kalisse), Lopes.
RKC Waalwijk: Van Dijk, Mulder, Drost, Van Mosselveld (89. Huijben), Van Peppen, Stans (58. Janssen), Duits, Bridji, Meijers, De Groot, Boerrigter.

Bijzonderheden: Arbiter Pol van Boekel gaf voor 2.085 toeschouwers geel aan Lopes, Longuet en Beugelsdijk van FC Dordrecht en Stans en Meijers van RKC.

SBS6 samenvatting FC Dordrecht – RKC Waalwijk

Statistieken

Uit de zes ontmoetingen in de Eerste divisie wist RKC Waalwijk vijfmaal te winnen aan de Krommedijk. Eenmaal eindigde het duel in een gelijkspel. Het doelsaldo is daarmee ook ruim in het nadeel van de Dordtenaren: 3 voor en 13 tegen.

Seizoen Wedstrijd Uitslag
2010 – 2011 FC Dordrecht – RKC Waalwijk 1 – 2
2008 – 2009 FC Dordrecht – RKC Waalwijk 0 – 1
2007 – 2008 FC Dordrecht – RKC Waalwijk 0 – 1
1986 – 1987 DS’79 – RKC 2 – 3
1985 – 1986 DS’79 – RKC 0 – 0
1984 – 1985 DS’79 – RKC 1 – 6

Alleen in een promotie/degradatie wedstrijd in seizoen 2006-2007 trok FC Dordrecht met 2-0 aan het langste eind. De return in Waalwijk eindigde met dezelfde cijfers in het voordeel van RKC, waarna een beslissingswedstrijd* aan de Krommedijk noodzakelijk was. Daarin wist RKC Waalwijk met 0-3 te winnen, maar verloor een play-off ronde later tegen VVV alsnog haar Eredivisie-status.

Promotie/Degradatie play-offs

Seizoen Wedstrijd Uitslag
2006 – 2007 FC Dordrecht – RKC Waalwijk 2 – 0
2006 – 2007 * FC Dordrecht – RKC Waalwijk 0 – 3

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.