De historische wedstrijd FC Dordrecht – Helmond Sport

18 november 2011: FC Dordrecht – Helmond Sport 3-2
In seizoen 2011-2012 keek FC Dordrecht tegen Helmond Sport al na 23 seconden tegen een 0-1 achterstand aan.
De linksbenige Helmonder Gillian Justiana bracht de gasten op voorsprong zonder dat er ook maar één speler van FC Dordrecht de bal had aangeraakt.
Justiana behoort nog steeds tot de selectie van Helmond Sport en speelde afgelopen week samen met Rangelo Janga nog voor het nationale team van Curaçao.
Na het vroege tegendoelpunt herpakte FC Dordrecht zich en kreeg mogelijkheden op de gelijkmaker.
Cecilio Lopes vond keeper Björn Sengier op zijn weg en Tom Beugelsdijk kopte net over.
Vervolgens verdubbelde Helmond Sport de score toen Žarko Grabovač profiteerde van een fout van Roderick Gielisse: 0-2.

Na rust bleven de Brabanders in het eerste kwartier eenvoudig overeind, maar vervolgens kwam de thuisploeg toch terug in het duel.
Santy Hulst zorgde in de 62e minuut op aangeven van Cecilio Lopes voor 1-2. Na de aansluitingstreffer ging het ensemble van Theo Bos gedreven op jacht naar de gelijkmaker.
Lopes maakte de verdiende 2-2, zijn honderdste doelpunt in zijn loopbaan (bekijk het fraaie doelpunt in de samenvatting en lees verder meer over Cecilio Lopes).
Kort na dat doelpunt kreeg Helmond Sport twee goede kansen, maar FC Dordrecht bleef met hangen en wurgen overeind. In de slotfase golfde het spel op en neer en uiteindelijk zorgde de van een blessure teruggekeerde Wilmer Kousemaker voor 3-2.

Scoreverloop
1 min. 0 – 1 Gillian Justiana
24 min. 0 – 2 Žarko Grabovač
62 min. 1 – 2 Santy Hulst
78 min. 2 – 2 Cecilio Lopes
90 min. 3 – 2 Wilmer Kousemaker

Opstellingen

FC Dordrecht: Stef Doedée, Tom Beugelsdijk, Mawouna Amevor, Johan Versluis, Roderick Gielisse, Wilmer KJousemaker, Jeffrey Rijsdijk, Giorgio Achterberg (71. Nick Coster), Jesse Mayele (46. Kevin Tano), Santy Hulst, Cecilio Lopes
Helmond Sport: Björn Sengier, Carles Kazlauskas, Guus Joppen. Phillipp Haastrup, Žarko Grabovač, Jop van der Linden, Aart Verberne, Juanito Sequeira, Gillian Justiana (90. Pepijn Veerman), Daniel Guijo-Velasco (89. Youssef Koubali), Sebastian Stachnik (72. Kelvin Bosman)

Foto (Tim Versnel): Matchwinner Wilmer Kousemaker in duel met ex-Dordtenaar Juanito Sequeira.

Jupiler League samenvatting

100ste doelpunt Cecilio Lopes

Cecilio Lopes begon als kind te voetballen bij HOV (Hoop Op Vooruitgang) in Rotterdam. Hier werd hij door PSV gescout en naar Eindhoven gehaald.
Na één jaar in de A-jeugd van PSV gespeeld te hebben, keerde Lopes weer terug naar zijn geboortestad, waar hij werd ingelijfd door Excelsior.
In het seizoen 1996-1997 speelde hij nog voor de amateurs van Woudenstein, maar het jaar erna nam hij de stap naar het tweede elftal.
Twee jaar later tekende hij bij de Kralingers zijn eerste profcontract. In het eerste elftal ontwikkelde Lopes zich van talent tot basisspeler.
Begin april 2005, toen hij na veel blessureleed weer bijna fit was, werd Lopes door Marco Boogers naar FC Dordrecht gehaald. Hier tekende hij een contract voor twee jaar.
In het eerste seizoen bleek hij geen last meer te hebben van zijn blessure en veroverde hij al snel een basisplaats.
Hij werd met 15 doelpunten clubtopscorer en in de topscorerslijst van de Gouden Gids Divisie eindigde hij op een achtste plaats.
In zijn tweede seizoen groeide hij uit tot één van de beste spelers van FC Dordrecht en de Jupiler League.
Door zijn goede spel stond hij in de winterstop in de belangstelling van diverse clubs uit de Eredivisie en zelfs clubs uit het buitenland toonden interesse. T
ijdens de winterstop – op 30 januari 2007 – werd hij gecontracteerd door SC Heerenveen, die hem gelijk voor een half jaar verhuurde aan Sparta.
Op het moment dat Lopes vertrok naar Sparta stond hij bovenaan de topscorerslijst van de eerste divisie met 20 doelpunten.
In 2008 werd hij verhuurd aan FC Volendam, maar werd al vrij snel om disciplinaire redenen weggestuurd.
Ook bij SC Heerenveen was hij daarna niet meer welkom; vanaf januari 2009 wordt Lopes eerst voor een half jaar verhuurd aan FC Dordrecht daarna aan FC Zwolle.
Na één seizoen FC Zwolle vertrok hij weer om zich te voegen bij de club waar hij zijn beste tijd beleefde: FC Dordrecht.
Op 27 april 2012 speelde Lopes zijn laatste profwedstrijd; met FC Dordrecht uit tegen… Helmond Sport.
Aan het eind van zijn profcarrière had Cecilio Lopes 109 doelpunten op zijn naam.
Verdeeld over vier van zijn zes profclubs:
FC Dordrecht 72
Excelsior 27
FC Zwolle 8
Sparta 2
SC Heerenveen 0
FC Volendam 0

Foto (Gerben van den Boom): Portretfoto Cecilio Lopes in seizoen 2011-2012

Geraadpleegde bronnen: archief FC Dordrecht, Wikipedia, website FC Dordrecht
Tekst: Gerard van den Houten

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.