De historische wedstrijd: FC Dordrecht – Fortuna Sittard

1972: Koning van de remise
In het allereerste jaar van FC Dordrecht, in seizoen 1972-1973, vestigde het team van trainer Bob Janse een clubrecord dat nog steeds staat. Van de 38 competitiewedstrijden dat seizoen eindigden er maar liefst 18 in een gelijkspel (= 47%). Veel later, in seizoen 2003-2004 kwam FC Dordrecht met Robert Verbeek aan het roer nog aardig dichtbij. Toen werd 42% van de wedstrijden gelijkgespeeld (15 van de 36). Terug naar 1972; ook de confrontatie met Fortuna Sittard (FSC in die periode) in speelronde 15 eindigde met 0-0 in een puntendeling. In de krant liet Fortuna SC manager Hub Kallen vooraf al optekenen: “Dordrecht heeft een abonnement op gelijke spelen. Ik denk dat er voor ons zeker een punt in zit.”

Sportief gezien was 1972-1973 een moeilijk seizoen voor de Dordtenaren, maar voor wat betreft het record aan remises had FC Dordrecht in seizoen 1972-1973 een ijzersterk start. Zelfs zo (ongewild) goed dat lokale en landelijk media trainer Bob Janse en diverse spelers hiermee flink op de hak namen. En voor invullers van het Toto-formulier was het juiste hokje aankruisen bij een wedstrijd van FC Dordrecht een peulenschil. Heel vreemd is dat allemaal niet als je bedenkt dat na 18 wedstrijden de Dordtse-gelijkspel-teller al op 14 stond!

12 november 1972: FC Dordrecht – Fortuna SC 0-0
FC Dordrecht betrad het veld van de Krommedijk in de volgende basisopstelling: in het doel Ton Ruts, achterin Gerrie Naaktgeboren, Gerrit de Keizer, Hans Bentzon en Ger Ruseler, het middenveld bestond uit Gradus Roeland, Ab van Oorschot en Ton Vorstenbos, de voorhoedespelers waren Rob Dorré, Dick Hoogmoed en Piet Teuling. Fortuna SC stelde daar de volgende elf tegenover: Nieling, Vrösch, Benen, Ernst, Brassé, Roemgens, Pfennings, Erkens, Jacobs, Stovers en Blotenberg
Nadat de dag ervoor het carnavalsfestijn ’72-‘73 weer officieel geopend was, deelde FC Dordrecht in de leut van de elfde van de elfde mee. De 0-0 einduitslag tegen Fortuna SC dat op het zware Dordtse veld een matige tot zwakke indruk achterliet, betekent het elfde gelijke spel van dit seizoen. Maar carnaval of geen: carnaval: het gelijk spel had gemakkelijk een zege kunnen zijn. Echter dan hadden op zijn minst de vier scoringskansen, van de eerste helft benut moeten worden en vrouwe Fortuna in de tweede helft iets meer op de Dordtse hand moeten zijn.
Een 4-2 einduitslag had zeker op het scorebord van FC Dordrecht moeten staan, maar de twee nullen bleven onaangeroerd aan het scorebord hangen. Fortuna-trainer Cor Brom vond het 0-0 gelijkspel niet erg: „Kijk, voor ons is zo’n uitslag hier in Dordrecht niet erg, maar ik begrijp wel dat het voor mijn collega Bob Janse erg moeilijk te verkopen is. FC Dordrecht heeft de wedstrijd zeker gedicteerd.”

Na een verkenning van enkele minuten besloot FC Dordrecht het heft in handen te nemen. Dorré kopte geheel vrij voor doel naast en even later kwam Dick Hoogmoed een fractie van de bekende seconde te laat om een voorzet van Rob Dorré in de touwen te werken. Toch zakten de Dordtenaren iets af, en het gaf Stovers en Erkens de kans de doelmond van de lange Ton Ruts op te zoeken. Daarna nam FC Dordrecht opnieuw het initiatief en nadat voor het Limburgse doel iedereen gemist had knalde Gerrie Naaktgeboren in eerste instantie tegen keeper Nieling en daarna over. Een tiental minuten voor rust verzuimde de matig optredende arbiter Van Eijk ditmaal geheel gerechtvaardigd zijn gele kaart te trekken toen de Limburger Ernst op het middenveld probeerde van Rob Dorré een mijnwerker te maken om hem alvast maar de grond in te torpederen. Na rust had Bob Janse op links Piet Teuling gewisseld voor Wim van Twist en ruim een kwartier later kwam Ab van ‘t Hoff Ab van Oorschot vervangen. Echter ondanks druk op het doel van Fortuna hield men het hoofd koel.
Bronnen: Limburgsch Dagblad, Het Vrije Volk, De Telegraaf

Bij de foto’s:
Trainer Bob Janse (foto: Piet van ’t Klooster)
Hans Bentzon (rechts met aanvoerdersband) verliest een luchtduel van Stovers (foto: Limburgsch Dagblad)
FC Dordrecht spits Dick Hoogmoed waagt een poging (foto: Het Vrije Volk)

Uit het archief van Gerard van den Houten

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.