De historische ontmoeting

Vrijdag 2 oktober 1987: PEC Zwolle – DS’79 2-1

PEC Zwolle maakte DS’79 in het Oosterenkstadion heel duidelijk hoe er op eredivisieniveau met scoringsmogelijkheden moet worden omgegaan. De 2-1 overwinning had de brigade van Co Adriaanse louter en alleen te danken aan de grote schotvaardigheid in de frontlinie.

“Het wordt zo langzamerhand een eentonig verhaal”, treurde DS-trainer Simon Kistemaker. “We creëren wel voldoende kansen, maar afmaken is er gewoon niet bij. En dan verlies je van tegenstanders die nauwelijks beter zijn dan wij”.

Het beste voorbeeld van de Dordtse onmacht in de aanval leverde Marco Boogers, die nota bene in de eerste minuut door aanvoerder Leen van der Weel vrij voor PEC-goalie Gert Abma werd gezet. En hoewel de militair alle tijd kreeg om aan te leggen, mikte hij toch langs de voor hem verkeerde kant van de paal. De balende Marco Boogers draaide niet om de zaken heen: “Die bal had er gewoon in gemoeten, klaar uit. En dan hadden we ook meteen een stuk gemakkelijker gespeeld”.

Nu liep DS nog geen acht minuten later voor de zoveelste maal dit seizoen achter de feiten aan, toen Harry Buisman uit een halve kans wel het maximale voordeel haalde en Henk Dirven koppend het nakijken gaf. Na de pauze tilde Zwolle spits Peter van der Waart op aangeven van Mustafa Yüsedag zijn ploeg in de 57e minuut naar 2-0.

Even leek DS te bezwijken. Maar nadat Kees Koudstaal kort na de tweede goal Hans Stout had afgelost, klommen de ‘geel-blauwen’ toch weer overeind. Het opportunisme wierp in het verloop van de tweede helft zijn vruchten af. De beloning kreeg DS pas vlak voor tijd. Na een knappe solo van de ijzersterke Gerrie Slagboom tekende hij alweer zijn zevende treffer van het seizoen aan, 2-1. Onder aanvoering van ex-Zwollenaar Koos Waslander rook DS’79 nu bloed. Maar meer dan een schaafwond – Marco Boogers schoot in de laatste minuut in kansrijke positie in de handen van Abma – liep PEC Zwolle niet op.

Bewerkt verslag van André Valk van 3 oktober 1987, De Dordtenaar.

Scoreverloop
1-0 Harrie Buisman (8e min)
2-0 Peter van der Waart (57e min)
2-1 Gerrie Slagboom (81e min)

Opstellingen
PEC Zwolle: Gert Abma, Fred Leusink, Alex Kamstra, Wilco van Buuren, Edwin Duim, Mustafa Yücedag, Alex Booy, Bert de Meijer (69. Fred Patrick), Henri Pelleboer, Peter van der Waart, Harry Buisman (86. Frank Veldwijk)
DS’79: Henk Dirven, Bert Bartelings, Peter Matena, Michel Marree, Jacques den Bakker, Hans Stout (65. Kees Koudstaal), Marcel van der Net, Koos Waslander, Gerrie Slagbooom, Marco Boogers, Leen van der Weel.

Enkele spelers die voor zowel in Zwolle als Dordrecht actief waren (of zijn): Bart van Hinthum, Jos van Eck, Harry van den Ham, Richard Plug, Jhon van Beukering, Koos Waslander, Warner Hahn, Sieme Zijm, Dave Huymans, Johan van der Werff, Nassir Maachi, Alfred Knippenberg, Ruud Kras, Johan Plat, Henny Verschoor, Ivo Rossen en Cecilio Lopes.

Tweemaal eerder stonden Zwolle en Dordrecht tegenover elkaar in de Eredivisie.

Seizoen Wedstrijd Uitslag Doelpunten Toeschouwers
1987-1988 PEC Zwolle – DS’79 2-1 Gerrie Slagboom 2.500
1983-1984 PEC Zwolle – DS’79 3-2 Peter Matena, Jacques de Bakker 6.500

Woensdag 4 februari: PEC Zwolle – FC Dordrecht

Aftrap: 19.45 uur

Je kan met bus of autocombi naar deze wedstrijd. Bus vertrekt 4 februari om 17.00 uur vanaf het home.

Kosten
Buscombi: € 30,- (bus+ticket) AOW’ers en Lammetjes betalen € 25,-
Autocombi: € 11,10- (ticket)

Wil je nog mee, kom dan woensdag aanstaande rond 16.30 uur naar het home. Vergeet je uitkaart niet mee te nemen plus je ID.

Tekst: Gerard van den Houten

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.