De beste voetballer van Dordrecht is er niet meer

De Dordtse legende Jan Klijnjan is op 77-jarige leeftijd overleden. Geboren op 26 februari 1945 ontwikkelde de jonge Klijnjan zich net zo sterk als het land in de naoorlogse jaren. Als junior van 18 jaar maakte hij al zijn debuut in het eerste elftal van DFC en zou daarna de hoofdmacht nooit meer verlaten.

In 1968 maakte Klijnjan de overstap naar Sparta waar hij 5 seizoenen zou spelen en zo goed was dat hij werd geselecteerd voor het Nederlands Elftal. Daarin speelde hij samen met de grootste namen uit de vaderlandse voetbalgeschiedenis, het was de beginperiode van de Europese hegemonie waaraan Jan Klijnjan als begenadigd middenvelder met een fameus linkerbeen mede vorm gaf.

Het buitenland lonkte, de keuze viel op het Franse FC Sochaux waar Klijnjan bijna vier seizoenen vol maakte. In 1977 volgde een terugkeer naar Dordrecht. Zijn debuut voor FC Dordrecht werd mede mogelijk gemaakt door het Dordtse zakenleven. De stervoetballer kreeg de beschikking over een eigen sportwinkel in combinatie met een semiprof contract op de Krommedijk. Hiermee, zo werd gesteld, had Klijnjan meteen een gepaste invulling – én inkomen – na afsluiting van zijn voetbalcarrière.

De Dordtse aanhang was apetrots de sterspeler in zijn eigen stad te kunnen bewonderen, maar zelfs Jan Klijnjan kon het tij niet keren aan de Krommedijk. In 1979 besloot hij zijn voetballoopbaan met een laatste plaats voor FC Dordrecht. Later keerde Jan Klijnjan nog terug bij de club waar hij een aantal jaren onderdeel uitmaakte van de scouting. Helaas zal de beoogde eregast bij het naderende 50 jarig jubileum niet meer aanwezig kunnen zijn.

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.