Dames en Heren, een heel gelukkig 2012

Nieuwjaarspraak Ad Heijsman 5 januari 2012

Namens het bestuur van FC Dordrecht, hartelijk welkom, in het bijzonder aan onze ereleden Cees Edelman en Henk Donkervoort en onze leden van verdiensten. Helaas kan onze wethouder van Sport Rinette Reynvaan niet aanwezig zijn door het plotseling overlijden van haar man deze week, wij wensen haar en haar familie de komende tijd veel sterkte toe om dit verlies te verwerken.

Met zekerheid wordt dit mijn kortste nieuwjaarstoespraak van de afgelopen jaren om twee redenen: Ten eerste omdat spreken zilver is en zwijgen goud en ten tweede, het moet na 9 jaar, waarbij wij als bestuur altijd transparant zijn geweest, wel zinnig en geloofwaardig blijven.

Volgens de uitnodiging zou ik terugblikken op 2011 en een toekomstschets geven voor 2012.

Over 2011 het volgende:

In de eindrangschikking van het vorige seizoen zijn we op een 11e plaats geëindigd. Mede door puntaftrek (hetgeen de schoonheidsprijs niet verdiende) hebben we de play-offs niet behaald.

Op 1 juli zijn we begonnen aan het huidige seizoen onder leiding van de nieuwe trainer Theo Bos met als assistenten Virgil Breetveld en Rody Hoegee. Marco Boogers zorgde dat er nieuwe spelers kwamen en vanaf dag één was er een klik, die ertoe heeft geleid dat we thans op een gedeelde 6e plaats staan, thuis nog ongeslagen zijn en volop meedoen voor de play-offs. Ook de bekerwedstrijd tegen AZ was een kraker waarbij we pas in de verlenging werden uitgeschakeld. De technische staf en spelers verdienen onze welgemeende complimenten.

Financieel was het wederom niet gemakkelijk, mede ten gevolge van de economische crisis. De wereld staat financieel in brand waardoor minder sponsorinkomsten kwamen en ook de TV gelden namen wederom af. Vaak hebben we met jaloerse blik gekeken als er weer een BVO werd gered met gemeenschapsgeld, zoals MVV met ca. 3,8 miljoen, Willem II met 2,3 miljoen, Emmen waar de gemeente prioriteitsaandeelhouder is, FC Oss die haar stadion verkocht heeft aan de gemeente, Eindhoven die zelfs in staat was om haar lichtmasten voor 300.000 euro aan de gemeente te verkopen en vanmorgen heeft u nog in de krant kunnen lezen dat Sparta haar stadion voor 0 Euro heeft kunnen terugkopen van de gemeente Rotterdam, dezelfde gemeente die het in 2003 had aangekocht voor 6 miljoen. Over de vele andere clubs wil ik het geeneens hebben. FC Dordrecht heeft zelf de broek opgehouden, maar het heeft veel energie en moeite gekost en de rek is er wel uit.

Nog vermeld dient te worden dat we afscheid hebben genomen van onze commercieel manager Leo Scheffer en dat zijn plaats thans wordt ingenomen door Rein Vetten en Kim Vrolijk.

Het was een moeilijk jaar, maar ook een jaar die winst heeft gebracht met het oog op de toekomst. Nooit is er bestuurlijke paniek geweest, het imago van de club wordt landelijk gezien steeds beter, het politieke draagvlak is nog nooit zo groot geweest, en dit alles doordat er altijd in alle rust is gehandeld.

Wederom mag niet onvermeld blijven dat wij bijzonder trots zijn op onze hoofdsponsor Riwal en shirtsponsor Multipost die al zoveel jaren als sponsor onze club trouw blijven. Ook u als businessclublid wil ik hartelijk danken voor uw bijdrage. Zonder sponsors is er zeker geen betaald voetbal in Dordrecht.

Tevens wil ik namens het bestuur van FC Dordrecht Ballast Nedam bedanken, niet alleen als belangrijke sponsor, maar vooral voor het vertrouwen en het geloof dat zij in ons en samen met ons hebben betreffende de verhuizing naar een nieuwe locatie.

Nu ik toch aan het bedanken ben wil ik ook onze supporters bedanken voor hun steun en de vele vrijwilligers voor het vele werk dat zij hebben verricht.

De toekomstschets:

2012 zal een zeer spannend worden, zowel sportief als betreffende het voortbestaan van de club.

Het bestuur van FC Dordrecht zal in haar beleid voor de toekomst, uitgaan van dezelfde drie speerpunten als vorig jaar: te weten sportief, financieel en de bouw van een nieuw stadion.

Sportief gezien hebben we er vertrouwen in dat de selectie in de tweede seizoenshelft de play-offs zal halen. De selectie, uitgebreid en versterkt met twee nieuwe spelers, te weten Shabir Isoufi van Feyenoord, een zeer talentvolle aanvallende middenvelder en Wouter de Vogel van ADO, linksbuiten en vorig seizoen de meest talentvolle voetballer uit de Jupiler league, is thans op trainingskamp en bereidt zich voor op de tweede helft onder leiding van Theo Bos. Over onze trainer gaan veel geruchten die ik aan het geruchtencircuit moet overlaten en waar nu geen verdere mededelingen over te doen zijn.

Financieel gezien zal 2012 een zeer moeilijk jaar worden, waarbij wij commercieel volledig aan de bak moeten. Toch moeten we zo snel mogelijk naar Categorie 2 en ons Plan van aanpak is hier volledig op gericht. Op basis van de eerste seizoenhelft kunnen wij meedelen dat we voldoen aan de begroting voor dit seizoen maar dat de liquiditeiten onder zware druk staan. Mocht u nog een rekening hebben openstaan, gaarne per ommegaande betalen. Ook de verhuizing naar een nieuw onderkomen is hierbij een must om in de toekomst op een verantwoorde wijze betaald voetbal in Dordrecht te waarborgen.

En daarmee zijn we dus aangekomen bij het derde standpunt; het nieuwe stadion

Op de vorige nieuwjaarsreceptie zei ik het volgende:

“Alhoewel sedert 2005 een jaarlijks terugkomend feit op deze receptie, geloofden nog maar weinigen of het ooit gerealiseerd zou worden. Wij als bestuur zijn er in blijven geloven evenals onze partner Ballast Nedam. Met veel energie en doorzettingsvermogen en met medewerking van een College van Burgemeester en Wethouders weten we inmiddels dat realisatie nog een kwestie van tijd is.”

Thans deel ik u mede dat wij met dit Bidbook de haalbaarheid hebben aangetoond en dat het College eind deze maand, begin volgende maand ons uitsluitsel zal geven, die hopelijk zal leiden tot medewerking van de gemeente om uiteindelijk te komen tot realisatie van een nieuw stadion.

Bijna aan het einde gekomen wil ik de traditie niet verbreken en heb ik de eer om namens het bestuur Ariejan Wallaard te benoemen tot Lid van Verdienste van FC Dordrecht voor het vele werk dat hij voor de club heeft gedaan en nog steeds doet.

U nog mededelend dat volgende week de competitie weer begint met een thuiswedstrijd tegen Telstar, gevolgd met een uitwedstrijd op zondag tegen Sparta en dat we aanstaande zaterdag een oefenwedstrijd spelen om 14.00 uur bij hoofdklasser Xerxes/DZB in Rotterdam, wil ik u wijzen op het feit dat niet alleen voetbal voor de toekomst van belang is. Ook zaken als gezondheid, levensvreugde, bevrediging in uw werk en welbevinden zijn van groot belang. Ik wens u dan ook toe dat u zich mag welbevinden in een goede gezondheid in 2012 in alles wat u doet.

Nogmaals, namens het bestuur, een succesvol en gelukkig Nieuwjaar met veel sportief voetbalplezier bij ons FC Dordrecht.

Foto: Michel Sterrenberg

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.