Complimenten voor DS, de punten voor Willem II

Het respect was op zaterdag 12 maart 1988 voor DS’79, maar de punten waren voor het met 2-0 zegevierende Willem II. Tevergeefs was de enorme krachtsinspanning en spelvreugde van DS.

De Tilburgse formatie – onder leiding van oud DFC trainer Piet de Visser – had tot verbijstering van de 6200 toeschouwers weinig tot niets te vertellen. Het collectief ijzersterke DS’79 demonstreerde van meet af aan dat de 16 eerdere competitienederlagen geen demoraliserende uitwerking op het moreel had gehad. Het speelde taakbewust en tactisch sterk. Bert Bartelings klitte aan de gevaarlijke Frank van Straalen, Jacques de Bakker maakte Bud Brocken het leven zuur en Marcel van der Net had geen kind aan Edwin Godee.

Aanvallend was DS gevaarlijk met Marco Boogers en Michel Langerak als uitblinkers, maar er mankeerde weer het nodige aan de afwerking. Marco Boogers, een keer zeer fraai aangespeeld door de met schitterende passes strooiende Frans van der Heide, verprutste in het eerste kwartier twee fraaie mogelijkheden. Zelf zette hij Michel Langerak nog een keer vrij voor Willem II keeper Ton Verkerk, maar ook de voormalig speler van Fluks miste koelbloedigheid.

In de 44e minuut kwam de onverwachte Tilburgse openingstreffers op het bord te staan. Vleugelaanvaller Frank van Straalen van WiIIem II spoot voorbij Bert Bartelings, omspeelde de uitgelopen John Stevens en scoorde 1-0.

Met Hans Stout voor Theo Kulsdom en Jaap van der Wiel voor Jacques de Bakker ging DS in de tweede helft over tot het gedurfde alles-of-niets-spelletje. Gerrie Slagboom was tot tweemal toe nog dicht bij de gelijkmaker, maar 10 minuten voor tijd maakte Fons Mallien met een rake kopbal een einde aan de Dordtse hoop: 2-0. Trainer Simon Kistemaker na afloop: ”Ach, ik heb het verhaal dat we goed gespeeld hebben dit seizoen al zo vaak gehoord. Maar als je zelf niet scoort en verdedigend persoonlijke fouten maakt is het onmogelijk om te winnen”.

Opstellingen

Willem II: Verkerk, Kogeldans, Mallien, Werdekker, Stafleu, Feskens, Wolffs, Brocken (Van der Horst), Maddock, Godee, Van Straalen.
DS’79: Stevens, Matena, Marree, Van der Heide, Bartelings, Van der Net, Kulsdom (Stout), Slagboom, Den Bakker, (Van der Wiel), Boogers, Langerak.

Bewerkt wedstrijdverslag van Henk Stolk (De Dordtenaar, 14 maart 1988)

Toelichting bij foto: De voor Theo Kulsdom ingevallen Hans Stout jaagt tussen enkele Tilburgers op de bal.

Statistieken Willem II – FC Dordrecht

Seizoen Wedstrijd Uitslag Dordtse doelpunten Bezoekers
1994-1995 Willem II – Dordrecht’90 1-0 6.100
1992-1993 Willem II – Dordrecht’90 5-0 5.000
1991-1992 Willem II – SVV Dordrecht’90 2-2 Maarten Atmodikoro, Peter Barendse 6.500
1987-1988 Willem II – DS’79 2-0 6.200
1983-1984 Willem II – DS’79 0-1 Edwin Gorter 4.000

Tekst: Gerard van den Houten
Foto: Michel Sterrenberg

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.