Blijdschap op Krommedijk

Na jaren van plannen, praten en geduldig afwachten is het hoge woord er vandaag uit: de gemeente wil de bouw van een nieuw stadion voor FC Dordrecht mogelijk maken. De voetbaltempel zal vlak naast het huidige stadion moeten gaan verrijzen.

Na de geslaagde supportersactie in november vorig jaar zijn de gesprekken met de gemeente heropend. Onder leiding van extern adviseur Arjen Driesprong hebben vanaf december een aantal gespreksronden plaatsgevonden waarin zowel verrassende als verrassend snelle vorderingen werden gerealiseerd.

De partijen werden het als eerste eens over de locatie. Het huidige Sportpark Krommedijk bleek de beste optie omdat daar de ruimte direct voor beschikbaar zou zijn en zowel ruimtelijk als een stedenbouwkundige ontwikkeling prima zou passen. Bovendien is het sportpark verkeerstechnisch goed bereikbaar en is er de gelegenheid extra parkeerfaciliteiten te realiseren.

De noodzakelijke inlevering van een aantal voetbalvelden zal worden gecompenseerd met de aanleg van kunstgras in het stadion.

Het nieuwe stadion zal een capaciteit van om en nabij de 6.000 zitplaatsen krijgen en voorzien kunnen worden van grootschalige horeca, congresgelegenheid en bijzondere woonvormen, zoals ten behoeven van de short-stay sector. Het complex zal vooral een maatschappelijk karakter krijgen en volgens de nieuwste duurzaamheidtechnieken worden opgezet.

“De bal ligt weer bij FC Dordrecht”, zegt wethouder van sport Rinette Reynvaan. “Het is nu aan het bestuur om de plannen verder uit te werken.”

De gemeente heeft door alle jaren heen steeds gezegd dat FC Dordrecht ‘zijn eigen broek moet ophouden’, maar tegelijkertijd ziet het wel de waarde van de club voor de stad. Europese regelgeving maken financiële toezeggingen echter onmogelijk. Aan de recentelijk in de media opgelaaide de discussies over (al dan niet verkapte) staatsteun aan voetbalclubs wil Dordrecht niet deelnemen. De bijdrage van de gemeente wordt derhalve beperkt tot de infrastructuur die wel is toegestaan, maar deze bedraagt toch bijna 15 procent van de beraamde bouwsom.

Daarnaast zal de gemeente in het nieuwe stadion commerciële exposure voor de stad kopen, hiermee zal ook een aanzienlijke sponsorbijdrage gemoeid zijn.

De gemeenteraad dient nog in te stemmen met dit voorstel van het college. De verwachting is dat dit voor 15 juni wordt besproken.

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.