Bizarre ontknoping tegen FC Den Haag in 1991

De historische wedstrijd: SVV Dordrecht’90 – FC Den Haag

In speelronde drie van seizoen 1991-1992, op 28 augustus 1991 om precies te zijn, ontving men op de Krommedijk de groen-gele formatie van FC Den Haag. Vier dagen eerder verdween VVV via de achterdeur van diezelfde Krommedijk, met een 6-1 nederlaag aan de broek. Het vertrouwen aan Dordtse kant was groot en lang leek ook FC Den Haag aan het kortste eind te trekken.

Kat in het bakkie
Zier Tebbenhof (toch voornamelijk bekend als Hagenees) had de Dordtenaren al vroeg op een 1-0 voorsprong gezet. Nadat Romeo Wouden tien minuten voor tijd (rechtsreeks vanuit een uittrap van Joop Hiele) de 2-0 liet aantekenen, dacht een ieder aan de Krommedijk ‘kat in het bakkie’. Wanneer Warry van Wattum bij 2-0 iets zuiverder had gericht en Romeo Wouden iets harder had geschoten – Edwin Purvis achterhaalde zijn inzet net voor de doellijn – zou dat waarschijnlijk ook het geval geweest zijn.

Kick Wilstra
Het mocht echter niet zo zijn voor de ‘Dordrecht-Schiedam-combinatie’ van interim-trainer Peter van Velzen (zie foto). De in de pauze ingevallen Frans Danen schoot via de rug van Willy Boessen in blessuretijd de 2-1 tegen de touwen. Het gaf de Hagenezen voldoende kracht en motivatie om het nog één keer te proberen. En het onmogelijke gebeurde. Een voorzet van Albert van Oosten werd door de bij de tweede paal volledig vrijgelaten Frans Danen onberispelijk ingeschoten, 2-2! “Het leek wel een spannend jeugdboek van voetbalheld Kick Wilstra”, glunderde FC Den Haag trainer Co Adriaanse na afloop van het sensationele treffen.

Opstellingen

SVV Dordrecht’90: Joop Hiele, Errol Refos, Orlando Trustfull (58. Ries Fok), Michel Vonk, Willy Boessen, Jerry Simons, Peter Barendse, Dean Gorré (69. Maarten Atmodikoro), Warry van Wattum, Romeo Wouden, Zier Tebbenhof (zie foto).

FC Den Haag: René Stam, Edwin Purvis, Remco Torken, Edmund Vriesde, Albert van Oosten, Marcel Valk, Harry van der Laan, Boro Kuzmanovic (46. Frans Danen), Heini Otto, Jeffrey Talan, Emiel van Eijkeren (76. Edwin Grünholz).

Scoreverloop
1 – 0 Zier Tebbenhof (8e min)
2 – 0 Romeo Wouden (80e min)
2 – 1 Frans Danen (90e min)
2 – 2 Frans Danen (91e min)

Scheidsrechter Hugo Luyten gaf Edwin Purvis en Remco Torken van FC Den Haag een gele kaart. Toeschouwers: 3.500

Nog zonder overwinning
In twee thuiswedstrijden in de eredivisie wist Dordrecht tegen Den Haag nog geen overwinning te behalen.

Seizoen 1991-1992: SVV Dordrecht’90 – FC Den Haag 2-2
Seizoen 1987-1988: DS’79 – FC Den Haag 0-3

Tekst: Gerard van den Houten

Foto’s: Michel Sterrenberg

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.