Bidden voor Theo Bos

Jessy Mayele wil eindelijk scoren tegen oude club Sparta

Jessy Mayele kan weer lachen. Hij heeft samen met zijn vriendin weer structuur in zijn leven. Hoe anders zag de wereld er voor hem uit na zijn breuk met Sparta. Hij werd in verband gebracht met criminele activiteiten. Bij FC Dordrecht kreeg hij een tweede kans en pakte die met beide handen aan. Met een nieuw contract op zak kijkt hij uit naar de wedstrijd van zondag: tegen Sparta.

De vreselijke ziekte van zijn trainer Theo Bos heeft ook Jessy Mayele aangegrepen. Niet zo vreemd. Onder Bos verdiende de in Congo geboren Mayele een basisplaats in de hoofdmacht van de Dordtenaren. ,,Niet alleen daarom. Bos is een fijn mens. Met mijn hele familie hebben we voor hem gebeden. Hij moet gewoon beter worden.”

Afgelopen vrijdag, in de met 2-0 gewonnen wedstrijd tegen Telstar, zat hij net als Bos op de tribune. ,,Balen was dat. Ik had tijdens het mooie eerbetoon aan Bos graag op het veld gestaan. Ik had heel de week niet kunnen trainen vanwege een griepaanval. Hoe het nu met me is? Fit genoeg om tegen Sparta te spelen. Ik kijk er echt naar uit. Tegen mijn oude club. Dan ben ik altijd voor tweehonderd procent gemotiveerd. Ik wil Sparta laten zien dat het goed met me gaat.”

Mayele werd geboren in Congo. ,,Daar weet ik niets meer van. Ik was twee jaar toen mijn vader zijn gezin naar Europa haalde, omdat hij werk had gevonden. Eerst in Parijs, daarna in Alkmaar en vervolgens in Delfzijl. In Delfzijl mocht ik voor het eerst op voetbal. Bij Neptunia.”

Twee jaar later kwam Mayele in Maastricht terecht. ,,Mijn ouders waren uit elkaar. Mijn vader zat in Frankrijk. Ik ben grotendeels door mijn moeder opgevoed. Gelukkig zijn ze nu weer bij elkaar.”

Bij Fortuna Sittard speelde Mayele zich in de kijker. PSV had belangstelling. En Sparta. ,,Ik heb in 2009 voor Sparta gekozen. Ik kwam alleen op een appartement terecht en daar is het even misgegaan. Dat hoofdstuk is nu allang dichtgeslagen. Bij FC Dordrecht kreeg ik een tweede kans en die heb ik gepakt. Ik wil per se slagen als profvoetballer. Ik moet me nu eerst bij FC Dordrecht bewijzen. Ik voel dat ik elke dag beter word. In het begin heb ik het zwaar gehad. Ik had vier maanden helemaal niets gedaan. Ik had niet goed voor mijn lichaam gezorgd. Maar ik ben gaan knokken en was blij met elke invalbeurt.”

Mayele is inmiddels basisspeler. Alleen niet op de plek waar hij is opgeleid: de spits. ,,Op één wedstrijd na speel ik steeds aan de zijkant. Natuurlijk voel ik me het meeste thuis in het centrum, maar ik ben blij met deze kans. En ik werk hard om mij ook op die plek te ontwikkelen.”

Alleen het net heeft Jessy Mayele voor FC Dordrecht nog niet gevonden. ,,Ik heb wel een aantal assists op mijn naam. Daar ben ik blij mee, maar ik wacht toch met smart op mijn eerste doelpunt. In de jeugd scoorde ik aan de lopende band. Maar als ik nu een kans krijg, ben ik niet meer die koele kikker van vroeger. Ik praat er veel over met Theo Bos en ook met Virgil Breetveld. Breetveld was in zijn tijd een hele goede spits. Ik weet zeker dat het een mentale kwestie is. Als ik eenmaal scoor, ben ik los. Zeker weten. Laten we hopen dat ik zondag tegen Sparta scoor. Dat zou natuurlijk helemaal geweldig zijn.”

Bron: AD De Dordtenaar
Tekst: Jan Volwerk

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.