Balans is toch nog positief

Het seizoen 2012-2013 behoort voor FC Dordrecht tot de verleden tijd. Een woelige voetbaljaargang gaat daarmee de boeken in, want de Dordtse bvo beleefde emotionele, sportief wisselende en op spelers- en trainersgebied zelfs hectische momenten. Voorzitter Ad Heijsman en technisch manager Marco Boogers maken de balans op.

Zelfs het opmaken van de balans van de jongste voetbaljaargang, die door de eliminatie door Go Ahead Eagles in de play-offs definitief voorbij is voor FC Dordrecht, geschiedt niet in een oase van rust. Terwijl sportief gezien een dikke streep onder de voetbaljaargang 2012-2013 kan worden gezet, blijft FC Dordrecht in beweging aangezien de gemeente Dordrecht deze week groen licht heeft gegeven voor de bouw van een nieuw stadion. ,,Na acht jaar strijden is dit geweldig nieuws, al zal er nog heel veel moeten gebeuren voor daadwerkelijk de eerste paal de grond in kan,” constateert preses Ad Heijsman, die eerder dit seizoen zijn portefeuille ter beschikking stelde maar desondanks het bestuurlijke boegbeeld van de club is gebleven.

Theo Bos
Heijsman en technisch manager Marco Boogers hebben bestuurlijk en op technisch gebied soms hectische tijden beleefd. Maar de eindafrekening is gunstig, zo geeft Heijsman aan. ,,Voor dit seizoen hadden we drie doelstellingen: het halen van de derde ronde van de KNVB-beker, meespelen voor een plek in de play-offs en op financieel gebied categorie 1 verlaten en in de veiligere categorie 2 belanden. Die doelstellingen hebben we allemaal gehaald: we zijn uitgeschakeld door de latere bekerwinnaar AZ, op de valreep plaatsten we ons voor de play-offs en ons plan van aanpak om in categorie 2 te komen heeft gewerkt.”

Het is de epiloog van een seizoen dat kort na het Oranje-echec op het Europees kampioenschap begint. Bij het begin van de voorbereiding is trainer Theo Bos terug op het trainingsveld. De gezondheidstoestand van de Gelderse oefenmeester, die aan zijn tweede seizoen in Dordrecht begint, vormt een rode draad in het seizoen. ,,Al snel was duidelijk dat Theo’s gezondheid niet toeliet dat hij langer op het veld zou staan. Hij bleef onze trainer, maar moest de strijd tegen zijn ziekte voorrang verlenen en is na het oefenduel tegen Presikhaaf teruggetreden. In Harry van den Ham, met wie ik altijd contact heb gehouden, vonden we een interim-trainer die zo lang als nodig was aan zou blijven,” verduidelijkt Boogers.

Gert Kruys
De terugkeer van Van den Ham als technisch verantwoordelijke op voor hem bekend terrein blijkt een schot in de roos. Na de eerste seizoenshelft is FC Dordrecht een subtopper, die echter weer een trainerswissel moet doorstaan. Harry van den Ham is vanwege besognes in zijn bedrijf gedwongen om zijn taken neer te leggen. FC Dordrecht stelt een andere voormalige hoofdtrainer, Gert Kruys, als zijn vervanger aan. ,,Maar dat bleek niet te werken. Gert had een heel ander karakter dan Harry. De spelersgroep wist niet meer waar zij aan toe was, bovendien gingen we een heel andere speelstijl hanteren met de lange bal,” stipt Boogers aan. ,,Het is geen gelukkige samenwerking gebleken,” constateert Heijsman. ,,Er is daarna door sommigen het beeld geschetst dat Marco alles zou bepalen hier. Hij is zeker geen dictator, we hebben altijd overleg met elkaar. ,,Ik heb geen zin om me te verdedigen,” is de stelling van Boogers. ,,Maar laat ik wel zeggen: ik maak niet de opstelling en kom ook niet in de kleedkamer. Alleen na de wedstrijd thuis tegen SC Cambuur is dat gebeurd.”

Play-offs
Met die thuiswedstrijd op maandagavond is ook het sportieve dieptepunt benoemd. Boogers: ,,Ik heb toen gezegd: gaan we zo het seizoen uit of willen we er nog iets van maken? De spelers zijn toen opgestaan, heel knap. We hebben, gezien de omstandigheden, een topprestatie geleverd. De gezondheidstoestand van Theo en zijn overlijden eind februari hebben grote invloed gehad op de prestaties.”

Onder de vierde trainer van hetseizoen, interim-trainer Virgil Breetveld, wordt alsnog kwalificatie voor de play-offs afgedwongen waarin Go Ahead Eagles te sterk blijkt. ,,Virgil heeft het na het vertrek van Gert Kruys goed gedaan,” vult Heijsman aan. ,,We hadden hem graag behouden als cultuurbewaker binnen de club, maar dat bleek niet mogelijk gezien zijn aanstaande trainersactiviteiten bij Stedoco.”

‘Red Onze Club’
Sportief gezien heeft FC Dordrecht met minimale middelen opnieuw maximaal gepresteerd. De financiële situatie is verbeterd, nu de club na twee├½nhalf jaar niet meer onder curatele van de KNVB staat. ,,De actie ‘Red onze club’, opgezet door de supporters, kwam ook op het juiste moment. Fantastisch zoals de initiatiefnemers FC Dordrecht onder de aandacht hebben gebracht,” stelt Heijsman, die een volgende uitdaging wacht: de voortzetting van de voorbereiding van een nieuw stadion, waarvoor al acht jaar is gestreden. ,,We hebben eindelijk een college gevonden dat de ‘guts’ heeft gehad om mee te gaan in onze plannen,” vindt Heijsman.

Spelersmutaties
Tussentijds vertrokken spelers (de naar Bulgarije getransfereerde Garry Mendes Rodrigues, de met hartproblemen kampende Johan Versluis, maar ook Ricardo Samoender, Javier Martina, Romario Kortzorg, Moussa Kalisse en de veroordeelde Shayron Curiel) hebben ook een stempel op het afgelolpen seizoen gedrukt. ,,Maar dat waren allemaal afzonderlijke gevallen en bij elke club haken spelers af. Het was zeker geen onrust binnen de club,” oordeelt Marco Boogers. Jessy Mayele, ook tussendoor verdwenen, zal na het zomerreces terugkeren op voorspraak van de nieuwe oefenmeester Harry van den Ham die gaat samenwerken met assistent Gérard de Nooijer. De komende weken wordt duidelijk welke veranderingen in het huidige spelerspotentieel zullen plaatsvinden. Boogers maakt zich geen zorgen over het aanstaande seizoen: ,,Alle spelers liggen vast. Als clubs zich melden, dan loopt er niemand hier zomaar de deur uit.”

Tekst: Arco Bomgaars

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.