Balans

Het toverwoord is ‘balans’. FC Dordrecht wil aanvallen, druk zetten. Maar er moeten ook punten gepakt worden. En tussen die twee zaken wil de nieuwe trainer Henny Lee de balans zoeken. Vrijdag debuteert Henny Lee in competitieverband als trainer van FC Dordt.

Met het aantrekken van de lange verdediger Tom Beugelsdijk en de aanvaller Raily Ignacio, beiden gehuurd van ADO Den Haag, is de selectie van FC Dordrecht compleet. Morgen (vrijdag 13 augustus) beginnen de Schapenkoppen aan de Krommedijk het seizoen 2010/2011 met de topper tegen Cambuur Leeuwarden. Dordt Nu sprak deze week met de nieuwe trainer Henny Lee. Hier volgt een uitgebreide weergave van dat interview.

Lee’s debuut vindt plaats in een thuiswedstrijd tegen Cambuur. Lee hoopt op een volle Krommedijk. “Ik wil graag dat we door ons spel een wisselwerking met het publiek krijgen. FC Dordt heeft een trouwe achterban, het is een club van het volk. Ik hoop dan ook dat we gesteund worden door een echte twaalfde man.”

“Ik heb FC Dordt leren kennen als een hele warme club, waar veel sfeer heerst. Iedereen gaat goed met elkaar om. Na trainingen en wedstrijden blijft ook iedereen hangen. Dan drinken we met z’n allen nog een bakkie koffie en is er een derde helft.”
Lee kan nog niet zeggen hoe goed het vernieuwde FC Dordrecht is. “Je weet pas na drie tot vijf wedstrijden waar je staat. Maar we gaan van het positieve uit, bij een club als FC Dordrecht is het glas nooit half leeg, maar altijd half vol. Dus aan degradatie denken we sowieso niet. We willen proberen in het linkerrijtje te eindigen. FC Dordrecht is een club die regelmatig uitschieters naar boven heeft en meedoet aan de play offs. Laten we hopen dat dat dit jaar weer gebeurt.”

“Het wordt een pittige opening van het seizoen met tegenstanders als Cambuur, Volendam, Helmond Sport en Zwolle, drie daarvan hebben afgelopen seizoen de play offs gehaald. Dus dat wordt een uitdaging. Als we er goed doorkomen, is er ook meer kans dat we voor de beker van NEC winnen. Dan is het zelfvertrouwen groot natuurlijk. Maar laten we eerst vrijdag maar zien hoe het gaat. Thuis moeten we voor de winst spelen. De eerste klap is een daalder waard.”

Er is veel nieuw dit jaar bij FC Dordrecht: de staf (René Hiddink en Hans Eijkenbroek bleven, assistent Ruud Heus, keeperstrainer Rody Hoegee en analist Eric Rozeboom zijn nieuw), een aantal faciliteiten (een nieuwe krachtruimte, een nieuwe trainerskamer) en een behoorlijk nieuwe selectie. Lee: “Er zijn veertien spelers vertrokken. We hebben het selectiehuis behoorlijk afgebroken, vorig jaar werd Dordt immers dertiende en was ‘de geest uit de fles’. Maar er is een goed fundament van contractspelers gebleven waarop we weer kunnen bouwen. De selectie wordt nu steeds completer, de contouren worden steeds duidelijker.”

“We hebben nog wel met blessures te maken, we hebben nog niet één keer kunnen spelen met de elf die ik in mijn hoofd heb. Daarentegen is er in de oefenperiode wel veel duidelijk geworden. We hebben tegen sterke tegenstanders gespeeld, vaak eredivisieclubs. Dat heeft opgeleverd dat ik veel informatie heb gekregen, ik weet nu welke kant het op moet.”

De nieuwkomers in de Dordtse selectie zijn aanstormende talenten en ervaren Jupiler League-spelers. Lee: “Bart van Hintum komt van Oss en is een ervaren linkerverdediger met een fijne traptechniek voor corners en vrije trappen. Met Erik Quekel hebben we een echte goalgetter gehaald. Hij is lang geblesseerd geweest maar is nu bijna op het punt dat ie weer met de groep mee kan trainen. We nemen kleine stapjes met hem. Renaldo Jongebloet is ook een aanvaller. Hij komt uit de jeugd van Ajax, dus hij heeft een goede achtergrond. Een talentvolle spits. Cecilio Lopes kennen we natuurlijk allemaal. Een icoon van de club. Ik heb hem ook meteen aanvoerder gemaakt. Vlatko Lazic komt ook uit de jeugd van Ajax, een rechterspits. Lazic is een ruwe diamant. Als we die kunnen slijpen wordt het een hele mooie diamant. Dave Huymans komt van Cambuur en is een echte spelbepalende middenvelder en verbindingsspeler met een mooie traptechniek. Ridney Cairo komt uit de jeugd van PSV, een talentvolle jongen. Hij mag met Didi Longuet strijden om de plek van rechterverdediger, maar hij is ook op andere posities inzetbaar.”

Henny Lee is hoofdtrainer van het eerste elftal en niet verantwoordelijk voor de jeugdopleiding (dat is Frits van den Berk), maar het is wel degelijk de bedoeling dat er onder Lee’s leiding ook jeugdspelers doorbreken. “FC Dordrecht heeft een behoorlijke jeugdopleiding. Niet voor niets is vorig jaar het A-elftal kampioen geworden. En het beloftenelftal is in ere hersteld, dat is ook goed. Jongens als Richard Clement en Jermaine Van Pijkeren zitten al tegen het eerste aan. Dat soort jongens zal op langere termijn zeker een keer een kans krijgen.”
Lee: “En dan hebben we nog de harde kern van jongens die hier al langer spelen. Er zitten veel echte Dordtse jongens bij. Ik heb drie aanvoerders: Cecilio Lopes, Guy Ramos en Bart van Muyen. Zij dienen het elftal binnen en buiten het veld bij de hand te nemen. Ze spelen in de as, ze kennen de club goed en ze communiceren ook met mij. Los daarvan vind ik sowieso dat spelers moeten leren zelf mee te denken, ze moeten in staat zijn zelf keuzes te maken in het veld.”

Uit: Dordt Nu
Tekst: Emile van der Velden

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.