Balafpakkers gezocht!

FC Dordrecht laat het op duelkracht afweten tegen Katwijk

De voetballende mogelijkheden van de spelers op het middenveld van FC Dordrecht zijn groot. In de oefenwedstrijd tegen topklasser Katwijk (1-1) bleek echter dat de duelkracht in die linie uitermate gering is. Het ontbrak de Dordtenaren nadrukkelijk aan een of meerdere balafpakkers.

Vooral na rust bakte FC Dordrecht er op het veld van WNC nog maar heel weinig van. ,,Ik vond het eigenlijk helemaal niets en dat lag niet alleen maar aan het feit dat er flink werd gewisseld,” legde trainer Theo Bos de vinger op de zere plek. ,,We wonnen geen enkel duel meer, liepen nog slechts achter Katwijk aan. Aanvallend kwamen we helemaal niet meer in het stuk voor.”

In de drie opwarmpotjes tegen amateurs kwamen de voetballende kwaliteiten van de nieuw geformeerde middenlinie van FC Dordrecht duidelijk bovendrijven. Maar in confrontaties met grotere weerstand, zoals tegen AGOVV voorbije dinsdag en afgelopen zaterdag tegen Katwijk, komt vooral de kwetsbaarheid aan het daglicht. In balbezit gebeuren er bij vlagen aardige dingen en is er voldoende creativiteit voorhanden, maar bij balverlies en in de duels gaven de middenvelders veelvuldig niet thuis. ,,We hebben te veel jongens die graag in de bal willen spelen, maar we hebben ook balafpakkers nodig. Daar schort het momenteel aan en die zullen moeten opstaan of gezocht moeten worden,” verkondigde de oefenmeester uit Elst.

Tegen Katwijk begonnen Serhat Köksal, Wilmer Kousemaker en Danny Post op het middenveld. In de tweede helft maakten Jeffrey Rijsdijk, Björn Vlasblom en gelegenheidsmiddenvelder Kevin Patijn hun opwachting. Giorgio Achterberg was nog niet fit genoeg om te spelen. Met name in de tweede 45 minuten hing het Dordtse middenrif als los zand aan elkaar.

Topklasser Katwijk, met gewezen RVVH’er Benjamin Martha in de punt van de aanval, was in de voorbereiding al een flink obstakel gebleken voor de eerstedivisionisten Telstar en Sparta. In Waardenburg toonde het ensemble van trainer Cees Bruinink, die onder andere ex-prof Jordy Zuidam op sportpark De Krom mocht begroeten, zich ook een geduchte opponent voor FC Dordrecht. ,,De eerste helft was het nog wel redelijk,” stelde Theo Bos naderhand. FC Dordrecht, gestart met drie spitsen waarbij Santy Hulst en Jermaine van Pijkeren de flanken naast aanvoerder en centrumaanvaller Cecilio Lopes bevolkten, was in dat wedstrijddeel nog af en toe dreigend. Hulst stelde een keer doelman Atam Koroglu op de proef en stond ook aan de basis van de openingstreffer. Met het hoofd bediende de van ADO Den Haag overgekomen speler Lopes, die heerlijk uithaalde.

Nog voor de pauze maakte Wilmer Kousemaker – onder toeziend oog van de gewezen FC Dordrecht-spelers Guy Ramos en Tom Beugelsdijk plaats voor Renaldo Jongebloet. Dat betekende meteen een nuanceverandering in de veldbezetting, die meer was geënt op twee spitsen. Roderick Gielisse, de enige kandidaat tot nu toe voor de rechtsbackpositie, maakte plaats voor proefspeler Mathew Morais.

Jongebloet kende bepaald geen gelukkige entree. Aanvallend kwam hij totaal niet uit de verf en hij stond ook aan de basis van de gelijkmaker door bij een Katwijkse corner opzichtig een tegenstander naar de grond te trekken. Arbiter Oostrom bestrafte de overtreding met een strafschop, die door Marcel Huisman feilloos werd benut. Een tweede achtereenvolgende nederlaag in de voorbereiding bleef FC Dordrecht bespaard, omdat Jordy Zuidam in de laatste minuten een vrije trap op de lat boven Nick van der Ploeg trapte.

,,Verdedigend hadden we het wel redelijk staan, want we hebben – behoudens een domme strafschop – eigenlijk niets weggegeven,” concludeerde Theo Bos. ,,Maar aanvallend was het na de pauze heel pover, zeker tegen een ploeg die één tegen één durfde te spelen. Daar hadden we veel meer mee moeten doen.”

Basisopstelling FC Dordrecht: Van der Ploeg; Gielisse, Versluis, Amevor, Coster; Kousemaker, Köksal, Post; Hulst, Lopes, Van Pijkeren.

Bijzonderheden: Arbiter Oostrom gaf geel aan Roderick Gielisse en Renaldo Jongebloet van FC Dordrecht en Jan Groen van Katwijk.

Tekst: Arco Bomgaars
Bron: AD De Dordtenaar

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.