AZ opnieuw eindstation

Evenals vorig seizoen bleek AZ voor FC Dordrecht een te groot obstakel in de strijd om de KNVB-beker. Anders dan een jaar eerder, toen 120 minuten nodig waren om een winnaar aan te wijzen, was de strijd gisteravond binnen de reguliere speeltijd gestreden. Een knappe comeback in deel twee ten spijt eindigde het Dordtse bekeravontuur in de achtste finales: 2-4.

MVV overkwam het in de competitie, maar AZ liet het niet zover komen in de cupstrijd. Ook de Alkmaarders koesterden, door effectief gebruik te maken van Dordtse defensieve fouten, een 0-3 voorsprong halverwege en kwamen aan de Krommedijk nog onder vuur te liggen. De gepassioneerd strijdende nummer drie van de Jupiler League kreeg het publiek op de banken, maar strandde toch.

En daar lag de eerste helft uiteindelijk ten grondslag aan. In dat wedstrijddeel schoot FC Dordrecht, dat in dezelfde samenstelling was gestart als vier dagen eerder bij Almere City FC, zichzelf in de voet. Drie persoonlijke fouten – twee taxatiefouten bij omschakelmomenten en een onoplettendheid bij een spelhervatting – wogen heel zwaar door, waar de formatie van interim-trainer Harry van den Ham zelf fraaie mogelijkheden onbenut liet.

Uitgerekend Dirk Marcellis, die kort daarvoor Marvin Peersman (hij speelde mee in de beker ondanks twee gele kaarten in Almere) al op een panna had getrakteerd, maakte een voor hem zeldzaam doelpunt uit de afgeslagen derde corner. Garry Mendes Rodrigues veronachtzaamde even zijn defensieve taken en de oud-PSV’er scoorde via de binnenkant van de paal. En waar FC Dordrecht lat (Jeffrey Rijsdijk) en luchtledige (Garry Mendes Rodrigues) raakte, sloeg AZ wel meedogenloos toe. Jozy Altidore speelde het Dordtse centrale duo Lima en Amevor simpel uit en krulde de bal in de verre hoek. Viktor Elm werkte een voorzet van Roy Beerens binnen en de harde 0-3 cijfers stonden na 45 minuten op het scorebord.

Maar evenals tegen Excelsior en MVV in competitieverband toonde FC Dordrecht ruggengraat en enorme veerkracht. Van den Ham bracht Danny Post voor Rogier Molhoek, liet zijn ploeg één-op-één spelen en op basis van beleving en onverdroten strijdlust werd AZ aan het wankelen gebracht. Moussa Kalisse kreeg vrije doortocht en passeerde Esteban: 1-3. Het MVV-scenario leek helemaal in werking te treden toen arbiter Serdar Gözübüyük na lang dralen een overtreding van Marcellis op Mendes Rodrigues met een strafschop honoreerde. De ingevallen ‘stormram’ Lars Veldwijk vonniste onberispelijk (2-3) en het publiek wreef zich nog eens extra in de handen. Een sensationele comeback bleef uit, omdat AZ-invaller Ruud Boymans in de slotminuut de deur in het slot gooide.

Opstellingen
FC Dordrecht: Hahn; Gielisse, Lima, Amevor, Peersman (69. Veldwijk); Rijsdijk, Fortes, Molhoek (46. Post); Kalisse, Mayele, Mendes Rodrigues.
AZ: Esteban; Marcellis, Reijnen, Viergever, Gorter; Elm (46. Berghuis), Maher, Henriksen; Beerens (77. Johansson), Altidore (59. Boymans), Gudmundsson.

Bijzonderheden: Arbiter Serdar Gözübüyük hield de kaarten op zak.

Tekst: Arco Bomgaars / AD

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.