Alles mogelijk in de beker

Rijsdijk wil stunten met FC Dordrecht tegen AZ

Bij de bookmakers levert een winstpartij van FC Dordrecht op AZ vanavond in de derde ronde van de KNVB-beker grof geld op. Hoewel de odds volledig tegen de nummer elf van de Jupiler League zijn, wil middenvelder Jeffrey Rijsdijk zich niet op voorhand neerleggen bij een eliminatie.

,,Alles is mogelijk in de beker,” is het credo van de Rotterdammer in Dordtse dienst. AZ mag dan de koploper zijn in de eredivisie en lof oogsten met het aanvallende spel dat de ploeg speelt, dat wil niet zeggen dat de Alkmaarders een vrije bekerdoortocht krijgen aan de Krommedijk. ,,Natuurlijk hebben we respect voor AZ, maar we moeten van onze eigen kracht uitgaan. We hebben dit seizoen laten zien dat we thuis, ook bij een achterstand, initiatief durven tonen en karakter hebben. We zijn nog ongeslagen en moeten ook tegen AZ durven voetballen,” vindt de 24-jarige gewezen speler van Sparta Rotterdam en FC Groningen. ,,Mijn ervaringen met AZ zijn niet zo talrijk. Ik heb wel tegen Jong AZ gespeeld vorig seizoen. Toen kwam ik Adam Maher tegen. Dat zou dit keer ook zo maar kunnen in deze bekerwedstrijd.”

FC Dordrecht heeft een zekere reputatie opgebouwd als het gaat om heroïsche bekergevechten in de voorbije jaren. Ajax ontsnapte in 2009 na verlenging door een treffer van Urby Emanuelson (1-2), NEC ging vorig seizoen met 4-3 voor de bijl in het GN Bouw Stadion. ,,Daar hebben we deze week wel over gesproken,” geeft Jeffrey Rijsdijk aan. ,,Het geeft aan dat er wel degelijk mogelijkheden zijn, als je er maar in gelooft.”

De aanloop naar de bekerconfrontatie met AZ begon met een stevige evaluatie van het 5-0 pak slaag van voorbije vrijdag bij die andere koploper, Jupiler League-leider FC Zwolle. ,,Eigenlijk wil ik die wedstrijd zo snel mogelijk vergeten, maar we hebben er ook lering uit moeten trekken. We hebben aan de hand van de televisiebeelden nog eens bekeken wat er allemaal fout ging. We kregen drie doelpunten tegen in de omschakeling. Dat kan en mag niet gebeuren. De organisatie klopte op die momenten totaal niet. Maar ik vond ons ook totaal niet scherp, Het ontbrak bij ons aan strijd, we lieten FC Zwolle voetballen en dan kom je in de problemen.”

Rijsdijk kwam tot nu toe tienmaal in actie voor FC Dordrecht en scoorde één treffer, uitgerekend in de wedstrijd tegen zijn oude club Sparta Rotterdam. ,,Extra speciaal natuurlijk,” blikt hij terug. ,,Ik had tot dan toe veel gespeeld, maar mocht in die wedstrijd niet starten. Na de pauze viel ik in, speelde ik lekker en maakte ook een belangrijk doelpunt. Dat voelde goed.”

Rijsdijk kwam dit seizoen over van FC Groningen, waar hij op zichzelf woonde. Thans is hij weer ingetrokken bij zijn ouders en heeft hij het prima naar zijn zin in Dordrecht. ,,Mijn keuze voor FC Dordrecht was mede ingegeven door het feit dat ik weer aan spelen wilde toekomen. Door het maken van speelminuten kan ik misschien de volgende stap zetten, al heb ik na dit seizoen nog een contract voor één jaar bij FC Dordrecht.”

De overgang van eredivisionist FC Groningen naar eerstedivisionist FC Dordrecht is soepeltjes verlopen. ,,FC Dordrecht is een leuke club en ik maak deel uit van een leuk team met een heel goede trainer. Waar ik het meest aan heb moeten wennen? Het voetbal in de Jupiler League. Ik was bij FC Groningen gewend dat er verzorgd gespeeld werd, met opbouw van achteruit. Op dit niveau gaat het vooral om duelkracht met veel lange ballen. Het heeft wel even geduurd voordat ik dat gewoon was.”

Bron: AD De Dordtenaar
Tekst: Arco Bomgaars

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.