Alleen jij bepaalt!


Voetbal speelt een belangrijke rol in onze maatschappij. Er verschijnen meer dan een miljoen voetballers wekelijks in clubverband op de velden. Voetbal verbindt in de samenleving maar is ook belangrijk omdat het mensen letterlijk en figuurlijk op de been brengt. Doordat het zo’n grote rol in onze maatschappij speelt kan voetbal worden ingezet als middel om mensen dichter bij elkaar te brengen. FC Dordrecht probeert met verschillende projecten iets te kunnen betekenen voor de Drechtsteden en haar inwoners.

Vanaf september 2015 heeft de club zich verbonden aan het project: “Alleen jij bepaalt.” Een initiatief van het ministerie van Veiligheid en Justitie, ondersteunt door de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De gedachte achter het project is om jongeren door middel van sport en positief coachen een houvast te geven.

Roy Waalboer, verantwoordelijk voor de maatschappelijke projecten bij FC Dordrecht, hoorde van het project “Alleen jij bepaalt” en zag meteen een rol voor FC Dordrecht weggelegd.
“Bij FC Eindhoven en Sparta loopt dit project al een tijdje en van de andere Dordtse clubs die meedoen hoorde ik ook enthousiaste verhalen. We zijn begonnen met het geven van kennismakingsclinics bij de Hans Petrischool en Parkschool de Horizon. Na de clinic hebben we een team van zeventien kinderen in de leeftijd van 12 tot 15 jaar samengesteld. Zij krijgen twee keer per week training van Ronald Attema, coach bij de jeugdopleiding van FC Dordrecht. Eén keer in de maand spelen ze een wedstrijd tegen één van de andere AJB teams. Een thuiswedstrijd wordt in het stadion gespeeld, dat vinden ze ook echt gaaf. Het voetballen geeft ze de mogelijkheid om elkaar te stimuleren maar ook te corrigeren. Dat doet de trainer maar dat doen ze ook bij elkaar. Je merkt dat ze als vrienden met elkaar omgaan en het leuk vinden om samen te spelen.
De bedoeling van het project is dat kinderen niet zomaar op straat gaan rondhangen. Door samen te sporten en ook andere activiteiten te organiseren maken ze kennis met het verenigingsleven. Wanneer je lid bent van een verenging krijg je ongemerkt ook meer structuur in je leven. Er zijn regels waar je je aan moet houden maar je krijgt er ook heel veel voor terug. Het mooie is dat ze na dit project een jaar lang kosteloos lid kunnen worden van een voetbalclub. Alle drempels om lid te worden hebben we door dit project weggehaald.”

FC Dordrecht is de enige deelnemer die ook een eigen AJB ruimte heeft. “Het stewardhome wordt in de ochtend gebruikt voor de vrijwilligers die dagelijks in het stadion bezig zijn en bij de wedstrijden is het de verzamelplek van onze stewards. Samen met de kinderen zijn we begonnen met het opknappen van de ruimte zodat het ook een plek wordt om samen andere activiteiten te organiseren. Er komt een tafelvoetbaltafel, we kunnen er samen Champions League wedstrijden kijken maar ook voor de andere deelnemende clubs kunnen hier samenkomen om bijvoorbeeld cursussen te volgen.”
De projecten die ook actief zijn in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Haarlem, Gouda, Dordrecht, Den Helder, Almere en Zoetermeer worden gevolgd door de Universiteit van Amsterdam. Het onderzoeksteam van de afdeling Forensische Orthopedagogiek probeert vast te stellen of crimineel gedrag kan worden voorkomen door op tijd in te grijpen. “Op dit moment hebben we daar nog geen concrete bewijzen maar voor ons is duidelijk dat we goed bezig zijn. We zien kinderen opbloeien en het zou mooi zijn om dit project nog verder uit te bouwen, meer teams en misschien ook huiswerkbegeleiding. De ruimte hebben we al maar zoals wel vaker heeft het ook te maken met budget. Het begin is er in ieder geval.”
Deelnemende sporten in Dordrecht zijn honkbal (The Hawks), basketbal (Rowic), zaalvoetbal (Soccer for Life) en veldvoetbal (RCD).

Voor meer informatie over dit project: www.alleenjijbepaalt.nl

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.