Al ruim 35 jaar supporter van FC Dordrecht

Voor de wedstrijd tegen Cambuur staat het interview met de trouwe supporter Eduard Verzijl op de planning. Op de club is het wat betreft supporters nog rustig maar de drukte neemt al snel toe. Verzijl geniet van alle supporters om hem heen bij de wedstrijden en merkt dat het de spelers ook helpt. Na een rustig plekje gevonden te hebben begint het interview en vertelt hij voluit over zijn grote liefde FC Dordrecht.

De eerste wedstrijd van Eduard Verzijl was in 1978 toen hij met zijn vader mee ging naar de Dordtse club. “Op dat moment was ik 3 jaar oud, dus het was best indrukwekkend”, aldus Verzijl. Sinds dat hij op de LTS zat ging hij vaker en fanatieker naar de wedstrijden kijken, dat was in 1987. Zelf is Verzijl een echte Dordtenaar dus het lag voor de hand om fan te worden van de Dordtse club; “Ik heb alle hoogte- en dieptepunten meegemaakt. Van Europese wedstrijden tot laatste plaatsen in de Eerste Divisie.” Sinds de jaren ’80 heeft hij een ontelbaar aantal wedstrijden bijgewoond. Zelf weet hij ook niet hoeveel het er zijn geweest, in ieder geval heel veel.

De liefde voor de club gaat bij Eduard Verzijl, net als bij andere supporters, erg ver. Misschien gaat het bij hem nog wel verder dan bij andere supporters; “Ik zet veel aan de kant om wedstrijden bij te wonen. De laatste wedstrijd van het Eredivisie seizoen was tegen Ajax. Ik had toen aan het begin van het seizoen al gezegd dat we die gingen winnen. Toen ben ik speciaal vanuit België teruggekomen voor de wedstrijd, die heb ik bijgewoond en vervolgens ben ik weer teruggereden naar België. Die wedstrijd werd met 2-1 gewonnen dus dat was geweldig.” Ook benoemt de Dordtenaar dat hij merkt dat de support echt effect heeft op de spelers. “Als je met z’n allen achter de ploeg gaat staan zie je dat zij een extra stapje zetten, dat is mooi!”, aldus Verzijl. Bij FC Dordrecht voelt het echt als thuiskomen voor de trouwe supporter. Hier zorgt het Verzijl-pad uiteraard al voor maar ook de andere supporters. “Met al deze supporters voelt het vertrouwt, het is één grote familie.”, aldus Verzijl.

Dat Eduard Verzijl misschien wat fanatieker is dan andere supporters uit zich vooral in zijn verzameling aan items die te maken hebben met de voetbalclub. Inmiddels is deze verzameling zo uitgebreid dat hij zijn shirtjes collectie schat op 300 tot 400 stuks. Verder bestaat de collectie uit een ontelbaar aantal foto’s. De foto’s zijn vanaf 1972 tot en met het heden. Ook andere fanartikelen zoals speldjes, promotiemateriaal en een Dordrecht TV heeft de trouwe supporter weten te bemachtigen. Het enige item dat, op het moment van interviewen, nog mist is de aanvoerdersband. Het mooiste item uit de collectie is een gesigneerd keepersshirt van Liam Bossin, dat komt vooral door het verhaal erachter. Bossin overhandigde het shirt persoonlijk aan Verzijl op het moment dat hij in een moeilijke privésituatie zat. “Dat was een heel mooi en indrukwekkend moment.”, verteld Verzijl.

In al die jaren dat Verzijl supporter is heeft hij veel mooie momenten meegemaakt. “Johan Cruijff in het DS ‘79 shirt was erg mooi. Ook nacompetities, promoties en eredivisie seizoenen zijn natuurlijk mooie momenten geweest voor de club.” De eerste wedstrijd in het Eredivisie seizoen van 2014/2015 werd er met 1-2 gewonnen uit bij SC Heerenveen. Hierin scoorde Giovanni Korte en Joris van Overeem allebei één keer.

Op de vraag wie zijn favoriete speler aller tijden is wil Verzijl niet één speler kiezen. Hoog op zijn lijstje staat Dick Hoogmoed. “Nadat SBS6 en RTV Dordrecht opnames hadden gemaakt over mij als supporter en mijn verzameling had Dick Hoogmoed mij gebeld en uitgenodigd. Van hem kreeg ik zijn shirt uit die tijd, dat vond ik heel erg speciaal.”, vertelt Verzijl. Hoogmoed speelde voor FC Dordrecht 84 wedstrijden waarin hij 36 keer scoorde. Andere spelers die hoog op zijn lijstje staan zijn Cor Lems en Marco Boogers.

Eduard Verzijl vertelt een mooie anekdote over de eerste wedstrijd van Robin Gosens; “Bij Robin Goosens zei ik al bij de eerste oefenwedstrijd, in Rotterdam, dat het een grote zou worden. Kijk waar hij nu speelt, je kan wel zeggen dat het een grote is geworden. Ik was de eerste van de supporters die met hem op de foto wilde. Ik heb ook nog weleens contact met hem.”

“Als ik zie hoe we nu voetballen denk ik dat je niet bang hoeft te zijn om te gaan spelen om de tweede plek in de Keuken Kampioen Divisie. Als we niet zoveel in de laatste minuten tegendoelpunten hadden gekregen hadden we daar nu al gestaan. Dat is een ding met een jonge ploeg maar daar leren ze van en zal dus (hopelijk) steeds minder gaan gebeuren.”, voorspelt Verzijl. Het is een ambitieuze voorspelling maar volgens hem niet onrealistisch.

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.