Afscheid van een bewogen seizoen
Met een geflatteerde 3-0 nederlaag bij Go Ahead Eagles eindigde het avontuur in de play-offs en dus het seizoen voor FC Dordrecht. Een voetbaljaargang, die voelde als een duizelingwekkende maar vooral emotionele achtbaanrit, is definitief voorbij.
Geen dubbele confrontatie met VVV-Venlo, maar langzaam afbouwen en toeleven naar de toekomstige trip naar Curacao die de brug vormt naar de welverdiende vakantie.
FC Dordrecht nam in Deventer afscheid van een voetbaljaargang die spelers, technische staf, bestuur, management en supporters heen en weer slingerde tussen de meest uiteenlopende emoties. Van de sportieve piek in de eerste seizoenshelft tot de enorm terugval na de winterstop, van intens verdriet om de dood van trainer Theo Bos tot de vreugde om het bereiken van het competitie-extraatje, van de gedwarsboomde plannen voor een nieuw stadion tot het verlaten van de levensbedreigende financiële positie in categorie 1 en de gang naar de veiliger categorie 2, van aanhoudende oefenmeesters- en spelersmutaties tot het vastleggen van een nieuw trainersduo voor volgend seizoen: het seizoen 2013 zal de geschiedschrijving ingaan als één van de meest roerige jaargangen van de 21ste eeuw.
Een jaargang die op de valreep uitmondde in het zevende nacompetitieoptreden in de clubhistorie. Een jaargang ook die zomaar nog had kunnen voortduren. Over twee duels bezien was de eindafrekening tegen Go Ahead Eagles negatief, maar achteraf kon geconcludeerd worden dat FC Dordrecht in het tweeluik toch vooral zichzelf in de voet geschoten had. Thuis had het span van interim-trainer Virgil Breetveld de kans liggen om met een prachtige uitgangspositie de expeditie naar de Adelaarshorst te ondernemen. Op Overijsselse bodem had FC Dordrecht echter volop mogelijkheden om alsnog een ronde verder te komen.
Met de 3-3 van de Krommedijk als ruggensteun hinkte Go Ahead duidelijk op twee gedachten: (gedoseerd) aanvallen voor eigen publiek of consolideren. Die spagaat bood FC Dordrecht kansen. Kansen in een ijzersterke openingsfase, waarin rechtsback Roderick Gielisse regelmatig over directe tegenstander Xander Houtkoop heen ging. Uit één van zijn voorzetten mikte Jeffrey Rijsdijk, die deze actie na rust zou kopiëren, te hoog. Ook spits Lars Veldwijk, opgebloeid in de slotfase van het seizoen, had de openingstreffer kunnen aantekenen.
De te late sliding van Josimar Lima, uitgegroeid tot defensief boegbeeld van de ‘schapenkoppen’, op het grootste talent van de Jupiler League Quincy Promes leidde een kwartier voor tijd de val van FC Dordrecht in. Promes, die tot dan toe de mooiste kans voor de ‘Eagles’ had verprutst, ging binnen het strafschopgebied over het been van de Kaapverdiër en vonniste zelf onberispelijk in de tweestrijd met doelman Warner Hahn.
FC Dordrecht, dat lang kansrijk was geweest, zette nog één keer aan maar twee ideale mogelijkheden waren niet aan zwakke schakel Fouad Idabdelhay besteed. Invaller Cas Peters en opnieuw Promes, met een heerlijke volley, voerden de score nog verder op maar dat was slechts van statistische waarde. De dolle achtbaanrit voor FC Dordrecht, de laatste club die zich plaatste voor de play-offs maar toch vooral de club van de aaneenschakeling van gebeurtenissen in een woelig jaar, was voorbij.
Tekst: Arco Bomgaars
Foto’s: Erwin Spek