De toewijding van een Dordt supporter is heel bijzonder

AD/De Dordtenaar columnist Kees Thies schreef voor de editie van afgelopen zaterdag een mooie column over de Schapentrotse supporters van FC Dordrecht.
Die we willen we u niet onthouden:

In mijn jeugdjaren was Dordt eigenlijk nét geen stad… eerder een uit de hand gelopen dorp met stadse trekjes. Dat gold eigenlijk ook voor de lokale voetbaltrots, die achtereenvolgens FC Dordrecht, DS’79, Dordrecht’90, SVV/Dordrecht ‘90 en vervolgens weer FC Dordrecht heette.

Die wat identiteitloze club voelde nét niet aan als ‘eigen,’ ook al kan ik me seizoenen herinneren (in de staanplaatsjaren) dat er regelmatig méér dan 10.000 mensen kwamen kijken. Tóch was er, die piekmomenten daargelaten, zelden een échte, allesomvattende liefde van Dordtenaren voor die club aan de Krommedijk. Dát is nu toch echt wel veranderd…

FC Dordrecht is, sinds de laatste promotie en door de underdog-rol die we tegenwoordig in de eredivisie ‘vertolken’ meer dan ooit, gaan leven in de harten van Dordtenaren. Natuurlijk speelt daarbij ook de emotie een rol, want het overlijden van trainer Theo Bos (nu twee jaar geleden) bracht veel te weeg. Dat gemeenschappelijk gedragen ‘litteken’ maakte de band tussen club en supporters alleen maar sterker.

Dit seizoen wordt er aan de dijk zo’n beetje elke twee weken een ‘finale om lijfsbehoud’ gespeeld en eerlijk gezegd is dat eigenlijk stukken spannender dan anoniem in de veilige middenmoot verkeren. Dat blijkt wel uit de ontlading die, niet voor niets, zo heerlijk uitbundig is, bij elk gelijkspelletje of elke, helaas zeldzame overwinning.

Door een stomme rekenfout is de club nu door de KNVB in de categorie ‘financieel ongezond’ geplaatst en afgelopen week maakte voorzitter Heijsman bekend dat hij (om tot dusver onbekende redenen) gaat vertrekken. Twee nieuwe tegenslagen in een al te lang lopende serie ‘dalletjes’ die… en dát valt mij op… eerder een louterende dan een demotiverende uitwerking hebben op zowel clubleiding als aanhang.

Morgen reizen zo’n 200 Dordtse supporters noordwaarts om hun club aan te moedigen tegen FC Groningen en dat is echt héél bijzonder. ‘Wij staan onderaan maar vieren feest,’ en ‘Een Dordtenaar zal altijd blijven zingen’ zal zondagmiddag ongetwijfeld door de Euroborg klinken. Dát soort toewijding kennen ze maar bij heel weinig clubs in de Eredivisie. Het Dordt van vandaag is inmiddels wel degelijk een stad… een stad met een heuse profclub en échte supporters.

Foto: Erwin Spek

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.