10-8-2013 Achilles ’29-FC Dordrecht Een historische dag

Zaterdag 10 augustus 2013 was een historische dag volgens de stadionspeaker van Achilles’29. Voor het eerst speelde de club uit Groesbeek een thuiswedstrijd in het betaalde voetbal. Voor de spelers en  supporters uit Dordrecht ook een bijzonder moment, zij maakten voor het eerst kennis met de promovendus.

In een uiterst opgewekte stemming gingen zaterdagavond in en rond de kleedkamer van FC Dordrecht mobiele telefoontjes van hand tot hand met daarop duidelijk zichtbaar NOS Teletekstpagina 830. Het stond er echt, FC Dordrecht alleen aan de leiding in de eerste divisie.

Een opluchting was het, dat nieuwkomer Achilles’29 relatief eenvoudig opzij kon worden gezet. ,,Je kunt immers van Achilles alleen maar verliezen,” stelde de Dordtse trainer Harry van den Ham. ,,Winst wordt gezien als de gewoonste zaak van de wereld. Bij verlies zou het een schande zijn want wij zijn de profs en zij de amateurs.”

In het glooiende Gelderse landschap was van een dergelijk scenario echter geen moment sprake. Hoewel de kampioen van de zondagtopklasse in het eerste halfuur het meeste van het balbezit had, deed de ploeg van Francois Gesthuizen daar weinig mee. FC Dordrecht daarentegen was bij de eerste de beste mogelijkheid uiterst efficiënt. Vanaf de rechterflank gaf Carlos Carrasco voor op linksbuiten Erixon Danso die prompt scoorde.

Een pijnlijk misverstand tussen Nando Wormgoor en de debuterende Yoëll van Nieff was er nog geen minuut later debet aan dat de Groesbekers alweer langszij kwamen. Het daaropvolgende balverlies buitte Frank Hol maximaal uit met een schuiver voorbij de deze week, als enige speler uit de eerste divisie, bij Jong Oranje acterende doelman Warner Hahn.

Danso bracht FC Dordrecht nog voor de pauze met de 1-2 weer aan de leiding. Een schotpoging leek eenvoudig in de handschoenen van Nick Hengelman te eindigen maar tot grote hilariteit liet de Achilles-doelman de bal los. Danso deinsde er niet voor terug om de bal vlak voor de lijn nog even het juiste zetje te geven. ,,Dat was nodig ook want anders had die keeper de bal alsnog gepakt,” prevelde de Amsterdammer die bij het vieren van zijn tweede treffer nadrukkelijk trainer Harry van den Ham opzocht en hem met een high-five openlijk dankte voor het in hem gestelde vertrouwen.

De na de rust ingevallen Giovanni Korte liet wederom al snel zien goed te weten waar het doel staat. Na een splijtende pass van Andreas Luckermans scoorde de Haagse huurling net als een week eerder tegen MVV als ‘supersub’. De uitgeblust ogende promovendus kwam in het vervolg goed weg dat alleen Paul Gladon de score nog verder opvijzelde. Arbiter Pieter Vink, die de kaarten op zak hield, floot gelijk af nadat de spits een afgemeten voorzet van invaller Everon Pisas tot doelpunt verhief. Met een 4-1 overwinning op zak keerde FC Dordrecht uiteindelijk tevreden terug naar huis.
 

Tekst: Yorick Groeneweg
Foto’s (Erwin Spek): Spelers en supporters bedanken elkaar na afloop van de wedstrijd

 

 

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.