DORDRECHT’90 NOG IN DE STELLINGEN
Het eerste optreden voor eigen publiek heeft SVV Dordrecht’90 in de Intertoto-competitie een 1-1 gelijkspel opgeleverd tegen Aalborg BK.
Daarmee herstelde de Dordtse ploeg zich gedeeltelijk voor de 3-0 nederlaag, die het vorige week in Denemarken leed.
De trip naar het land van de kersverse Europese kampioen was voor de selectie van Dordrecht overigens een hele belevenis. Opgevouwen in een huurvliegtuigje voor 18 personen had het vliegen een nieuwe dimensie gekregen. “Als er voor in een lunchpakket nodig was, moest dat gegooid worden. En dat nog door onze kleinere spelers”, vertelde Dennis van der Gijp, “de langere zaten volledig vast in hun stoelen.”

Nieuweling
Van der Gijp was de enige ‘nieuweling’, die zaterdagavond voor het handjevol toeschouwers (in totaal een kleine 400) opdraafde. Vorig jaar al werd de Dordtenaar van NAC naar Dordrecht’90 gehaald, maar door de ontwikkelingen die zich nadien aan de Krommedijk afspeelden, verhuisde Dennis van der Gijp snel naar Excelsior.
Nu mag Dennis van der Gijp zich voor de ogen van de toekijkende Han Berger zien waar te maken voor de hoofdmacht van de Dordtse eredivisieclub.
De andere nieuwelingen keken vanaf de tribune toe. Hans Kraay jr. is nog steeds licht geblesseerd en Robin Schmidt zat een schorsing uit naar aanleiding van zijn rode kaart in Denemarken.

Zonder as
Verder miste Dordrecht’90 Peter Barendse en Maarten Atmodikoro en zat ook doelman Joop Hiele tijdens het duel met Aalborg op de reservebank.
“In feite speelden we na de rust zonder as”, vertelde trainer Han Berger, wiens bedoeling het nog altijd is om met Gerrie Slagboom en Hans Kraay jr. als centraal duo te gaan spelen. “Verder waren Barendse, Schmidt en Hiele, die niet helemaal okselfris is, er niet bij en zij vormen in feite de kapstok van het elftal. De overige spelers worden eraan ‘opgehangen’.”
Han Berger gebruikt de Intertoto-competitie duidelijk om met het elftal te experimenteren, en strijdt niet voor de hoofdprijs van 40.000 Duitse mark. “Als dat het geval was hadden we veel eerder met de voorbereiding moeten beginnen. Nu zijn we goed twee weken bezig en ben ik nog nadrukkelijk aan het inventariseren. Uiteraard ken ik de meeste nieuwe spelers, maar ook weer niet dusdanig, dat ik volledig op de hoogte ben van hun mogelijkheden. Iedereen krijgt van mij in deze competitie speeltijd en ik laat ze daarbij opdraven op verschillende posities, zodat ik te weten kom wat wel en wat niet kan.”

Opbouwen
Het mag duidelijk zijn. Voor Han Berger, bij zijn komst in maart was Dordrecht’90 al ingeschreven, had de Intertoto eigenlijk niet gehoeven. “Behalve bij FC Utrecht, en toen alleen omdat het evenement in 1978 vanwege het WK in Argentinië in mei/juni werd gehouden, heb ik er met geen van mijn clubs aan mee gedaan. Liever bouw ik rustig naar de competitie toe. Nu tref je in de eerste weken van je voorbereiding direct sterke clubs. Dat kan blessures in de hand werken. Daarbij wil je ook niet afgaan en wordt er dus direct op het scherpst van de snede gestreden.”
Wat dat aangaat zagen de toeschouwers zaterdagavond zeker geen vriendschappelijk duel. Vooral aan het begin van de wedstrijd bij het begin van de wedstrijd en bij het begin van de tweede helft waren de duels vrij fors te noemen.
Dordrecht’90 begon met Ricardo de Jongh in het doel, Willy Boessen, Brian Wilsterman, Gerrie Slagboom en Jan Mulder achterin, Warry van Wattum, Jimmy Simons, Roël Liefden en Virgil Breetveld op de midden en Romeo Wouden en Jerry Simons in de spits.
Het werd geconfronteerd met een degelijke tegenstander, die in onder meer Jens Jensen en Peter Moller, topscorer van Denemarken en spits van het Olympische Deense elftal, zijn uitblinkers had.
Moller nam voor Aalborg ook de openingstreffer voor zijn rekening, nadat Dordrecht’90 wel enige kansjes had gehad, maar daar enigszins te lankmoedig mee was omgesprongen.

Wisselen
Na de rust, Han Berger had toen Dennis van der Gijp, Michel Langerak en Ries Fok voor Warry van Wattum, Gerrie Slagboom en Jan Mulder in het veld gebracht, speelde Dordrecht’90 nadrukkelijker op de helft van de tegenstander.
Het werd beloond door de gelijkmaker van Virgil Breetveld - er is absoluut geen sprake van dat Han Berger hem wil ruilen voor Marco Boogers, die hij overigens wel graag aan de Krommedijk zou zien -, die uiterst koel zijn tegenstander uitspeelde en afrondde. Daarmee tekende hij zijn tweede treffer in de Intertoto-competitie aan.
Nadien mocht Dirk van der Laan nog opdraven voor Breetveld, maar nadat ook Aalborg druk aan het wisselen was geslagen, zakte het niveau van de wedstrijd weer en stelden beide partijen zich tevreden met het bereikte gelijkspel.
“Zoals gezegd verbind ik nog weinig conclusies aan deze wedstrijden”, legde Berger uit. “We zijn nog druk bezig met de opbouw van de conditie en nemen ook geen risico met spelers, die terugkomen van blessures, zoals Barendse en Kraay. Als zij er over vijf weken tegen Ajax maar staan. Dat is het belangrijkste.”