Marco van Basten scoort Ajax' honderdste doelpunt. Lees (3) kijkt de bal met gemengde gevoelens na.
MARCO GEEFT AJAX NOG TROOSTPRIJS
Is er ooit een spits geboren die topscorer in de eredivisie kon worden, ondanks dat hij negen wedstrijden niet had meegespeeld? Ja, zo'n spits zag inderdaad het levenslicht en wel op 31 oktober 1964. Zijn naam is Marco van Basten. Naar betaald voetbalbegrippen nog een kind, maar om met de vader van Dik Trom te spreken: Een bijzonder kind en dat is-ie. „Ik had het niet verwacht", sprak het feestvarken na afloop van Ajax-DS'79 (7-2) eenvoudig, maar helemaal als een verassing kwam zijn meer dan gave doelpuntenproductie (vijf in totaal) toch ook weer niet. Hij had er immers op getraind, de hele week die aan Ajax' laatste competitieduel vooraf ging. Met zijn makkers die wisten dat Marco's kans op de topscorers-trofeee nog zo'n beetje de enige prijs was die de Amsterdammers aan het eind van het seizoen konden behalen. Aad de Mos: „Tijdens de training riepen ze, steeds als Marco scoorde: Dat is 24, dat is 25. De hele week is de groep er mee bezig geweest". Het zouden er niet 24 worden en ook niet 25, want nadat de kruitdampen waren opgetrokken, prijkten achter de naam van de beste spits van Nederland 28 doelpunten, waarmee Marco van Basten zijn belangrijkste belagers, Jurrie Koolhof en John Eriksen, die tot gistermiddag half drie nog op gelijke hoogte met hem stonden, ver achter zich liet.

Jammer
Het was jammer dat zijn eigen bewonderaars een zesde doelpunt in de weg stonden door een kwartier voor het einde van de wedstrijd het veld in bezit te nemen en hun held op de schouders te hijsen. Daardoor werd Marco belt het Ajax-record van de meeste doelpunten in één wedstrijd te evenaren. Dit staat op naam van Klaas Bakker (Ajax-DOS 6-0) en ... Johan Cruyff (Ajax-AZ'67 8-2), die toen ieder zesmaal scoorden. Laten wij vooral veel begrip hebben voor jongens die geen verkeersbord kunnen tegenkomen of zij moeten het met een viltstift vol kladden, die vuurwerk afschieten als de scheidsrechter zojuist heeft gedreigd in dat geval de wedstrijd te staken, die de tegenstander doodwensen en die het seizoen geheel in stijl afsluiten door een kwartier voor het definitieve slot de bevlogenheid uit het spel van hun helden te halen. Er zou toch eens een onderzoekje moeten worden ingesteld naar de vraag waarom zoveel gewone luitjes bij het betaald voetbal wegblijven. Dit terzijde. Marco van Basten mag dus terugzien op een meer dan geslaagd seizoen. Maar liefst negen wedstrijden bleef hij er echter in alsnog de topscorertrofee binnen te halen, daarmee alle ellende van zich afschuddend die hem ongetwijfeld moet hebben geplaagd toen hij leed aan de ziekte van Pfeiffer.

Hattrick
Een soortgelijke aandoening leek gistermiddag in het Ajax-stadion ook arbiter J. Hobé parten te spelen. De man floot dat het een aard had en zou daarmee veel vaart uit het duel hebben gehaald, indien DS'79 meer had voorgesteld dan het reeds gedegradeerde machteloze ploegje uit Dordrecht. De laagst geëindigde eredivisionist geloofde echter wel en keek bij rust dan ook reeds tegen een 5-0 achterstand aan. Twee van die Ajax-doelpunten kwamen uit evenzovele strafschoppen van de voet van Marco van Basten, die bovendien met een schitterende omhaal een onvervalste hattrick veilig stelde. Johnny van 't Schip en Felix Gasselich namen de overige twee goals voor hun rekening. Na de rust van hetzelfde laken een pak, zij het dat Marco van Basten nu slechts tweemaal kon scoren, terwijl Dennis van der Gijp en Harry Melis voor DS'79 iets terug konden doen. Aad de Mos maakte na de 7-2 overwinning tevreden de balans op. Daar was ten eerste het honderdste doelpunt dat dan toch nog konden worden aangetekend en verder Aad?

Wisselend
„De mensen zijn met bijna vijf doelpunten per thuiswedstrijd ruimschoots aan hun trekken gekomen. Het was een wisselend seizoen, maar ondanks de problemen die wij hebben gehad, volgens mij toch geslaagd. Tijdens het Amsterdam 708 toernooi heb ik gezegd dat het heel moeilijk zou worden om 50 punten te halen. Het zijn er 51 geworden en dat ondanks het langdurig gemis van Jesper Olsen (hij werd gistermiddag uitgewuifd) en Marco van Basten. Volgende week gaan wij al kijken naar het volgende seizoen, als wij een trip gaan maken naar Canada, waar wij in 14 dagen drie wedstrijden zullen spelen. De groep die meegaat wordt dinsdag bekend gemaakt. Dan weten we ook of Ronald Spelbos voor Canada beschikbaar is. Walter Meeuws gaat in ieder geval niet mee". Let op die Canadese groep, want wie van het Ajax-bestuur thuis mag blijven (Boeve, Galjé?) zou binnenkort weleens naar elders kunnen emigreren.