Doelman Nederburgh beklimt hier 'Jan en alleman' om doorboring van zijn doel te voorkomen. Met kunst en vliegwerk hield hij de Dordtse aanval in bedwang.
DS'79 VERZUIPT IN TELSTARS SPORTPARK
Op het doorweekte Sportpark Schonenberg, op de grens van Velzen en Ijmuiden, vond DS'79 haar Waterloo. In een ongekende glijpartij, waarbij de modder de spelers om de oren vloog, hield Telstar, met Vrouwe Fortuna als stevige bondgenoot, de winst dit keer in eigen huis. Het in de tweede helft fanatiek aanvallende DS'79 kreeg in het matige duel de genadeslag toen Schubert in paniek de bal in het eigen doel schoof. DS'79 heeft daaraan niet alleen de nederlaag te danken. Het team speelde vooral in de eerste helft te lauw om de verdediging van Telstar ook maar te verontrusten. Aanvallend kon de ploeg, vanwege de barre omstandigheden, geen vuist maken.

Sfeermakers
Naast de zege, een ander opstekertje voor Telstar. Vier afgeladen bussen uit Dordrecht met uitgelaten DS-supporters, die als fijne sfeermakers het duel een extra tintje meegaven. Vlaggen, sjaals en confetti verdreven de kilte, waarin het stadion was bevangen. De striemende regenvlagen en de harde wind die in de lengteas over het veld bulderde, bestempelden het voetbaldecor niettemin tot een grauwe bedoening. De doorweekte en daardoor spiegelgladde grasmat stelde aan de spelers hoge eisen. Toch startte de Dordtse formatie, zoals de laatste tijd gewend, weer met aanvallende acties, maar Telstar bediende zich van hetzelfde concept, voor zover dat trouwens mogelijk was. De eerste gevaarlijke actie die werd gecreëerd droeg het stempel van DS'79, via Van den Ham, die op snelheid langs een tegenstander gleed, scherp voorzette en vervolgens Biermans als reddende engel voor Telstar zag opduiken.

Vraagteken
Een vraagteken was ongetwijfeld of de verdediging van DS'79 zich onder de nieuwe omstandigheden zou weten te handhaven. De aanval van Telstar zocht het vooralsnog in schoten van verre afstand, waar Wim Berends goed het oog op had. Knap was zijn reactie op een schot van Colin Ayre, na een kwartiertje ploeteren. Met een geweldige reflex van het rechterbeen behoedde de Dordtse doelman zijn ploeg zelfs voor een zeker lijkende achterstand toen Plaizier op links een aanval inzette. Nadat Van der Linden op het verkeerde been was gezet en Oostdam op snelheid was geklopt, volgde een korte passje naar binnen, waar Stam de knappe actie moest afronden. Berends reactie was te goed. Het duel was bijna een half uur oud toen Schubert zijn ploeggenoten de stuipen op het lijf joeg. Van dichtbij knalde hij hard terug op en langs Berends. Tot geluk van DS'79 in het zijnet.

Foutjes
Foutjes konden onder de steeds slechter wordende omstandigheden niet uitblijven, maar het was wel opvallend dat de meesten door Dordtse spelers werden gemaakt, waaronder een paar gevaarlijk lijkende van Anne Evers. Tien minuten voor de rust, op het moment dat Telstar de wedstrijd al licht naar haar hand had gezet - en met name het Dordtse middenrif steeds verder terug moest - nam de thuisclub de leiding. Stam ontweek op rechts de verdediging van DS'79 en wipte de bal behendig voor het doel. Berends die in eerste instantie wilde uitlopen, verkeek zich min of meer en gleed vervolgens uit. Hij kon de bal niet meer bereiken waarop Plaizier ongehinderd kon inkoppen: 1-0.

Vol gas
Een fel tegenoffensief van DS'79 volgde, maar het zette tegen de hard opererende verdediging van Telstar geen zoden aan de dijk. Niettemin gaf DS met een hard schot van Bosse net naast, vol gas. Uit een hoekschop van Oostdam, waarbij Anne Evers geraffineerd over de bal stapte, kregen Van den Ham en Smeets een dot van een kans om het duel weer in evenwicht te brengen. Het bleek teveel gevraagd om koelbloedig te blijven, waarmee een unieke kans verloren ging. Weinig decorverschil in de tweede akte, waarin het regengordijn steeds dichter werd en het zicht steeds donkerder.


Harrie van den Ham (links) tracht tevergeefs een opening te forceren in de verdediging van Telstar.

Sjouwen
Opnieuw een furieus aanvallend DS'79, dat het onverminderd sjouwen echter niet met het benodigde raffinement wist te kruiden. Het aanvalsgeweld was niettemin boeiend om aan te zien, maar het hield evenzo het gevaar in van tegenstoten van de thuisclub. Koppend moest Wim Berends zelfs een keer redding brengen toen een dergelijke counter zijn veste bedreigde. De dertiende minuut van de tweede helft werd de ongeluksminuut voor Huub Smeets. Het Dordtse offensief bracht kansen en het was Smeets die er een opgelegd kreeg. Via zijn hoofd joeg hij de bal evenwel tegen het lichaam van doelman Nederburgh, waarna hij in tweede instantie de bal ver over het doel joeg.

Vuisten
Met Rob Hansen voor Van der Linden werd de druk voor Telstar nog groter. Hansen, met aanvallende opdracht de regen ingestuurd vuurde meteen hard op de vuisten van Nederburgh, waarna Van den Ham de volgende kans kreeg. Hij kwam niet verder dan het zijnet. Kreeg Telstar nauwelijks tijd om op adem te komen, de ploeg bleef wel loeren op het kleine kansje, wat de definitieve beslissing zou betekenen. Bij een daarvan mocht Schubert een gele kaart in ontvangst nemen toen hij met de hand een dreigende aanval onderbrak. Een seconden later was de laatste man van DS'79 de meest ontredderde in het Dordtse elftal. In een poging een aanval van Rolloos te stuiten, gleed hij de bal zijn eigen doel in, waarmee hij Telstar de winst in handen gaf. Wanhoop vergezelden de laatste acties van de aangeslagen formatie van Jan van Daal, die hoofdschuddend opmerkte. "Hoe kun je in een eerste helft nu zo passief zijn".

Scoreverloop
Scoreverloop: 35e min Plaizier 1-0, 75e min. Schubert (eigen doel) 2-0. Scheidsrechter Draaisma. Toeschouwers 2000.
Telstar: Nederburgh; Biermans, Kuut, Knoop, Akersoot (Buchel); Mols, Ayre, Van Oorschot; Buma (Rolloos), Stam, Plaizier.
DS'79: Beeds; Oostdam, Schubert, Jansen, Den Arend; Van der Linden (Van der Bijl), Evers, Bosse; Bijl, Smeets, Van den Ham.
Gele kaarten: Schubert DS'79 en Akersloot (Telstar).