Het tijdperk Kruys

Seizoen 2006-2007
De competitie ging voortvarend van start. Met vier overwinningen en een gelijkspel zou in Veendam zelfs meteen de eerste periodetitel opgehaald kunnen worden. Bijna vijfhonderd Dordtse supporters ondernamen vol verwachting de lange reis, maar vonden in Oost Groningen niet de beloning. De thuisclub was met 2-1 te sterk.

In de tweede periode werd de goede lijn doorgetrokken en viel er ook slechts één nederlaag te noteren, op de Krommedijk won De Graafschap met 1-3. De constante prestatielijn werd tussen half november en half december onderbroken door vier nederlagen op rij. Daarna volgde echter een geweldige serie.

Zeven wedstrijden leverde de maximale score en maar liefst 28 doelpunten op. Meest opvallende uitslag was de 1-7 in Eindhoven met het memorabele doelpunt van Bart van Muyen die vanaf eigen helft scoorde.

De hoge klassering in de ranglijst had alleen nog niet de beoogde ticket voor de play-offs opgeleverd, die werd echter in de slotfase van de competitie via een keurige zesde plaats in de algemene ranglijst veilig gesteld.

In de play-offs rekende Dordt dankzij een 0-1 uitoverwinning en 1-1 gelijkspel aan de Krommedijk met FC Zwolle af. Het was alleen jammer dat het in die twee wedstrijden ook beide spitsen (Eddy Putter en Ibad Muhamadu) met zware blessures langdurig kwijtraakte.

In een zinderend drieluik met eredivisieploeg RKC Waalwijk deed FC Dordrecht aan klantenbinding. Na een geweldige 2-0 overwinning in eigen stadion volgde een 2-0 nederlaag in Waalwijk waardoor die een derde wedstrijd noodzakelijk werd. Om kwart voor twaalf die zondagmorgen werd het allerlaatste kaartje verkocht, maar in het bomvolle GN Bouw Stadion vond het moegestreden FC Dordrecht toch zijn Waterloo. Ondanks de 0-3 verlieten de spelers met een staande ovatie het veld.

Seizoen 2007-2008

Met een nauwelijks gewijzigde selectie (de van FC Utrecht gehuurde Nassir Maachi was de enige versterking) begon Gert Kruys aan zijn tweede seizoen. De verwachtingen waren na het goede voorgaande jaar hooggespannen.

Met één uit drie viel de start echter tegen, maar daarna toonde Dordrecht het eigen gezicht weer. Vier zeges,met een geweldige 5-0 uithaal tegen Den Haag, zette de ploeg weer op de kaart. De prestaties bleven echter wisselvallig en met name door het grote aantal gelijke spelen (11, waarvan negen keer 1-1) grepen de Schapenkoppen net te vaak naast de overwinning.

De play-offs kwamen nimmer echt in zicht en met een 12e plek werd het seizoen in de middenmoot afgesloten. De bekerwedstrijd tegen Roda JC in februari was een van de hoogtepunten dat jaar. De Limburgers verdwenen met 1-3 in de koker voor de volgende ronde.

Gerelateerd:

Historie

De oprichting

De jaren tachtig

De jaren negentig
Begin van de jaren 2000
Bijna play-offs
Geschiedenis clublogo
Geschiedenis clublied

Seizoen 2008-2009
In zijn derde jaar beschikt Gert Kruys, ondanks het vertrek van Nick van der Velden naar AZ, over een goede selectie. Met de Belgische keeper Govert Boyen in het doel en een laatste lijn met Longuet, Van Muyen, Kras en Versluis staat er een solide defensie. Het middenveld met Sequeira en Ramos heeft veel power en met Van der Sloot de benodigde creativiteit. Voorin lijken met Kalisse, Putter en de gehuurde Rihairo Meulens de doelpunten bijna verzekerd.

De seizoensopening is dramatisch. Na een 2-0 zege op Eindhoven in de eerste wedstrijd wordt er zeven keer op rij verloren. Toch blijft de rust op de Krommedijk bewaard, zelfs nadat er vervolgens tot de winterstop nog maar twee keer gewonnen wordt, thuis tegen Zwolle (4-0) en Fortuna (3-0).

De vele blessures zijn debet aan de tegenvallende prestaties en het zit FC Dordrecht in die fase werkelijk op geen enkel moment mee. Negen keer zat Dordt met één doelpunt verschil aan de verkeerde kant van de score en zes keer werd het gelijk, echt veel verschil zat er dus niet tussen.

In de tweede seizoenhelft veranderde alles. De wind waaide uit een andere hoek en ineens zat het mee. Acht keer op rij bleef de ploeg ongeslagen waarna Excelsior op de Krommedijk het ritme verstoorde (0-1). Maar daarna begon een ware zegetocht. Zonder puntverlies werd de zesde en laatste periode gewonnen waarna ook de laatste twee wedstrijden in winst werden omgezet zodat de competitie op een keurige achtste plaats werd afgesloten.

Met twee opeenvolgende zeges (0-2 en 1-0) werd TOP Oss in de eerste ronde van de play-offs opzij gezet waarmee FC Dordrecht tien wedstrijden op tij had gewonnen. Die unieke serie werd op een uitpuilende Krommedijk door Roda JC met heel erg veel moeite een halt toegeroepen. De eredivisieclub mocht met de 1-1 de handjes dichtknijpen. Meer dan vijfhonderd supporters trokken vervolgens naar Kerkrade, maar een stunt bleef in het Limburg Parkstad Stadion net achterwege: 1-0.

Totaal vermoeid, maar met opgeheven hoofd mocht FC Dordrecht het applaus in ontvangst nemen voor een fantastisch seizoen.