DS’79, de jaren tachtig

In 1979 veranderde alles. Met de komst van Nico de Vries (directeur van de oliemaatschappij Frisol) werd de club nieuw leven ingeblazen. De naam werd veranderd in DS’79, de organisatie aangepast en het uiterlijk onderging een metamorfose. De traditionele rood-witte stadskleuren werden ingeruild voor een geel-blauwe combinatie want met de nieuwe naam (DS betekende Drechtsteden) werd zeer nadrukkelijk gestreefd de hele regio bij de club te betrekken.

Van het oude elftal waren Anne Evers, Loek Bijl, Geert Jansen,Ad van der Linden en Ton van de Bijl overgebleven. Huub Smeets werd bij Los Angeles Aztecs gevonden, Wim Berends en Chris Bosse werden bij de reserves van Sparta gehaald en Harry van den Ham en Joop Oostdam kwamen uit het tweede van Utrecht. Het werden “local hero’s” waarvoor ineens de mensen van heinde en verre in drommen naar de Krommedijk kwamen.

Plotseling stond er een ploeg die met een spectaculair soort voetbal de harten van het volk veroverde. Het stadion zat wekelijks tot de nok toe vol en de confetti-regen bij de opkomst van de spelers had een “Argentijnse” uitstraling. DS’79 werd zelfs landelijk een noviteit.

Zeker in januari 1981 toen Johan Cruyff drie wedstrijden in het shirt van DS’79 speelde. Op Stamford Bridge tegen Chelsea (4-2), thuis tegen Ajax (2-1) en in België tegen Charleroi (1-7).

Gerelateerd:

Historie

De oprichting

De jaren negentig

Begin van de jaren 2000

Bijna play-offs

Het tijdperk Kruys

Geschiedenis clublogo

Geschiedenis clublied

Kampioen
De waardering vertaalde zich in het tweede seizoen (1980/81 met o.a. Epi Drost en Hakim Braham) tot resultaat. DS bereikte de nacompetitie, overigens toen nog zonder succes.

Twee jaar later was het wel raak. Onder leiding van trainer Hans Dorjee behaalde de ploeg (met o.a. Gerrie Muhren en Niels Overweg) in het seizoen 82/83 het kampioenschap van de eerste divisie. Thuis tegen Volendam moest het feest door een 2-2 gelijkspel nog uitgesteld worden, maar een week later bij Telstar schoot Anne Evers met de 0-1 DS’79 de eredivisie in. Helaas mocht Nico de Vries dat historische feit niet meer meemaken. De preses overleed plotseling in de winter van dat succesvolle seizoen.

Door het wegvallen van de grote geldschieter was het verblijf in de hoogste voetbalafdeling slechts een kort leven beschoren. Na één jaar volgde alweer de degradatie.

  • Historische bekerwinst op Ajax (volgt)
  • Nico de Vries, 25 jaar geleden (volgt)
  • DS’79 – Feyenoord: De blubberwedstrijd (volgt)

Eindelijk een eigen stadion
De daaropvolgende jaren stonden in het teken van een eigen stadion. De gedeelde huisvesting met de amateurs bood geen ruimte voor de ontwikkeling van het eigen bestaan. De oplossing werd halverwege de tachtiger jaren gevonden. DFC kreeg een nieuwe accommodatie en de ‘Krommedijk’ werd verbouwd.

In de zomer van 1986 werd DS’79 baas in eigen huis en het gerenoveerde stadion geopend. Aan het einde van datzelfde seizoen volgde geheel onverwacht weer promotie naar de eredivisie. Trainer Simon Kistemaker leidde zijn ploeg op 20 juni 1987 als grote verassing naar een overwinning in de nacompetitie door in Leeuwarden de legendarische wedstrijd tegen Cambuur met 0-2 te winnen.

Het ontbreken van voldoende financiële middelen had andermaal tot gevolg dat het verblijf in de hoogste voetbalafdeling niet langer dan een jaar duurde. Vervolgens gleed DS af naar de onderste regionen van de eerste divisie.