William Troost-Ekong koestert kans bij FC Dordrecht

Van de Premier League naar de Jupiler League, van White Hart Lane naar de Krommedijk, van Tottenham Hotspur via FC Groningen als huurling naar FC Dordrecht. De voetballoopbaan van William Troost-Ekong kent in een halfjaar tijd een opmerkelijk verloop. De Hoofddorper koestert echter zijn kans bij de koploper van de Jupiler League: ,,Dit is een stap in de goede richting.”

Net twee weken maakt William Troost-Ekong (20) deel uit van de selectie van FC Dordrecht, maar mede dankzij twee competitieoptredens is zijn (opvallende) naam al ingeburgerd. FC Groningen stalde de verdediger met Nigeriaanse roots voor een half seizoen in Dordrecht, waar hij meteen een basisplaats kreeg. ,,Trainer Harry van den Ham heeft me van het begin af aan duidelijk gemaakt wat hij van mij verwachtte. Mijn taak is om de spits van de tegenstander op een sobere manier uit te schakelen, daar ligt mijn kracht. Daar ben ik tegen MVV en Emmen goed in geslaagd.”

Troost-Ekong is één van de zeven spelers die sinds het begin van dit kalenderjaar tussentijds de gelederen van de lijstaanvoerder kwamen versterken. ,,In de winterstop is er bij FC Groningen met mij gesproken over de mogelijkheden om verhuurd te worden. Toen FC Dordrecht interesse toonde, is het allemaal snel gegaan. Ik had alleen gerekend dat ik hier samen met mijn Groningse ploeggenoot Yoëll van Nieff het seizoen af zou maken.”

Het verhaal is bekend: Van Nieff werd teruggeroepen, Troost-Ekong werd opgenomen in de Dordtse selectie waar hij herenigd werd met een oude bekende. ,,Met mijn plaatsgenoot Paul Gladon heb ik vroeger ook op straat gevoetbald. De wereld blijkt klein te zijn, nu carpoolen we samen naar Dordrecht.” Die situatie is heel anders dan in zijn Engelse periode, die al begon op 13-jarige leeftijd toen Fulham hem scoutte. ,,Ik heb eerst op kostschool gezeten, vervolgens bij een gastgezin gewoond en daarna op mezelf,” vertelt William Troost-Ekong, die van Fulham de overstap maakte naar Tottenham Hotspur.

Tot voorbije zomer speelde hij voor de ‘Spurs’, waar hij ook met de eerste selectie trainde en daardoor kennismaakte met de voor een recordbedrag naar Real Madrid getransfereerde Gareth Bale. ,,Toch was het tijd om de volgende stap voor mij te maken. Een speler van mijn leeftijd moet spelen en daarom ben ik teruggekeerd naar Nederland, om in de toekomst hopelijk nog eens terug te keren naar de Premier League of de Bundesliga.” FC Groningen bood hem een tweejarig contract, met een optie voor nog twee seizoenen, aan. In de Jupiler League wil hij verder rijpen de komende maanden. ,,Nick van der Velden, oud-speler van FC Dordrecht, heeft me verteld dat dit een prima club is. Ik voel me prima thuis in de hechte groep en wil kampioen worden.”

In Dordrecht kwam Troost-Ekong binnen als de opvolger van Josimar Lima, die tijdens de winterstop vertrok. ,,Maar ik ben geen tweede Josimar Lima, ik ben een ander type verdediger, die het moet hebben van snelheid en kracht en die sterk is in de lucht. Ik wil gewoon mezelf zijn.”

Tekst: Arco Bomgaars voor AD/De Dordtenaar

Foto: Erwin Spek

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.