Voorbeschouwing FC Eindhoven – FC Dordrecht

Met het vertrouwen zit het wel goed bij de Schapenkoppen. Voor dik tienduizend toeschouwers en voor televisiekijkend Nederland, legden ze bij Willem II een prima prestatie op de mat (1-1). Gelijkspel is pure winst viel er te lezen hier op het digitale huis en zo was het ook. Want als je in de race voor deelname aan de play-offs een punt kan halen in een zware uitwedstrijd, dan is dat absoluut een gewonnen punt.

Nu het april is, zullen de prijzen langzaamaan verdeeld gaan worden. Er staan nog zes speelrondes op het programma in de Jupiler League. FC Dordrecht speelt nog drie keer thuis en drie keer op vreemde bodem.

Ook de uitwedstrijd tegen FC Eindhoven zal een zware beproeving zijn. Maar ook daar kunnen de Dordtenaren een goed resultaat behalen. Net als de wedstrijd tegen Willem II, zal ook de maandagavondwedstrijd in- en tegen Eindhoven rechtstreeks in beeld worden gebracht door Eredivisie Live.

Interim-trainer Virgil Breetveld kan weer beschikken over Wilmer Kousemaker. De middenvelder zit weer bij de selectie. Daartegenover staat de absentie van Kevin Tano.

De tegenstander

Erwin Koeman nam onlangs het stokje over van de naar PSV vetrokken Ernst Faber als trainer van FC Eindhoven. De ene grote naam voor de andere. Want een grote naam voor FC Eindhoven is de broer van Feyenoord-trainer Ronald Koeman toch wel. Erwin Koeman had succes met RKC Waalwijk en Feyenoord, was bondscoach van Hongarije en stond dit seizoen kortstondig voor de groep bij FC Utrecht.

In het seizoen 2008-2009 eindigde FC Eindhoven nog als achttiende in de Jupiler League, de twee seizoenen erna werden afgesloten met een twaalfde plaats, en dit seizoen is de club uit de lichtstad al van meet af aan te vinden in de top van de ranglijst. Er is rust binnen de club na alle commotie om onder meer de financiële situatie en Ernst Faber smeedde een prima ploeg van jonge talenten en ervaren krachten. Het kampioenschap is nog altijd haalbaar. Als FC Eindhoven weet te winnen van FC Dordrecht, dan verkleinen ze de achterstand op FC Zwolle, dat zondag verloor bij SC Cambuur, tot zes punten.

Serhat Koç is de clubtopschutter met negen doelpunten. Koç zette zichzelf in het seizoen 2008-2009 op de kaart toen hij namens FC Eindhoven in 36 duels 18 keer wist te scoren. Hij dwong er een transfer mee af naar FC Groningen waar hij echter nooit tot wasdom kwam. Na uitleenperiodes bij SC Cambuur en FC Eindhoven, is hij sinds dit seizoen definitief terug in het Jan Louwers stadion. Ook Youness Mokhtar (zeven treffers), Josemar Makiavala en Rob van Boekel (beiden vier doelpunten) hebben hun waarde bewezen dit seizoen. Frank van Kouwen, Leon Kantelberg, Theo Lucius, Ivo Rossen, Justin Tahapary en Wesley Vanbelle vormen de kern van geroutineerde spelers, terwijl de al genoemde Youness Mokhtar en Josemar Makiavala plus Rinke Pennings tot de jongere garde behoren met al de nodige inbreng dit seizoen. Van alle genoemde spelers zijn Theo Lucius en Josemar Makiavala niet inzetbaar wegens blessurs.

FC Eindhoven presteert op eigen bodem net iets beter dan buitenshuis. Slechts twee keer verloren de Brabanders in het Jan Louwers stadion en de laatste nederlaag dateert alweer van eind februari toen Sparta Rotterdam te sterk bleek (0-2).

Op basis van de resultaten over de laatste tien ontmoetingen tussen beide clubs, is FC Dordrecht in het voordeel. Maar dat zegt momenteel helemaal niks. FC Eindhoven is niet langer de ploeg uit de kelder van de Eerste Divisie, maar het team dat keurig bovenin meedraait.

Ivo Rossen kwam in het verleden een seizoen uit voor FC Dordrecht. Nadat hij de jeugdopleiding van NEC had doorlopen, speelde Rossen in het seizoen 2003-2004 achttien duels in de hoofdmacht van FC Dordrecht.

De wedstrijd staat onder leiding van arbiter Karel van den Heuvel. De assistent-scheidsrechters zijn P. Langkamp en W. Schuitemaker. M. Pérez zal fungeren als vierde official.

Historie Eindhoven-Dordrecht, de laatste 10 duels

04-02-2011: FC Eindhoven – FC Dordrecht: 0 – 1
11-09-2009: FC Eindhoven – FC Dordrecht: 0 – 8
12-12-2008: FC Eindhoven – FC Dordrecht: 2 – 1
28-09-2007: FC Eindhoven – FC Dordrecht: 1 – 3
19-01-2007: FC Eindhoven – FC Dordrecht: 1 – 7
13-02-2006: FC Eindhoven – FC Dordrecht: 1 – 3
24-09-2004: FC Eindhoven – FC Dordrecht: 1 – 1
06-02-2004: FC Eindhoven – FC Dordrecht: 1 – 1
30-05-2003: FC Eindhoven – FC Dordrecht: 2 – 0
08-03-2002: Eindhoven – Dordrecht’90: 1 – 0

Stand vooraf
03. FC Eindhoven, 28 gespeeld, 53 punten (44-25, +19)
10. FC Dordrecht, 28 gespeeld, 41 punten (42-50, -8)

De historische wedstrijd

Seizoen 2005-2006: FC Eindhoven-FC Dordrecht: 1-3

Scoreverloop:
1-0 Otman Bakkal
1-1 Eddy Putter
1-2 Eddy Putter
1-3 Moussa Kalisse

Het verhaal van destijds:

De afgelopen jaren werd er nooit gewonnen in Eindhoven, maar gisteravond doorbrak FC Dordrecht de slechte periode in Eindhoven. De inhaalwedstrijd op maandagavond werd met 1-3 gewonnen.

De Dordtse winst is niet alleen de eerste sinds lange tijd op Eindhovens grondgebied, ook de eerste in 2006. Grote man bij de Schapenkoppen was Eddy Putter. Binnen twee minuten boog hij een 1-0 opgelopen achterstand om in een voorsprong. Later in de wedstrijd maakte Moussa Kalisse aan alle onzekerheid een einde door de 1-3 te maken.

Door de overwinning in- en tegen Eindhoven is het team van Jurrie Koolhof gestegen naar de dertiende positie van de Gouden Gids Divisie.

Uiteindelijk zou FC Dordrecht als negende eindigen en FC Eindhoven als zeventiende. De maker van de 1-0 van de wedstrijd van destijds speelt nu voor Feyenoord, Moussa Kalisse is tegenwoordig te bewonderen in het shirt van Excelsior.

Samenstelling en regie: Mathijs Hoogendoorn

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.