Voorbeschouwing FC Dordrecht – Excelsior

Hoewel het jaar nog niet ten einde is, kan 2012 nu al als een zwaar bewogen jaar worden beschouwd voor FC Dordrecht. De ziekte van Theo Bos, de opgezette acties om de club te redden en het persoonlijk drama van Johan Versluis die te horen kreeg noodgedwongen zijn sportieve loopbaan te moeten beëindigen. Het is de spelersgroep zwaar gevallen, zo ook trainer Harry van den Ham: “Ik hoop dat dit het laatste incident is, we zitten bij FC Dordrecht momenteel in een emotionele achtbaan.”

Wat er ook gebeurt, de trein gaat altijd verder. Zo ook de competitie. Na een vrij weekend door de interlands, wordt de Jupiler League weer hervat. De mooie wedstrijd tegen Excelsior staat op het programma. De rijnmondderby heeft altijd iets speciaals.

FC Dordrecht wil de goede lijn in de competitie doortrekken, Excelsior gaat in het GN Bouw stadion op jacht naar de eerste zege op vreemde bodem. Wilmer Kousemaker is nog niet inzetbaar bij FC Dordrecht, Excelsior kent meer problemen.

De tegenstander
Excelsior kent tot nog toe een vervelende start. De Kralingers wonnen nog maar twee keer en bezetten na acht duels de twaalfde plaats in de Jupiler League. Toch is er geen sprake van paniek bij de gemoedelijke club uit Rotterdam en al helemaal niet bij trainer Leon Vlemmings. De Brabantse oefenmeester, die het stokje afgelopen zomer overnam van John Lammers, staat bekend om zijn visie en vaste lijn waarvan hij doorgaans niet afwijkt. Noodgedwongen door blessures en schorsingen, zal hij echter in een andere formatie aan moeten treden tegen FC Dordrecht.

Excelsior raakte afgelopen seizoen vooral een aantal ervaren krachten kwijt en heeft nu een jonge ploeg. De meest in het oog springende nieuwelingen zijn Rick Kruys (tegen FC Dordrecht niet inzetbaar) en Elvis Manu. Het duo brengt ervaring en kwaliteit met zich mee. Ook Niels Vorthoren heeft de nodige ervaring en Roland Alberg en ex Schapenkop Darren Maatsen zijn creatieve spelers. De clubtopscorer luistert naar de naam Mick van Buren. De twintigjarige Ridderkerker staat op drie doelpunten.

Excelsior verloor tot nu toe al zijn uitwedstrijden (ook in het bekerduel bij- en tegen Sneek liep het niet goed af). De Kralingers moeten maar hoop putten uit de recente wedstrijdhistorie. De laatste twee keer dat beide teams tegenover elkaar stonden in het GN Bouw stadion, ging de winst namelijk naar Excelsior.

Adnan Alisic en Moussa Kalisse komen nu uit voor FC Dordrecht, in het verleden voor Excelsior. Darren Maatsen is nu speler van Excelsior. De rappe buitenspeler kwam in het verleden uit in de jeugdopleiding van FC Dordrecht.

De ervaren Eric Braamhaar zal de fluit hanteren en deze rijnmondderby in goede banen moeten leiden. De assistent-scheidsrechters zijn J. Lapar en N. Stuifzand. Vierde official is G. van Essen.

Historie Rijnmondderby Dordrecht-Excelsior:

19-03-2010: FC Dordrecht – Excelsior: 0 – 1
13-03-2009: FC Dordrecht – Excelsior: 0 – 1
23-09-2005: FC Dordrecht – Excelsior: 1 – 0
12-11-2004: FC Dordrecht – Excelsior: 1 – 1
30-01-2004: FC Dordrecht – Excelsior: 1 – 1
01-03-2002: Dordrecht’90 – Excelsior: 0 – 2
14-04-2001: Dordrecht’90 – Excelsior: 5 – 2
18-09-1999: Dordrecht’90 – Excelsior: 2 – 4
16-11-1998: Dordrecht’90 – Excelsior: 1 – 0
09-05-1998: Dordrecht’90 – Excelsior: 3 – 1

Stand vooraf:
06. FC Dordrecht, 8 gespeeld, 14 punten (16-11, +5)
12. Excelsior, 8 gespeeld, 8 punten (10-13, -3)

De historische wedstrijd:
Seizoen 1995-1996: Dordrecht’90-Excelsior: 3-3
Scoreverloop: 0-1 Damien Hertog, 1-1 André Wasiman, 1-2 Marinus Dijkhuizen, 2-2 André Wasiman, 3-2 André Wasiman en 3-3 Marinus Dijkhuizen

Het verhaal van destijds:
In de eerste helft maakten beide teams er niet veel van. De kansen en hoogtepunten waren schaars, slechts Damien Hertog zorgde voor opwinding door de 0-1 te maken.

Na rust speelden beide teams, waarschijnlijk in de rust op scherp gezet, een stuk beter en het publiek werd vermaakt. De tweede helft was nog maar een minuut oud toen André Wasiman de Schapenkoppen naast Excelsior bracht. Lang kon hier echter niet van genoten worden want al snel stonden de Kralingers weer voor door een goal van Marinus Dijkhuizen.

FC Dordrecht leek het duel nadien naar zich toe te trekken, Wasiman maakte eerst gelijk en zette zijn team daarna voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong, maar Excelsior kwam toch nog langszij (door opnieuw een doelpunt van Dijkhuizen). In de slotfase gingen de Dordtenaren volle bak naar voren om de punten in eigen stadion te houden. Het bleef echter bij 3-3.

Dordrecht’90 werd dat seizoen twaalfde, Excelsior zeventiende.

Samenstelling en regie: Mathijs Hoogendoorn

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.