Van eerste Klimaatneutrale Wedstrijd in Nederlands Betaald Voetbal naar Tour de France Femmes in Dordrecht

Spelers van FC Dordrecht komen op de fiets naar de Tour de France Femmes. Jij toch ook?

De Eerste Klimaatneutrale wedstrijd in het Nederlands Betaald Voetbal

FC Dordrecht en vele partners realiseerden met Energiek Dordt op 19 mei 2023 de Eerste Klimaatneutrale Wedstrijd in het Nederlands Betaald Voetbal. Een collectieve duurzaamheidschallenge met landelijke aandacht, om door samenwerking duurzaamheidsdoelen versneld te realiseren. Voor de club, onze stad en de regio.

Kennis delen

Na de wedstrijd hebben verschillende organisaties in binnen- en buitenland gevraagd om de ervaringen en opgedane kennis met hen te delen. Hoe er vele mensen, bedrijven en organisaties zijn bereikt, betrokken en in beweging zijn gekomen. Hoe er in korte tijd 42 oplossingen zijn gerealiseerd voor 21 vraagstukken. Er zijn kennissessie gehouden voor de KNVB, La Liga (Spanje), de Pro League (België) en voor vele clubs van hen. En ook op het jaarlijks congres van de Vereniging van Gemeentesecretarissen (VGS) en tijdens bijeenkomsten van de Programmaraad Energie Akkoord van de regio Smart Delta Drechtsteden en in de Coalitie Energietransitie van de gemeente Dordrecht waarin FC Dordrecht met Energiek Dordt participeert.

NOS-reportage over footprint en duurzaamheidsambities van de Tour de France

Door een reportage van de NOS over de CO2-Voetafdruk en duurzaamheidsambities van de Tour de France (‘We moeten het goede voorbeeld geven’) ontstond er een idee bij Energiek Dordt partners. Om klimaatneutraal naar de start van de etappe Tour de France Femmes in Dordrecht op 13 augustus te komen kijken. En daardoor weer veel mensen te bereiken, betrekken en samen in beweging te komen om duurzaamheidsdoelen te realiseren. De Tour de France wil in 2030 klimaatneutraal zijn, Dordrecht in 2040 en de regio Smart Delta Drechtsteden in 2050. Dat vraagt een wezenlijke verandering van denken, doen en organiseren. Ambities die alleen door samenwerking en mét burgers kunnen worden gerealiseerd. Met Energiek Dordt als waardevolle community met verbindende kracht van een volkssport kunnen we daar een bijdrage aanleveren.

Klimaatneutraal naar de Tour de France Femmes in Dordrecht, jij toch ook?

Op 13 augustus willen we daarom iedereen vragen om klimaatneutraal naar de start van de etappe van de Tour de France te komen kijken. Het mobiliteitsplan (‘STOMP’) dat voor de Klimaatneutrale Wedstrijd is gerealiseerd wordt daarvoor gebruikt. Kun je wandelend (Stappen) naar de start komen? Doen! Kun je met de fiets (Trappen)? Goed idee! Wil je misschien gebruik maken van het Openbaar vervoer, of deelvervoer zoals (Mobility as a service). Slim! En mocht je met de (Privé) auto komen dan zijn er vanuit een aantal parkeerplaatsen duurzame opties gefaciliteerd om naar het event te komen. Zo willen we mensen bewust maken van duurzame mobiliteit, het belang van bewegen en ook het bereikbaar houden van de regio.

Het Energieplein

Ook wordt het Energieplein tijdens de start van de Tour een écht Energieplein. Met en voor partners en hun relaties die nieuwe energie en innovatieve duurzaamheidsoplossingen bieden. Met spelers van FC Dordrecht die ‘pleintjesvoetbal’ spelen samen met kinderen. We kijken samen op een groot scherm naar de etappe en zien we of onze Dordtse Lucinda Brand als eerste over de finish zal gaan. En nog veel meer!

Samen nieuwe energie creëren op zondag 11 augustus in de binnenstad van Dordrecht

Op zondag 11 augustus zijn er al vele beweegactiviteiten in de binnenstad van Dordrecht. Zo wordt er door Dordt Sport een dikke bandenrace gehouden voor kinderen. Verzorgt Visma| Lease a Bike activiteiten met fietsjes voor kinderen van alle leeftijden. Ook FC Dordrecht doet mee. Spelers en jeugdspelers gaan dan samen met jou in de stad voetballen! Jij doet toch ook mee?

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.