Terugkeer in Dordrecht

Harry van den Ham neemt taken Theo Bos over

FC Dordrecht heeft gisteren Harry van den Ham aangesteld als voorlopige nieuwe hoofdtrainer. Hij vervangt de tegen een ernstige ziekte vechtende Theo Bos. De 57-jarige Van den Ham is geen onbekende aan de Dordtse Krommedijk, waar hij eerder als voetballer én als trainer werkzaam was.

De Utrechter was van 1979 tot 1982 drie seizoenen – kort onderbroken door een avontuur bij het Amerikaanse Tulsa Roughnecks – als speler actief voor DS’79, een van de voorlopers van FC Dordrecht. En vanaf 2000 fungeerde hij twee jaar als hoofdtrainer van FC Dordrecht.

,,Ik wilde niet te veel veranderen,” lichtte Marco Boogers, technisch manager van FC Dordrecht, de keus voor Van den Ham toe. ,,We willen doorgaan op de lijn van Theo. Harry denkt qua veld- en positiespel ook hetzelfde als Theo. Theo is ook nog volledig betrokken geweest bij deze benoeming. Ik ken Harry goed en hij kent ook FC Dordrecht.”

Tijdens een zoektocht naar vervangers voor Bos viel ook de naam van Delano Hill, ook al eerder (assistent-)trainer bij FC Dordrecht. Boogers: ,,Maar hij is een eigen zaak gestart en daardoor geen optie.”

Van den Ham heeft van FC Dordrecht niet veel opdrachten mee gekregen. ,,Hij moet niet te veel willen veranderen,” stelde Boogers. ,,De organisatie in de club staat gewoon goed. Hij moet normaal doen en spelers beter maken. We hebben veel jonge gasten rondlopen. Harry moet accepteren dat die af en toe nog foutjes maken.”

Het vastleggen van Van den Ham betekent, aldus Boogers, zeker niet dat er geen vertrouwen was in assistent Virgil Breetveld. De voormalig topschutter verving Bos de voorbije competitie na de winterstop. ,,Virgil heeft het heel goed gedaan, ik hoop dat hij nog jaren voor FC Dordrecht zal werken. Maar het is een moeilijke job, waarbij er heel veel op je afkomt. Er moest gewoon iemand bij. En ik denk dat dit de beste oplossing is.”

Harry van den Ham speelde als amateur in zijn woonplaats bij UVV en Elinkwijk. In zijn loopbaan als prof voetbalde hij behalve voor DS’79, ook voor clubs als FC Utrecht, SC Cambuur, FC Den Bosch, PEC Zwolle, Berchem Sport, VVV en het inmiddels ter ziele gegane VCV Vlissingen. Als trainer trad Van den Ham in dienst van RKC Waalwijk, FC Utrecht (assistent), SHO, Telstar, Holland, FC Dordrecht, TOP Oss, IJsselmeervogels en Elinkwijk. Bij die laatste club vertrok hij vorig jaar.

Van den Ham was gisteren aandachtig toeschouwer bij ADO Den Haag – FC Dordrecht (3-2). ,,Dit is het moeilijkste moment om in te stappen, want een geweldige collega vecht voor zijn leven,” liet hij optekenen. ,,Het allerbelangrijkste is Theo. Ik hoop dat het voor een korte periode zal zijn dat ik hier weer trainer ben, want dat zou betekenen dat Theo kan terugkomen. De wonderen zijn de wereld nog niet uit.”

Tekst: André Valk / AD

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.