Rodney Klooster: Van speler tot performance coach

In het seizoen 2016-2017 speelde Rodney Klooster als speler bij FC Dordrecht. Sinds het begin van dit seizoen is de inmiddels 27-jarige oud-speler terug bij de Schapekoppen. Momenteel maakt hij deel uit van de performance staf. Om meer te weten te komen over zijn spelerscarrière, zijn rol bij FC Dordrecht en zijn vrijetijdsbesteding, spraken we hem in een uitgebreid interview.

Rodney Klooster maakte in juli 2016, op 19-jarige leeftijd, de overstap van Excelsior naar FC Dordrecht. Hij vertelde hoe die overgang tot stand kwam:

“Bij Excelsior had ik een gesprek over hoe het volgende seizoen eruit zou zien. Ze vertelden me dat ik bij de selectie zou blijven, maar dat de kans op speelminuten minimaal was. Vervolgens speelden we een oefenwedstrijd met Jong Excelsior tegen Jong FC Dordrecht, waarin ik opviel bij technisch directeur Marco Bogers. Tegelijkertijd viel Jeffrey Fortes, destijds de rechtsback van FC Dordrecht, op bij Excelsior. Uiteindelijk maakte ik de overstap naar FC Dordrecht en ging Fortes naar Excelsior. Bij FC Dordrecht had ik meer kans op speelminuten, dus daarom koos ik destijds voor die transfer.”

Zijn tijd als speler bij FC Dordrecht duurde uiteindelijk slechts een half jaar.

“Het was kort maar krachtig. Uiteindelijk kwamen de club en ik er niet uit wat betreft een contract, en besloot ik zelf om een mooie stap naar het buitenland te maken. Het was wel bijzonder om begin dit seizoen terug te keren en nog steeds een aantal mensen te herkennen die bij de club werkzaam zijn.”

Avontuur met zijn tweelingbroer bij AS Trencin

Klooster vertrok in de winter van het seizoen 2016/2017 van FC Dordrecht naar AS Trenčín. Op precies dezelfde dag maakte zijn tweelingbroer ook de overstap naar de Slowaakse club.

“Mijn tweelingbroer speelde destijds bij Jong NEC. We hadden dezelfde zaakwaarnemer, en via hem maakte mijn tweelingbroer ook de overstap naar Trenčín. AS Trenčín had toen een Nederlandse eigenaar, en via hem en onze zaakwaarnemer kwamen we in contact met de club.”

“Het was bijzonder om samen met hem te spelen. De laatste keer dat we samen op het veld stonden, was in de jeugd bij Feyenoord. Toen ik bij Dordrecht speelde, woonde ik in Rotterdam en hij in Nijmegen. De afstand was daardoor best groot, waardoor we elkaar minder vaak zagen.’’

Buitenlands avontuur

Na een jaar in Slowakije bij AS Trenčín keerde Klooster terug naar Nederland. Hij speelde anderhalf jaar bij FC Eindhoven voordat hij opnieuw een buitenlands avontuur aanging. De huidige inspanningsfysioloog van FC Dordrecht speelde na zijn tijd bij FC Eindhoven in Bulgarije voor Botev Plovdiv, in Finland voor FC Inter en in Georgië voor Dinamo Tbilisi.

Klooster kijkt met een goed gevoel terug op zijn buitenlandse avontuur:

“Het was een mooie ervaring. Ik maakte meer speelminuten in het buitenland dan in Nederland, wat het extra leuk maakte. Daarnaast speelde ik bij sommige clubs met andere Nederlanders, wat ook tof was. In Slowakije speelden we met vijf Nederlandse jongens, en in zowel Bulgarije als Finland had ik één Nederlandse teamgenoot. Het was fijn om binnen die buitenlandse clubs een groepje Nederlanders te hebben waarmee ik gewoon Nederlands kon praten. In Georgië speelde op dat moment geen andere Nederlanders, maar ik kan me makkelijk aanpassen en ben een sociale jongen, dus ook daar ging het me goed af. Ik trok daar vooral op met de Brazilianen en Fransen.”

“Qua team vond ik AS Trenčín het leukste, omdat we daar met vijf Nederlandse jongens speelden. Qua prestaties was Georgië zonder twijfel het meest succesvol. Daar ben ik kampioen geworden, en dat maakt het extra bijzonder.”

Van speler tot performance coach

De overstap van voetballer naar fysieke trainer begon al vroeg voor de huidige performance coach.

“Overal waar ik als speler actief was, bracht ik veel tijd door in de gym. Tijdens mijn tijd als voetballer heb ik veel ervaring opgedaan op het gebied van kracht- en fysieke training. Bij elke club waar ik speelde, sloten een aantal jongens zich bij mij aan. Zo ontdekte ik dat het geven van fysieke trainingen echt iets voor mij was.”

Na zijn buitenlandse avontuur keerde Klooster terug naar Nederland, waar hij ging spelen bij de amateurs van TEC Tiel en zich tegelijkertijd begon te richten op het geven van fysieke trainingen. Zijn eerste ervaring als fysieke trainer deed hij op bij Beyond Yourself, een organisatie waar onder andere voetballers trainen om fitter te worden. Terwijl hij nog bij TEC Tiel voetbalde, ontwikkelde hij zich daar als trainer. Via deze gym deed Klooster ervaring op als fysieke trainer van voetballers, waarna hij een aanbieding kreeg om bij FC Dordrecht aan de slag te gaan.

“Bij Beyond Yourself heb ik onder andere gewerkt met Thomas Verheydt, Elvis Manu en Jorginho Soares. Vervolgens ben ik via een vacature bij FC Dordrecht terechtgekomen. Op een gegeven moment werd het te druk om mijn eigen voetbalcarrière te combineren met training geven, dus besloot ik te stoppen met voetballen. Ik haal op dit moment ook meer plezier uit het trainen en beter maken van andere jongens dan uit zelf voetballen, dus die keuze was logisch.”

De overstap naar FC Dordrecht kwam grotendeels door één van zijn beste vrienden.

“Ricky van Haaren, oud-speler van FC Dordrecht en één van mijn beste vrienden met wie ik samen bij AS Trenčín heb gespeeld, zag de vacature bij FC Dordrecht. Hij wist precies waar ik mee bezig was en zei: ‘Is dat niets voor jou?’ Zo raakte ik geïnteresseerd in deze functie. Mijn tweelingbroer Milton heeft bij Feyenoord nog onder trainer Melvin Boel gespeeld, en via via kwam ik zo in contact met de club.”

Veranderingen bij FC Dordrecht

Klooster speelde in het seizoen 2016/2017 bij FC Dordrecht en keerde begin dit seizoen terug bij de Schapekoppen. Volgens hem is er in de tussentijd enorm veel veranderd.

“Mijn functie als performance coach bestond destijds nog niet. We hebben nu data-analisten, iets wat we toen niet hadden. Daarnaast wordt er veel meer gedaan met media, en komen er spelers van Feyenoord over die hier echt willen spelen en zich verder willen ontwikkelen. Je merkt dat er in Dordrecht inmiddels een echt topsportklimaat heerst.”

Een dag uit het leven van Klooster

Om erachter te komen wat Klooster precies doet bij FC Dordrecht, vroegen wij hem hoe een werkdag van een performance coach eruitziet.

“Ik begin zelf om 07:00 uur op de club. Van 07:00 tot 08:00 uur train ik zelf, waarna ik mijn individuele training afsluit in het ijsbad. Vervolgens start de gezamenlijke dag met het team met een meeting waarin we de bijzonderheden van die dag bespreken, zoals welke spelers kunnen trainen en wie twijfelgevallen zijn. Daarna begint het actieve gedeelte in de gym. De groep wordt in tweeën gedeeld en doet dezelfde oefeningen. We starten met mobiliteit, waarna de spelers energieker aan de slag gaan zodat ze klaar zijn voor de training op het veld.

Na de gym begint de training. Ik ben verantwoordelijk voor de warming-up en werk daarna los van de groep met spelers die last hebben van pijntjes of herstellende zijn van een blessure. Het fijne is dat die groep klein is, waardoor ik hen individueel kan begeleiden om weer fit te worden. Als het geen dag voor een wedstrijd is, gaan we na de training opnieuw de gym in om aan het fysieke aspect te werken. Bij het spel dat Melvin Boel wil spelen, moeten de spelers extreem fit zijn. Dat is ook vaak te zien in de slotfase van wedstrijden: terwijl tegenstanders fysiek instorten, kunnen wij nog een stapje extra zetten. Gezien de intensiteit van onze trainingsdagen is dat geen verrassing. Zo dragen we bij aan de prestaties, en dat vind ik mooi. We staan nu tweede en daar ben ik trots op.”

“Na de gym volgt een gezamenlijke lunch met de spelers en staf. Daarna analyseren we alle verzamelde data en bespreken we met de staf de dag, waarna we alvast voorbereidingen treffen voor de volgende dag.”

Na deze intensieve werkdag houdt Klooster ervan om thuis te ontspannen en tot rust te komen.

“Als ik thuiskom na een dag op de club, vind ik het heerlijk om niks te doen en lekker te relaxen op de bank. De dagen zijn vaak hectisch, dus ik geniet ervan om even op mezelf te zijn en thuis uit te rusten.”

Telstar uit

Aanstaande vrijdag staat de volgende wedstrijd op het programma voor het fitte team van Melvin Boel. Er zijn nog kaartjes beschikbaar voor het uitvak, dus koop nu je tickets via onze online ticketshop en steun de boys in hun jacht op promotie!

’24 & ’25 collectie
de nieuwe tenues

Shop
Nu

’24 & ’25 collectie

Shop
Nu

De nieuwste tenues

Shop
Nu